het-verhaal-achter-de-vrijheidssoep-van-jet-van-nieuwkerk-344637
©Ruud Janssen

Aan tafel ontstaan verhalen, worden herinneringen doorgegeven en vieren we het leven. Het is dan ook geen toeval dat we op 5 mei, de dag waarop we stilstaan bij vrijheid, samenkomen rondom zo iets simpels, maar krachtigs als soep. De Vrijheidssoep is inmiddels een geliefde traditie, en dit jaar wordt het recept gedeeld door niemand minder dan Jet van Nieuwkerk.

Vrijheidssoep van Jet van Nieuwkerk

Jet van Nieuwkerk is een vrouw met smaak. En dat bedoelen we in de breedtste zin van het woord. Als presentatrice, foodjournalist én als auteur van meerdere succesvolle kookboeken. Ze gelooft heilig in de verbindende kracht van koken, en toen ze werd gevraagd om de Vrijheidssoep van 2025 te creëren, hoefde ze geen seconde na te denken. “Koken zit me in het bloed”, vertelt ze.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Met haar versie treedt Jet in de voetsporen van eerdere smaakmakers als Yvette van Boven en Nick Toet. Haar inspiratie? Die komt van thuis. Van een keukentje in de Jordaan, van de vrouw die haar de liefde voor koken meegaf: haar 92-jarige oma, Jeanne van Munster.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.  

Vrijheidssoep Jet van Nieuwkerk
©Ruud Janssen

Vrijheid

“De eerste keer dat ik soep maakte, was met mijn oma”, vertelt Jet. “Omdat mijn oma de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt weet ik dat vrijheid in de grote en kleine dingen zit.” Jeanne woont nog steeds zelfstandig in hartje Amsterdam, wandelt elke dag de trap op en af, en deelt haar recepten inmiddels via WhatsApp met haar kleindochter. Zo ontstond ook deze soep: een digitale brainstorm tussen twee generaties die resulteerde in een warme, voedzame, vegan minestrone.

De tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Vrijheidssoep Jet van Nieuwkerk
©Ruud Janssen

Het recept voor deze minestrone: rijk, verwarmend en boordevol groenten, is een familieklassieker. Samen hebben Jet en haar oma de soep verfijnd tot wat nu de Vrijheidssoep van 2025 is. En het mooiste? Je kunt ‘m overal proeven, maar natuurlijk ook zelf maken. Hieronder vind je het recept waarmee Jet en haar oma harten veroveren. Het recept is voor 6 personen.

Het boodschappenlijstje

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 prei, in ringen
  • 2 wortels, in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 150-200 g boerenkool of palmkool (naar keuze)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 blik tomaten (gepeld of in blokjes) (400 g)
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 snufje suiker (optioneel)
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1 blik (400 g) witte bonen (uitgelekt en afgespoeld)
  • Verse basilicum, gehakt (als garnering)
  • Zout en peper naar smaak

Hoe maak je de soep?

  1. Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de knoflook, prei, courgette, wortel en bleekselderij toe en bak 5-7 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden.
  3. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 1-2 minuten mee.
  4. Voeg dan het blik tomaten toe, samen met oregano, tijm, laurierblaadjes en een snufje suiker. Breng op smaak met zout en peper en roer alles goed door.
  5. Voeg de groentebouillon toe en breng de soep aan de kook.
  6. Voeg de boerenkool/palmkool toe.
  7. Zet het vuur lager en laat de soep 20-25 minuten zachtjes pruttelen.
  8. Voeg de kikkererwten of witte bonen toe en laat de soep nog 10 minuten doorkoken.
  9. Haal de laurierblaadjes uit de soep.
  10. Roer de verse basilicum erdoor en/of gebruik dit als garnering.