bottega-veneta-verkoopt-de-kleurrijke-designerstoelen-uit-zijn-lente-zomer-2023-show-232258
©Matteo Canestraro

Bij een modeshow is het meestal de kleding die alle aandacht krijgt. Maar bij de lente/zomer 2023-show van Bottega Veneta in Milaan was het ook de catwalk zélf – inclusief stoelen – die de show stal. De modellen liepen over een soort pastelrivier van gesmolten krijtjes, met daaromheen stoelen van hars met kleurvlakken; het werk van de beroemde kunstenaar en architect Gaetano Pesce. “Het idee was ‘de wereld in een kleine kamer’. We gingen er vol voor”, vertelde Bottega Veneta’s creatief directeur Matthieu Blazy destijds aan Vogue over de opdracht. “Het idee was om verschillende personages te creëren en ze in het landschap van Gaetano te plaatsen.”

Gaetano Pesce x Bottega

Oorspronkelijk leek de installatie tijdelijk te zijn, alleen gezien door insiders en beroemdheden die bekend genoeg waren om een uitnodiging van het beroemde Italiaanse modehuis te scoren. Toch heeft Blazy er nu voor gekozen om de installatie wereldwijd toegankelijk te maken. Zo kunnen de stoelen van Pesce voor Bottega Veneta van 30 november tot 4 december worden bekeken (en zelfs gekocht) op de jaarlijkse Design Miami-beurs in Miami.

De collectie heet toepasselijk Come stai? – Italiaans voor ‘hoe gaat het met je?’. Blazy legt de diepere betekenis achter de naam uit in zijn voorwoord in een boek over het project. Als bewonderaar van Pesce sinds de universiteit ontmoette hij de kunstenaar uiteindelijk eerder dit jaar in zijn atelier in New York om een mogelijke samenwerking te bespreken, waar Pesce hem met de grootste warmte en zelfgemaakte koekjes begroette. Na een middag samen ideeën te hebben bedacht, gaf de kunstenaar de ontwerper een boek. Blazy vroeg hem op zijn beurt het te ondertekenen. Pesce krabbelde een eenvoudig opschrift: ‘Hoi Matthieu, come stai? Gaetano.’

“Weet je, Matthieu, soms zullen dingen niet gemakkelijk zijn, maar als je het boek opent en de vraag leest, Come stai?“, zei Pesce tegen Blazy, “dan moet het antwoord altijd ‘Tutto bene!‘ zijn.”

Blazy voelde zich zowel geraakt als geïnspireerd. “Je zit om te rusten, je zit om een moment voor jezelf of met iemand te hebben”, legt hij uit. “Je gaat niet op een stoel zitten om in actie te komen. Het is een pauze, een moment van troost. ‘Come stai?‘ was dat voor mij. Het is heel waardevol om oprecht gevraagd te worden hoe het met je gaat. En wat een mooie naam voor een stoel.”

Stoelen te koop bij Bottega Veneta

Elk van de 400 meubelstukken is uniek, zowel wat betreft de kleur als de motieven: de ene heeft een smiley, de andere een rijzende zon, weer een ander een vraagteken. Het blijkt dat deze afwijzing van uniformiteit (een ongebruikelijke keuze voor stoelen, die meestal in uniforme paren of sets worden verkocht) juist de bedoeling is. “Het gaat om de mens; we zijn allemaal verschillend”, zegt Pesce. “Mensen die zeggen dat we allemaal hetzelfde zijn, kunnen de pot op! We zijn allemaal originelen, en dat is een van de thema’s van mijn ontwerp.”

Inderdaad, de kunstenaar heeft deze unieke fusie van industrieel design met het hoogst individuele verkend sinds het begin van zijn carrière in het Italië van de jaren 70. Neem nu zijn beroemde ‘Sit Down’-collectie uit 1975 voor Cassina, waarin hij loveseats en fauteuils maakte van houten frames en canvas. De stukken leken esthetisch op elkaar, maar waren nooit helemaal hetzelfde. (Een ervan behoort nu tot de permanente collectie van het Metropolitan Museum of Art.)

En als je volgende week niet in Miami bent? De stoelen zijn ook te koop op de website van Bottega Veneta. Een droom voor designverzamelaars en high fashion-fanaten.

Gaetano Pesce-stoel voor de Bottega Veneta-show
©Bottega Veneta
Gaetano Pesce-stoel
©Bottega Veneta
Een van de stoelen bij de show van Bottega Veneta
©Bottega Veneta

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.