Duurzaam reizen is hot topic. We raken gelukkig steeds meer bewust van de impact die al onze tripjes op de aarde hebben. En hoewel de veranderingen in de sector stroef gaan (zo zijn er dit jaar meer vliegreizigers dan ooit), zijn er ook bedrijven en organisaties die reizen een duurzamere richting in proberen te duwen. Eén van die grote spelers op de vervoersmarkt doet in ieder geval zijn best. Zo heeft Uber de ambitie uitgesproken om in 2040 wereldwijd en in 2030 in Europa een volledig emissievrij platform te zijn. Hoe de marktleider dit voor elkaar hoopt te krijgen? Daarover gaat Vogue in gesprek met Jill Hazelbaker, de wereldwijde Chief Marketing Officer van Uber.
Uber over duurzaam reizen
Uber wil in 2040 wereldwijd en in 2030 in Europa een volledig emissievrij platform zijn. Wat zijn de grootste uitdagingen die jullie tegenkomen bij deze transitie?
“Klimaat is echt een teamsport. Uber opereert op een enorme schaal, maar we kunnen dit niet alleen – zelfs niet met alle productverbeteringen. Zo hebben we samenwerkingen met overheden nodig. We hebben de infrastructuur voor oplaadpalen nodig. Ook hebben we betaalbare auto’s nodig die op een aantrekkelijk prijspunt moeten liggen voor een alledaagse klant of bestuurder. Tot slot moeten we goed werk leveren op het gebied van innovatie en producten binnen onze app, zodat mensen makkelijk duurzame keuzes kunnen maken in hun dagelijks leven. Eén op de vier mensen maakt zijn eerste EV-rit met Uber, wat gewoon verbazingwekkend is.
Dat zijn een aantal dingen die uitdagend zijn voor ons, maar die ook veel optimisme en hoop geven. Door de grootte en schaal van ons platform – we zijn actief in meer dan tienduizend steden verspreid over tachtig landen, miljoenen mensen verdienen aan het platform en er worden 25 miljoen ritten per dag gemaakt – is er gewoon een enorme kans voor ons om dit over de hele wereld te doen.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Zijn er specifieke steden of landen die als voorbeeld kunnen dienen vanwege hun vooruitstrevende aanpak ten aanzien van duurzaamheid binnen Uber?
“Je hebt een paar steden nodig die je kunt gebruiken als voorbeeld van wat je probeert op te bouwen. Londen is echt een stralende ster voor ons. 30 procent van alle kilometers die hier worden gereden, worden afgelegd met elektrische voertuigen, wat vrij uitzonderlijk is. Londen is een wereldmodel voor andere steden – we willen tientallen ‘Londens’ over de hele wereld. De stad heeft een burgemeester die klimaatbestendige initiatieven stimuleert die deze overgang voor ons gemakkelijker maakt, zoals een goede oplaadinfrastructuur. Zo moeten de oplaadstations in de buurt zijn van waar onze bestuurders wonen. Wat je niet wil, is dat duurzaamheid alleen iets is voor een kleine groep. Je wil dat het voor iedereen toegankelijk is. Londen heeft dat heel goed gedaan.”
Hyperlokaal
Uber heeft ook in de modewereld invloed, bijvoorbeeld tijdens grote evenementen als de modeweken. Hoe zorgt Uber ervoor dat het merk relevant blijft in deze industrie?
“Het is interessant dat je fashion week noemt, want ik denk dat live evenementen in het algemeen geweldige kansen zijn om het beste van ons product te laten zien. We hebben een Coperni-activatie gedaan tijdens Paris Fashion Week en we hebben veel in-app-activaties gedaan in New York. Zoals ik al zei, is een van de geweldige dingen van Uber dat we hyperlokaal kunnen zijn; ook al zijn we een internationaal bedrijf, we kunnen heel lokaal zijn door in te spelen op gebeurtenissen in een bepaalde stad. We houden van live evenementen, zoals de Olympische Spelen van afgelopen zomer. Dat zijn geweldige kansen om met steden samen te werken. Wanneer steden een toename in bezoekers hebben, kunnen we lokale overheden laten zien dat we een deel van de oplossing kunnen zijn.”