5-shows-van-milan-fashion-week-lente-zomer-2023-die-je-gezien-moet-hebben-224879

De modemaand gaat hard – na New York en Londen is nu ook de fashion week in Milaan tot een einde gekomen. Een week waarin het barstte van spraakmakende shows, verrassende celebrity appearances en tal van streetstylemomenten die genoeg inspiratie bieden voor het nieuwe seizoen. Voordat we in de volgende modeweek duiken (vandaag is de officiële start van Paris Fashion Week), blikken we terug op de highlights van Milan Fashion Week lente/zomer 2023.

Milan Fashion Week lente/zomer 2023: de hoogtepunten

De Italiaanse modeweek begon met de presentatie van Diesel, dat onder het creatieve leiderschap van Glenn Martens een heuse transformatie heeft ondergaan. Een heel spektakel met een recordbrekende opblaasbare sculptuur als decor en een collectie vol begerenswaardige (denim) items. Daarop volgden de shows van grote modehuizen als Fendi, Prada en Gucci, die elk op hun eigen manier een draai geven aan het lente/zomer 2023-seizoen. Fendi bracht een ode aan de Y2K-trend, Prada pleitte voor giga nepwimpers en Gucci liet ons dubbelzien door enkel tweelingen de catwalk op te sturen.

Welke presentaties ook veel impact maakten tijdens Milan Fashion Week lente/zomer 2023? We hebben ze hieronder op een rij gezet.

Bottega Veneta

Na het plotselinge vertrek van Daniel Lee bij Bottega Veneta – die het modehuis weer op de kaart zette – heeft Matthieu Blazy wederom bewezen een meer dan waardige opvolger te zijn. Om te beginnen zette hij een fantastisch decor neer door de 82-jarige Italiaanse ontwerper Gaetano Pesce te vragen een installatie te creëren met een kleurrijke, wervelende vloer van gegoten hars en 400 unieke stoelen. De collectie bleek even uniek. In navolging van vorig seizoen waren de openingslooks – hoewel ze leken op denim, flanel en katoen – allemaal van leer. De show werd afgesloten door kleurrijke creaties vol franjes die niet levendiger hadden kunnen zijn.

Bottega Veneta lente/zomer 2023
©Gorunway.com
1/5
Native Share

Versace

Afgelopen zomer mocht dan al het voorzichtige begin zijn van de goth girl summer-trend; volgend jaar moeten we er massaal aan geloven. Als het aan Donatella Versace ligt, in ieder geval. In een donkere showruimte verlicht door tientallen zwarte kaarsen achter glazen wanden – en met een constante stroom Prince-hits uit de speakers – presenteerde Versace een collectie die een en al gothy en vampy vibes opriep. Van volledig zwarte looks met een heleboel leer tot roze, paarse en fluorescerend gele lingerie-geïnspireerde outfits, gedragen door de modellen van het moment (onder wie de Hadid-zussen, Rianne van Rompaey, Emily Ratajkowski, Precious Lee, Imaan Hammam en Vogue-coverster Muna Mahamed). De kers op de taart? Een Barbiecore-achtige Y2K-partylook gedragen door niemand minder dan Paris Hilton.

Versace lente/zomer 2023
©Gorunway.com
2/5
Native Share

Jil Sander

Een bijzonder aangezicht: modellen in de minimalistische mode van Jil Sander die door de regen lopen, met een paraplu in de hand. Het maakte de show niet minder aantrekkelijk om naar te kijken. In tegendeel: de looks kregen een extra sprankeling door het natte weer. Of waren het toch de pailletten, glans en glitters die creative directors Luke en Lucie Meier hebben aangebracht aan hun lente/zomer 2023-collectie? Naast de monochrome pakken waren het vooral de slotlooks met cleane bovenkleding en een party van glinsterende franjes aan de onderkant die de aandacht trokken.

Jil Sander lente/zomer 2023
©Gorunway.com
3/5
Native Share

Moschino

Wat zouden we toch zonder Jeremy Scott moeten? De ontwerper weet ieders stemming te verhogen met zijn collecties voor Moschino, die altijd het randje van high fashion en humor opzoeken. Deze keer liet Scott zich inspireren door zomerdagen aan het strand of het zwembad met inflatables in de hoofdrol. Zo ongeveer alle accessoires bleken opblaasbaar, van kragen en hoeden tot zelfs schoenen. De ultieme showstoppers waren de avondjurken die afgemaakt waren met gigantische opblaasbare dieren. Drijven in het water was nog nooit zo stijlvol.

Moschino lente/zomer 2023
©Gorunway.com
4/5
Native Share

Moncler

Ook bij de jubileumshow van Moncler regende het pijpenstelen. Niet ideaal voor een grote show buiten op het Domplein in Milaan, maar gelukkig is het merk gespecialiseerd in mode die je door de slechtste weersomstandigheden loodst. Om het 70-jarige bestaan van Moncler te vieren nodigde het modehuis 18.000 omstanders uit om de precies 1.952 – verwijzend naar het oprichtingsjaar – modellen, muzikanten en artiesten te bewonderen. Gekleed in witte Moncler-looks leverden ze een performance onder de choreografische leiding van Sadeck Waff. In één woord: spectaculair.

Moncler tijdens Milan Fashion Week lente/zomer 2023
©Moncler
5/5
Native Share