fotograaf-kate-bellm-luxe-is-op-een-plek-wonen-die-je-zo-gelukkig-maakt-dat-je-niet-hoeft-te-reizen-277596
©Vogue Living, Linda Wit

De Britse fotograaf Kate Bellm viel als een blok voor de ruwe schoonheid van en het eenvoudige leven op Mallorca. Samen met kunstenaar en cactusspecialist Edgar Lopez bouwde ze er een huis from scratch. Wat ze miste, was een hotel dat ze klanten en vrienden kon aanraden. Dus opende ze dat zelf: Hotel Corazón. “The sickest fucking new spot on the island.”

Fotograaf Kate Bellm en Edgar Lopez: ‘We houden ervan om werelden te scheppen’ 

De officiële opening van Hotel Corazón, afgelopen juni, was geen posh feestje, maar a giant sleepover met zeventig vrienden van het kunstenaarsduo Bellm en Lopez. Liters herbal tea gingen erdoorheen, de blootvoetse gasten waren high van de soundhealings, reiki, medicinale smoothies en, vooruit, hier en daar wat wiet.

Kate Bellm
©Vogue Living, Linda Wit
Kate Bellm
©Vogue Living, Linda Wit 
kate bellm
©Vogue Living, Linda Wit

Dezelfde fotogenieke vrienden die we op Bellms dromerige, psychedelisch gekleurde foto’s voorbij zien komen. Schaars gekleed liggend op een motorkap of skateboardend, naakt breiend op de rotsen, zwemmend onder water. Of met alleen cowboylaarzen aan tussen de cactussen op haar geliefde Spaanse eiland.

Zwoele foto’s 

Bellms zwoele fotostijl leverde haar publicaties op in vele modebladen, naast opdrachten van Gucci en Adidas. Nu fotografeert ze vooral voor de Spaanse kledingketen Zara. “I feel so lucky, best models, best locations, best crews, complete freedom, they trust me as a photographer entirely.” Haar collageachtige fotoboeken zijn een succes. Amor, gepubliceerd in 2020 en vooral rock-’n-roll en sexy, is opgedragen aan alle mensen van wie ze houdt.

Het is een ode aan de zorgeloosheid van de jeugd. “Elke vriend van me staat erin of heeft op de een of andere manier meegewerkt aan een foto.” Veel beelden van roadtrips, getatoeëerde skateboarders en beeldige naakte vriendinnen. De foto’s in La Isla uit 2022 (modehuis Saint Laurent schijnt er een enorme stapel van te hebben gekocht), zijn zachter, minder sexy, en geven een idee van het lokale leven op de rotsen en in de bergen van het Spaanse eiland. Ver weg van het massatoerisme dat het eiland ’s zomers overspoelt.

Ket Bellm
©Vogue Living, Linda Wit
Kate Bellm
©Vogue Living, Linda Wit
Kate Bellm
©Vogue Living, Linda Wit

 

Bloot comfortabeler

Naaktheid voelt voor Bellm natuurlijk, ze heeft er nooit seksuele connotaties bij, vertelt ze. “Tijdens een shoot voor Playboy begon ik voor het eerst na te denken over mijn beelden vanuit het perspectief van the male gaze. Iemand op de set begon over ijsblokjes en de tepels van het model, over verleidelijk in de camera kijken en ik dacht: what’s happening, dat is niet wat ik wil. Dit zijn mijn vrienden, ik wil niet dat perverselingen op hen geilen.

Daarom ben ik gestopt met die sexy foto’s, ik kan immers niet controleren wie ernaar kijkt en wat mannen ermee doen. Sexyness blijft wél altijd onderdeel van mijn foto’s, girls and me, it just happens. Vaak doen vriendinnen voor mijn camera zelf spontaan hun top uit, zonder dat ik erom vraag. Ik begeef me nu eenmaal in een free-to-be-naked kind of community. Mijn vrienden en ik voelen ons naakt juist comfortabeler.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Zo ook de meiden in haar geweldige Underwaterworld-series. Allemaal lokale vrienden die het eiland én de onderwaterwereld met z’n vele grotten op hun duimpje kennen. “Legends, omdat ze hele dagen met mij onder water hebben gezwommen om de juiste shots te krijgen. Het idee ontstond spontaan. We zijn gewoon tijdens een dag strand met z’n allen én camera het water in gesprongen. Dat leverde zulke bijzondere beelden op, dat we het vier jaar zijn blijven doen. Al fotograferende beleven we de leukste avonturen. We stimuleren elkaar om net iets hoger die berg op te hiken, net iets dieper die grot in te zwemmen, over een hek te klimmen of in de vrieskou toch die waterval in te duiken.”

Kate Bellm
©Vogue Living, Linda Wit

Ruwe schoonheid 

Tien jaar geleden besloten Kate Bellm (35) en Edgar Lopez (40), schilder, beeldhouwer, tattoo artist en muzikant, geboren en getogen in Mexico en Californië, om zich voor drie maanden op Mallorca te vestigen. Ze zijn nooit meer vertrokken. “Het eiland zoog ons naar binnen, we waren betoverd door zijn ruwe schoonheid en verrast door de creatieve gemeenschap en de gezonde en simpele manier van leven hier. Zo’n breuk met de druk van het leven in een grote stad, en ook van fashion life, waarin we ons daarvoor bevonden.

Alles waardoor je daar constant aanstaat of waarover je aan het stressen bent, doet er op Mallorca niet toe. We leefden hier in onze pyjama en verbouwden onze eigen groenten. Alles gaat hier langzamer. Soms is er geen warm water of elektriciteit, maar als je eenmaal gewend bent aan dat ritme en aan minder van alles, voelt dat heerlijk. Een mens is zo flexibel. Ik had nooit gedacht dat ik ooit nog eens aan het einde van een dirt road op een berg zou wonen, met eigen water- en elektriciteitsvoorzieningen. Als ik wil douchen moet ik zorgen dat de watertank vol is.

Kate Bellm
©Vogue Living, Linda Wit

Het is hard werken hier, maar zo bevredigend, en het idee dat je selfsupporting bent, maakt je sterker. Creativiteit moet hier ook uit jezelf komen. Je wordt niet continu, zoals in Londen, Parijs of Berlijn, steden waar ik een tijd heb gewoond, gevoed door exposities, restaurants en geweldige feestjes. Dat vond ik in het begin best beangstigend, maar het pakte goed uit: de natuur hier blijkt een oneindige inspiratiebron.”

Verbonden met de natuur 

Halverwege de plaatsjes Deià en Sóller verbouwden ze een kleine casita. “Edgar en ik hadden geen idee wat we aan het doen waren, we deden gewoon alles op gevoel. Zo hebben we zelf de vloeren gelegd en vonden we ramen en deuren in verlaten, overwoekerde tuinen, just crazyness, to be honest.” Haar huis is dan ook een bijeengeraapte mix van deuren en ramen in allerlei maten. Een groot contrast met het kersverse, weldoordachte en luxe Hotel Corazón, dat er praktisch naast ligt.

Kate Bellm
©Vogue Living, Linda Wit

Gevestigd in een zestiende eeuwse finca die, zoals de naam verraadt, in het hart van het Tramuntana-gebergte ligt, een indrukwekkend landschap van kronkelende kleine wegen en majestueuze kliffen, een paradijs voor wilde geiten en adelaars met zonsondergangen die de bergen roze en oranje doen kleuren.

Mallorca is de perfecte omgeving voor haar zoon Sage, zegt ze. “Hij is zes en een natuurfanaat: ziet elke kever, elke waterdruppel die valt, elk blad dat verkleurd is of een afwijkend patroon vertoont. Hij is zó verbonden met de natuur. In onze tuin stikt het van de gekko’s, hagedissen, krekels, sprinkhanen en kevers, hij heeft diverse terraria gemaakt, waarin hij hun natuurlijke habitat heeft nagebouwd en ze verzorgt. De enige keer dat ik hem boos zie, is als ik er een bloem in leg die er niet in hoort.”

Vibe master

Het stel ontmoette elkaar op een strand in Mexico, waar Lopez door een hotel was ingehuurd als vibe master, letterlijk om het hotel wat ‘vibes’ te geven en in een studio op het strand creatieve dingen met gasten te ondernemen. Bellm: “Ik liep langs en zei dat ik zin had om een tipi te bouwen. Dat vond Edgar een uitstekend idee, hij stal een paar lakens uit het hotel, we gingen de bossen in om takken te verzamelen en bouwden een paar tipi’s op het strand.

Kate Bellm
©Vogue Living, Linda Wit
Kate Bellm
©Vogue Living, Linda Wit

 

De hotelmanager vond ze zo cool, dat hij ons vroeg er nog een paar te maken. Grappig, vanaf dat moment hebben Edgar en ik samen het ene na het andere creatieve project opgepakt. Zo waren we een keer in India, liepen het kantoor van de biënnale binnen, vroegen of we mee mochten doen, of we een muur mochten beschilderen, en ja hoor: go ahead. Edgar en ik houden ervan om werelden te scheppen, het hotel is ons grootste project tot nu toe.

Wilde Mexicaanse jongen

Of het liefde op het eerste gezicht was tussen ons? Haha, nou ik dacht niet meteen dat deze wilde Mexicaanse jongen, in poncho met zijn hutje op het strand, en ik ooit zouden gaan trouwen en dat we samen een kind zouden krijgen. Maar je wordt verliefd op het moment dat je het zelf het minst verwacht. Edgar is zo inspirerend. Hij is een ware kunstenaar, hij creëert niet voor het geld, of om bewondering te krijgen, alles wat hij doet komt diep vanbinnen en doet hij voor zichzelf. Als fotograaf neem ik veel commerciële klussen aan, ik wil ervan kunnen leven, succes hebben, Edgar boeit dat niet en dat respecteer ik.”

Zes jaar geleden zijn ze getrouwd, onlangs postte ze er nog een geweldige foto van op Instagram. Zes personen in de nacht in een kring zwevend in het water, drijvend vuur rondom, met de caption ‘Wedding of the floating fires’. Bellm: ‘Het was magisch. Met een kleine groep vrien- den waren we op het strand, billen in het zand, fikkie stoken, en toen ontstond er een spontane ceremonie. Enkele maanden later volgde nog een proper wedding op dezelfde spot met onze families.’

kate bellm
©Vogue Living, Linda Wit

Oldskool fototechnieken

Bellm groeide op buiten Londen, op het platteland, in een liefdevolle familie. “Big countryhouse, zes kinderen – drie jongens, drie meiden – altijd reuring, non-stop mensen in en uit. Sinds ze op haar twaalfde de camera van haar vader oppakte, is ze hooked. “Hilarisch, ik bracht mijn vakantie door op Lanzarote, daar maakte ik foto’s van koikarpers en ik vond ze de coolste dieren ooit. Daarna ging ik verder met foto’s van vrienden in eetposities met vork en mes. Na het printen knipte ik ze uit en plakte ze op foto’s van wegen, waardoor het reuzen leken die auto’s aan het verorberen waren. Supercreatieve collages, die ik ook nog inkleurde. Haha.

Ik had een fantastische mentor op school, en omdat bijna niemand anders gebruikmaakte van de donkere kamer, had ik vaak een op een-les van haar. Ook had ik het geluk dat we af en toe op vakantie gingen met familievriend David Montgomery (prijswinnend portretfotograaf, red.), als hij een shoot had, mocht ik soms mee en dan vroeg hij me om toiletpapier voor de flitser te houden, als diffuser, of een panty over de lens te doen. Kleine, grappige technieken, David is echt oldskool. Hij gaf me zelfvertrouwen achter de camera en gaf me een advies dat ik nooit meer vergeet: ‘Don’t tell people you want to be a photographer, just tell them you are.’”

kate bellm
©Vogue Living, Linda Wit

In het begin van haar carrière was ze geïnspireerd door de glamfoto’s van Helmut Newton, Guy Bourdin en Mario Testino, later door Tyrone Lebon en Peter Beard. “Ik hou van fotografen die het vak naar een ander niveau tillen met hun creativiteit en collages. Ik ben zelf ook dol op experimenteren, onder andere met filmrolletjes die allang over de datum zijn. Binnenkort gaan mijn beste vriendin, muze en voormalig model Marina Guindilla, en ik samen een zine maken. Ik fotografeer haar, daarna schilderen en tekenen we erover. Edgar en Marina zijn mijn creatieve broer en zus. Ik doe zoveel creatieve projecten met ze.”

Na twee jaar ploeteren

Een van die creatieve projecten is Hotel Corazón, hotel en boerderij ineen, geboren uit een behoefte. “Een hotel starten is nooit een droom van me geweest. Maar ik bracht al mijn klanten en vrienden naar hier, en ik vond nooit een plek die ik ze wilde aanbevelen. Een plek die representeert wie ik ben en waarom ik van Mallorca hou.

Dus besloot ik dat hotel zelf maar te creëren, mét restaurant, art space en deli, in eerste instantie een plek waar de Tramontana- gemeenschap kan samenkomen en waar spannende collabs ontstaan. In het laagseizoen gaan in Deià bijna alle restaurants en bars dicht. Als local moet je dan een stuk rijden voor iets simpels als een smoothie. Ik denk al tien jaar: waarom opent niemand hier een juicebar of een crazy salad farm place?”

kate bellm
©Vogue Living, Linda Wit

En dus is het nu, na twee jaar ploeteren, zover. Kort voor de opening voelde Bellm nog totaal geen zenuwen, zegt ze. “Omdat ik nooit eerder een hotel heb gehad of ook maar iets in de hospitality business had gedaan, wist ik eenvoudigweg niet waarvoor ik nerveus moest zijn. Sommige kamers werden een week voor de opening nog verbouwd, maar al mijn hoteliervrienden zeiden dat het normaal was dat ik, toen de eerste gasten arriveerden, nog een bed in elkaar aan het zetten was. Edgar en ik hebben elke dag keihard gewerkt, we just rode the wave.”

Vijftien kamers heeft Hotel Corazón, alle verschillend, “Maar zo ongelooflijk luxe”, zegt Bellm. “Mijn favorieten? Baba Royal en The Sage, maar ik ben ook verliefd op The Sweet en The Corazón-suite. Het hele hotel is luxurious, but wild. Omg, it’s so luxurious, the bathrooms are top-notch, de ruime badkuip, de lakens, de handdoeken, alles van de fijnste materialen en met organic huisgemaakte beautyproducten. Maar dan stap je je kamer uit en kun je blootsvoets door de boerderij lopen of een smoothie halen. Of relaxen in het outdoor-loungegedeelte met uitzicht op berggeiten die zich tegoeddoen aan wilde bloemen.”

Trek in vijgen? Pluk ze zelf

Het hotel is een plaatje en wordt ongetwijfeld het decor voor menig foto- en filmshoot. De eerste aanvragen daarvoor druppelen al binnen. Alles is er supersmaakvol. Mede dankzij de samenwerking met local en award-winning achitectenbureau Moredesign, dat bekendstaat om het vervagen van grenzen tussen binnenruimtes en de natuurlijke omgeving. The Conservatory, Edgars baby, is een magische kamer vol cactussen en kristallen. De Mexicaan is gespecialiseerd in zero-water mediterrane cactustuinen.

Kate Bellm
©Vogue Living, Linda Wit
kate bellm
©Vogue Living, Linda Wit

 

Het hotel heeft een magische binnenplaats in riadstijl, een outdoor-restaurant en bar, zwembad en open haard. Het interieur, van overal en nergens bijeengescharreld of laten maken in Marokko of op Mallorca, heeft een vintage seventies feel in zachte kleuren, roze en melkachtige tinten, met feloranje banken, oranje kunststof lampen en kussens gemaakt van oude kleden. Tv’s zijn er in de ban, in plaats daarvan biedt het hotel de gasten schitterende uitzichten, en natafelen met wiet is desgewenst mogelijk.

Bellm: “Er heerst hier een relaxte vibe, er zijn jamsessies, exposities en performances. Trek in vijgen? Pluk ze zelf uit de boom. Er zijn geen regels, we zijn een lawless hotel, gecreëerd door kunstenaars voor gelijkgestemden. Er komen veel modemensen, filmmakers, fotografen, beeldhouwers, milieuactivisten en natuurliefhebbers naar Mallorca. Mensen die van een intieme sfeer en van kunst houden, en die niet zitten te wachten op obers in pinquinpak met vlinderstrik. We hebben een jonge, frisse, laidback crew met waanzinnige mensen. Naast reiki, massage en yoga bieden we ook outdoor-sound experiences door Tramontana-sound alchemist en intuïtieve zanger Gintare Slabaciauskaite.”

Amazing energie 

De moestuin is Bellms baby. “Ik heb er twee jaar lang aan gewerkt, elke groente zelf geplant. Samen met vriendinnen heb ik hier de hele grond om staan spitten. Er zit zo veel liefde en werk in die farm, dat zie je er misschien niet aan af, maar ik weet het, en het voedt onze gasten.” Chef is local legend Grace Berrow, voorheen werkzaam bij Patiki Beach in Port de Sóller. Bellm: “Ze is de briljantste, vrolijkste, schattigste en minst egocentrische persoon die ik ken, met een amazing energie. Net als Grace ben ik geobsedeerd door gezond eten. We serveren onder meer medicinale thee van kruiden uit de tuin. Medicinale bladeren verwerken we in smoothies die het immuunsysteem een boost geven.”

kate bellm
©Vogue Living, Linda Wit
kate bellm
©Vogue Living, Linda Wit

De galerie en de muren van het hotel zijn gevuld met werk van bevriende kunstenaars, onder wie de Australische Magnus Reid, Ozzie Wrong. In het winkeltje tekeningen van Marina Guindilla, limited edition Hotel Corazón-merchandise, zoals T-shirts and hoody’s, bikini’s van All That Remains, Hunza G en Lucy Folk, sieraden van Simuero, Lucy Folk en Maximova, Dora Good-keramiek en eigen beautyproducten. Werk van Bellm en Lopez is er uiteraard ook, rechtstreeks vanaf de muren te koop.

It’s business, baby

Reizen doet ze nauwelijks meer. “Al mijn klanten komen naar Mallorca en voor nu vind ik dat heerlijk. De pandemie heeft mijn perceptie van luxe geherdefinieerd: luxe is nu juist niét in een vliegtuig stappen. Luxe is op een plek wonen die je zo gelukkig en relaxed maakt, dat je niet hoeft te reizen.”

kate bellm
©Vogue Living, Linda Wit
kate bellm
©Vogue Living, Linda Wit
kate bellm
©Vogue Living, Linda Wit

Finally I’ve found my path to freedom, zei ze in eerdere interviews over haar leven. Daar moet ze nu om lachen. “Tot voor kort had ik inderdaad een geweldig vrij leven hier. Beetje rondscheuren op mijn brommertje, vrienden fotograferen, mooie boeken maken. Nu ben ik wel in een volwassener leven beland. Mijn kind gaat naar school, dus moet ik me aan tijden houden en ik heb dertig mensen in dienst. Dat onvoorwaardelijke vrijheidsgevoel ervaar ik helaas niet meer elk moment. Gelukkig kan ik binnen vijf minuten in zee liggen, waar ik me onder water weer compleet vrij voel. Naar dat vrijheidsgevoel ga ik af en toe even bewust op zoek, maar de realiteit is nu dat ik een zakenvrouw ben. Haha. It’s business baby, that’s what I do now. Crazy.

kate bellm
©Vogue Living, Linda Wit

Dit interview is oorspronkelijk gepubliceerd in het juli/augustus 2023-nummer van Vogue Living

Meer Mallorca? Check deze op ‘The Great Gatsby’ geïnspireerde bruiloft van Joey King op het eiland of deze tips van Jetteke van Lexmond op buureiland Menorca.