niet-de-espresso-martini-maar-dit-is-mijn-favoriete-koffiecocktail-van-het-moment-286577
©ANP

Het is een TikTok-spoof geworden: een groep mensen zit in een restaurant en bestelt cocktails; iemand neemt een espresso-martini, en dan, een voor een, nemen ze allemaal een espresso-martini. De aantrekkingskracht van dit drankje – een go-to uit de jaren negentig dat sinds 2020 weer helemaal terug is – is onmiskenbaar: je hoeft alleen maar op Instagram te scrollen of een rondje door een chique cocktailbar te maken. Toch krijgt het drankje concurrentie: de carajillo is dé koffiecocktail van 2024.

De koffiecocktail van 2024

Waarom zou je de bestelling van je vriendengroep niet eens een beetje opschudden? Vraag de volgende keer om een carajillo. Dit heerlijke eenvoudige brouwsel is een mix van espresso en Licor 43 en wordt over ijs gegoten. Waar de espresso martini scherp en bitter is, is de carajillo zoet, met vanille, chocolade en citrus. Bestel het shakeado voor een schuimige gemengde cocktail. Of kies voor puesto, waarbij de twee likeuren worden gestapeld als bij een white russian.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De cocktail is dus eigenlijk het Spaanse zusje van de espresso martini, al is de oorsprong van de mix net zo duister als het drankje zelf. Het internet staat vol met tegenstrijdige en elkaar aanvullende verhalen hierover. Volgens sommige mensen komt het oorspronkelijk uit Cuba. Het werd aan contractarbeiders op plantages gegeven om hen coraje (moed) te geven voor de komende dag. Volgens een andere theorie werd het gemaakt en gedronken door Spaanse troepen die in Cuba gelegerd waren.

Er zijn ook beweringen dat het drankje uit Catalonië komt. Hier werd een combinatie van koffie en de likeur besteld door goederenvervoerders die constant onderweg waren en een opkikker nodig hadden. Anderen beweren dat de oorsprong in Spanje ligt, waar koffie wordt geserveerd met brandy, anijs, rum of aguardiente.

En dit kan allemaal kloppen: culturen over de hele wereld hebben tenslotte hun eigen kijk op een koffiecocktail. Denk maar aan de Ierse koffie, de Noorse karsk of de Italiaanse caffè corretto. En dit was eeuwen voor de espresso martini-waanzin al zo.

Zoeter alternatief

Waar het ook vandaan komt, we ontvangen de cocktailtrend met open armen. En het drankje wordt gelukkig ook steeds meer een vaste waarde op de menu’s van cocktailbars. Of je nu eens iets anders wil bestellen of altijd al zocht naar een zoeter alternatief voor de espresso martini: de carajillo is de koffiecocktail die je dit jaar wil proeven.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.