Aan tafel ontstaan verhalen, worden herinneringen doorgegeven en vieren we het leven. Het is dan ook geen toeval dat we op 5 mei, de dag waarop we stilstaan bij vrijheid, samenkomen rondom zo iets simpels, maar krachtigs als soep. De Vrijheidssoep is inmiddels een geliefde traditie, en dit jaar wordt het recept gedeeld door niemand minder dan Jet van Nieuwkerk.
Vrijheidssoep van Jet van Nieuwkerk
Jet van Nieuwkerk is een vrouw met smaak. En dat bedoelen we in de breedtste zin van het woord. Als presentatrice, foodjournalist én als auteur van meerdere succesvolle kookboeken. Ze gelooft heilig in de verbindende kracht van koken, en toen ze werd gevraagd om de Vrijheidssoep van 2025 te creëren, hoefde ze geen seconde na te denken. “Koken zit me in het bloed”, vertelt ze.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Met haar versie treedt Jet in de voetsporen van eerdere smaakmakers als Yvette van Boven en Nick Toet. Haar inspiratie? Die komt van thuis. Van een keukentje in de Jordaan, van de vrouw die haar de liefde voor koken meegaf: haar 92-jarige oma, Jeanne van Munster.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Vrijheid
“De eerste keer dat ik soep maakte, was met mijn oma”, vertelt Jet. “Omdat mijn oma de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt weet ik dat vrijheid in de grote en kleine dingen zit.” Jeanne woont nog steeds zelfstandig in hartje Amsterdam, wandelt elke dag de trap op en af, en deelt haar recepten inmiddels via WhatsApp met haar kleindochter. Zo ontstond ook deze soep: een digitale brainstorm tussen twee generaties die resulteerde in een warme, voedzame, vegan minestrone.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
