dit-zijn-de-voordelen-van-pure-chocola-en-een-gelukzalig-gevoel-is-er-een-van-282472
©Getty Images

Cosy evenings – zeker nu in de winter – vragen om één ding: thee met chocola. Op de bank onder een warme deken. Ook Anna Wintour is fan, zoals te zien in de documentaire Inside Dior. Veel mensen zien het eten van chocola als hun guilty pleasure. Maar is dat wel terecht? Ter geruststelling: af en toe chocola eten kan écht geen kwaad.

Sterker nog, de zoete lekkernij bevat tal van positieve eigenschappen, zo bevestigt ook de wetenschap. Let wel, zolang je kiest voor suikerarme producten van hoge kwaliteit. We hebben het dus niet over een Mars of Twix, maar een variant met pure chocola en een cacaopercentage van minimaal 70 procent.

Welke chocola moet je kiezen?

Wat zijn die voordelen dan precies? Chocola wordt gemaakt van cacao en bevat serotonine – een stof die kan zorgen voor een gelukzalig gevoel. Ook is pure chocola rijk aan antioxidanten waardoor het belangrijke ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Sandra Lordén Álvarez, sportvoedingsdeskundige, over pure chocola als superfood: “Chocola wordt verkregen uit cacaopoeder, een grondstof met heilzame eigenschappen. Kies zoals gezegd wel voor pure chocola met een cacaopercentage van minimaal 70 procent. Doe je dat niet dan is de kans groot dat er tijdens de verwerking andere, minder gezonde ingrediënten zijn toegevoegd. Zoals cacaoboter, geraffineerde suikers en fructose. Niet alle chocola is dus dezelfde.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“De witte variant bevat het laagste percentage grondstoffen: de kleur is in feite te danken aan het hoge gehalte cacaoboter en melk. Melkchocola daarentegen bevat minstens 25 procent cacao en donkere chocola minstens 53 procent. Maar er bestaan ook repen chocola met 100 procent cacao. Perfect voor mensen die intolerant of veganistisch zijn, maar je moet wel van de (zeer) bittere smaak houden.”

De goede eigenschappen van pure chocola 

Nog meer voordelen van chocola: het is een natuurlijk antidepressivum. Naast de lekkere smaak bevat het in feite fenylethinamine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor een gevoel van verliefdheid. Het eten van chocola is dus goed voor je humeur. Daarnaast is het rijk aan magnesium, wat onder andere zorgt voor een goede werking van de spieren en helpt je energie op peil te houden. Dokter Vicente Mera, expert op het gebied van een lang en gezond leven, noemt ook nog de aanwezigheid van vezels en mineralen. “Dankzij antioxidanten heeft chocola ook een hoog ontstekingsremmend en anti-verouderingsvermogen. Cacao kan de productie van vrije radicalen tegengaan en veroudering afremmen.”

Om het allemaal nóg mooier te maken: chocola verbetert de fysieke prestaties omdat het de stof epicatechine bevat, die verantwoordelijk is voor spiergroei. Als laatste toch een kleine kanttekening: chocola kán verslavend zijn. “Onze mind is nou eenmaal gevoelig voor het consumeren van voeding die rijk is aan snel opneembare vetten en suikers”, legt voedingspsycholoog Itziar Digón uit. “Als je daar aan toegeeft ligt een verslaving op de loer en loop je het risico dat je de hele dag behoefte hebt aan suiker. Beste advies is dus: geniet bewust en met mate.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue IT.