Zoals met veel dingen in het leven, staan we vaak niet stil bij onze hormonale gezondheid. Totdat-ie uit balans raakt. Dat onze hormonen nauw verbonden zijn met onze menstruatiecyclus, dat weten we wel, maar ze spelen een veel grotere rol binnen onze hele gezondheid. Van stemming en energie tot libido en honger. Hoe krijg je je hormonen (weer) in balans? Een expert deelt haar beste tips.
Hormonaal in harmonie
“Ik denk dat we als vrouwen niet genoeg inzicht hebben in de impact die onze hormonale gezondheid op ons heeft. Zowel op de lange termijn als ‘nu'”, zegt Pauline Cox, voedingsdeskundige, arts voor integratieve geneeskunde en auteur van Hungry woman: eten voor een goede gezondheid, geluk en hormonen. “Inzicht in onze fysiologie is zo belangrijk om de zelfvernietigende emoties die we ten opzichte van onszelf kunnen voelen te verlichten. In plaats van ertegen te vechten, is het belangrijk dat we de invloed van hormonen leren begrijpen en ermee gaan samenwerken.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
We hebben niet alleen te maken met geslachtshormonen, zoals oestrogeen en progesteron, maar ook met stofwisselingshormonen zoals insuline, die een belangrijke rol spelen in ons welzijn. “Het is echt belangrijk voor vrouwen om met hun hormonen te werken als ze twintig, dertig en veertig zijn. Dit om te profiteren van de periode vóór de menopauze, die vervolgens kan bepalen hoe we door de menopauze gaan en welke invloed dat heeft op ons leven”, zegt Cox. “Er is zoveel dat we kunnen doen voordat we de menopauze bereiken (wanneer onze oestrogeenspiegels beginnen te dalen) om risico op bijvoorbeeld Alzheimer en hartziekten te verlagen.”
Voedingstips voor een hormonale gezondheid
Om je hormonale harmonie te herstellen is het belangrijk dat je eerst nadenkt over hoe je balans kan creëren in je dagelijkse levensstijl. Hoewel ons lichaam tegenwoordig te maken heeft met lange werkdagen, veel stress en blauw licht (om maar drie voorbeelden te noemen), zijn we genetisch niet veranderd sinds de tijd van de holbewoners.
“Slaap is de basis van hormonale gezondheid”, zegt Cox. “Probeer zo vroeg mogelijk in je leven in een goed slaap/waakpatroon te komen. Maak ’s ochtends een wandeling om licht in je ogen te krijgen en het circadiane ritme in te stellen – dat helpt bij het serotonineniveau, dat vervolgens wordt omgezet in melatonine, wat een goede nachtrust bevordert.”
Zo eet je voor een betere hormoonbalans
Wat we in ons lichaam stoppen, voedt (of niet) de processen die plaatsvinden. Zozeer zelfs dat Cox gelooft dat we symptomen van de perimenopauze en PMS kunnen beheersen met een goed dieet en een goede levensstijl. “Ons lichaam heeft een aangeboren intelligentie en is ontworpen met een verbluffende fysiologie die ons door het leven helpt, afhankelijk van de fase waarin we ons bevinden.
Het eten van een suikerrijk, sterk bewerkt dieet, zonder belangrijke voedingsstoffen, veroorzaakt ontstekingen en dat versterkt de symptomen van bijvoorbeeld PMS.” Ze voegt er ook aan toe dat HRT (hormone replacement therapy, oftewel hormoontherapie) heel goed kan werken, maar dat het geen snelle oplossing is. Ze geeft aan dat het belangrijker is om je voeding onder controle te houden, dit voor de gezondheid op de lange termijn.
Bloedsuikerspiegel
Onze bloedsuikerspiegel bepaalt niet alleen het hormoon insuline, maar heeft ook een enorme invloed op onze geslachtshormonen. “Als ons lichaam veel is blootgesteld aan hoge bloedsuikerspiegels en onze insuline niet werkt zoals het zou moeten, worden de symptomen van de perimenopauze en menopauze langer”, legt Cox uit. “Het heeft ook een grote invloed op onze ontstekingswaarden en de snelheid waarmee onze weefsels afbreken (vooral de voortplantingsweefsels). Als de bloedsuikers niet goed onder controle zijn en onze insulinegevoeligheid niet optimaal werkt, dan zorgt dit voor een dubbele bedreiging als we de perimenopauze ingaan.”