jingle-alle-the-way-8-sprookjesachtige-kerstmarkten-in-europa-die-je-wil-bezoeken-274867
©Getty Images

It’s time, zoals Mariah Carey elk jaar zingt als het feestseizoen wordt geopend. De tijd van mooie cadeaus inslaan en de voorbereidingen voor het kerstdiner is daar. En waar kun je alvast in de feeststemming komen? Op een kerstmarkt: met knapperende vuur, de geur van glühwein en prachtige ijsbanen. We krijgen er meteen zin in.

Kerstmarkten in Europa

Zo’n anderhalve maand voor de wintervakantie waren de grote Europese hoofdsteden al druk in de weer met de voorbereidingen op de opening van hun kerstmarkten. Duitsland is the place to be, daar werd ook de eerste kerstmarkt ooit geopend in 1434: de Striezelmarkt in Dresden. Maar dit is heus niet het enige land dat ons helemaal in de kerstsfeer kan brengen. Wij zetten de acht mooiste Europese kerstmarkten voor je op een rij die je deze winter wil bezoeken.

Bazel, Zwitserland

©Getty Images

Locatie: Op de Barfüsserplatz en Münsterplatz in de historische oude stad.

Wanneer: Van 23 november tot en met 23 december.

Wat kun je verwachten: In Bazel staan ongeveer 155 rustieke houten chalets tegen de achtergrond van de oude binnenstad, verlicht met glinsterende lichtjes. In het historische centrum staat een prachtige kerstboom met versieringen van de plaatselijke versierlegende Johann Wanner, terwijl overal kraampjes zijn versierd met lichtjes en goudkleurige slingers. Nadat je een paar ambachtelijke cadeaus en lekkernijen hebt gekocht, ga je naar de 13 meter hoge kerstpiramide op de Barfüsserplatz voor glühwein, gevolgd door een wandeling langs de Rijn.

Tip voor een hotel: Les Trois Rois, dat ligt op 10 minuten lopen van de kerstmarkt.

Wenen, Oostenrijk

©Getty Images

Locatie: Slot Belvedere

Wanneer: 17 november tot en met 24 december

Wat kun je verwachten: De traditionele Wiener Weihnachtstraum am Christkindlmarkt kerstmarkt is misschien wel de grootste en bekendste in Wenen, hou daarom rekening met drukte. Tom Marchant, oprichter van reisorganisatie op maat Black Tomato, wijst in plaats daarvan op het kerstdorp bij slot Belvedere als een bekend, minder druk bezocht alternatief dat de voorkeur heeft van de locals.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hier kun je ronddwalen in de weelderige 18e-eeuwse barokke architectuur van het paleis terwijl je je overgeeft aan glühwein en verrukkelijk gebak. “In dit gebied vind je veel lokaal gemaakte sieraden”, zegt Marchant. “Geurhout, keramiek, houten hoeden en mooie decoraties. Een prachtige plek.”

Tip voor een hotel: Hotel Rosewood Vienna, dat ligt op 20 minuten lopen van de kerstmarkt.

Tallinn, Estland

©Getty Images

Locatie: Raadhuisplein.

Wanneer: Van 1 december tot en met 7 januari 2024.

Wat kun je verwachten: Al zes eeuwen lang staat er elk jaar een kerstboom vorstelijk in het midden van het historische stadhuisplein van Tallinn, dit jaar is de boom zelfs 15 meter hoog. In de middeleeuwse Estse hoofdstad, die uitkijkt over de Baltische Zee, wordt ook een jaarlijkse sfeervolle kerstmarkt gehouden. Breng een bezoek aan de kerstman in zijn huisje op het plein, struin de kraampjes af op zoek naar handgemaakte versieringen en gezellige breisels van schapenwol. Of geniet van traditionele kersthapjes, zoals zuurkool en bloedworst en spoel dat weg met speciale glühwein. Er zijn overigens ook Estse peperkoekkoekjes en kaneel-kardemomgebakjes voor zoetekauwen. Tot slot kun je een spetterend optreden bijwonen van regionale volksdansers en -muzikanten.

Tip voor een hotel: Het Telegraaf Hotel, ligt op 5 minuten lopen van de kerstmarkt.

Straatsburg, Frankrijk

©Getty Images

Locatie: Grande Île, oftewel het historische centrum van de stad.

Wanneer: van 24 november tot en met 24 december.

Wat kun je verwachten: Straatsburg staat bekend als de ‘hoofdstad van Kerstmis’ en is de thuisbasis van de oudste kerstmarkt in Frankrijk, die teruggaat tot 1570. Bezoekers van deze pittoreske stad in de Elzas kunnen 13 verschillende kleine schilderachtige markten bezoeken, allemaal op loopafstand van elkaar in de oude stad. De originele markt staat echter bekend als Christkindelsmärik en is te vinden op Place Broglie, waar je al slenterend kunt nippen aan de glühwein en genieten van de verschillende mooi versierde chalets.

Tip voor een hotel: Hôtel Cour du Corbeau Strasbourg – MGallery, ligt op een kwartier lopen van de kerstmarkt.

Helsinki, Finland

©Getty Images

Locatie: Senaatsplein.

Wanneer: 1 december tot en met 22 december.

Wat kun je verwachten: Als je Finnen vraagt waar de kerstman vandaan komt, zullen ze vol trots hun land als antwoord geven. Lapland, om precies te zijn. Dit alleen al maakt het vieren van de feestdagen in de hoofdstad Helsinki een opwindende en feestelijke aangelegenheid. “Dit is een van de beste kerstmarkten in Europa”, zegt Marchant. “De kathedraal kijkt uit over de kerstmarkt van Helsinki, die meer dan 100 kraampjes en stalletjes heeft met handgemaakte cadeaus, ornamenten, lokaal verbouwde producten en vis en vlees van lokale herkomst. Waar wacht je nog op?”

Tip voor een hotel: Hotel Haven, op 5 minuten lopen van de kerstmarkt.

Kopenhagen, Denemarken

©Getty Images

Locatie: Tivoli-tuinen en Højbro Plads.

Wanneer: Van 19 november tot en met 31 december.

Wat kun je verwachten: Als je tijdens de feestdagen de Tivoli-tuinen in Kopenhagen binnenloopt, voelt het alsof je een onontdekt Scandinavisch dorp binnenwandelt. Dit 175 jaar oude themapark wordt jaarlijks omgetoverd tot een kerstmarkt met 60 kraampjes gehuld in een magisch decor, waaronder blokhutten gedrapeerd in dennenappels en lagen sneeuw en dan hebben we het nog niet eens over de tuin zelf gehad, die gloeit met meer dan 70.000 kerstballen en meer dan 1000 bomen gedrapeerd in lichtjes. Op 10 minuten lopen lokt Højbro Plads bezoekers met 18.000 fonkelende lichtjes en levende rendieren die een kerstslee trekken.

Tip voor een hotel: Villa Copenhagen, op ongeveer 10 minuten lopen van de twee kerstmarkten.

Heidelberg, Duitsland

©Getty Images

Locatie: Het oude centrum, op de Universitätsplatz, Marktplatz, Kornmarkt en Karlsplatz.

Wanneer: Van 27 november tot en met 22 december.

Wat kun je verwachten: Kerstmarkten en Duitsland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, er wordt geschat dat er alleen al in het land meer dan 2500 zijn. Maar de beste plek om te beginnen met het verkennen van de feesttradities van de regio is in het sprookjesachtige vestingstadje Heidelberg. De kerstmarkt van Heidelberg is verspreid over de verlichte sprookjesachtige steegjes van de oude stad, waar de geur van geroosterde noten in de lucht walmt terwijl je in de hutjes op zoek gaat naar souvenirs. Neem je de kinderen mee? Ga dan schaatsen op de Karlsplatz of draai een rondje in de antieke draaimolen.

Hoteltip: Heidelberg Suites Hotel & Spa – House of Hütter.

Bath, Engeland

©Getty Images

Locatie: De hele stad Bath.

Wanneer: 23 november tot en met 10 december.

Wat kun je verwachten: Als je op zoek bent naar een meer pastorale sfeer, ga dan naar de Cotswolds, de meest romantische streek van Engeland met sprookjesachtige landschappen. “Met schilderachtige dorpjes versierd met lichtjes, kerstliedjes en regelmatig een laagje sneeuw doet de Cotswolds denken aan de kerstdagen van vroeger”, zegt Marchant. De oude stad Bath ligt aan de rand van de regio en organiseert dit jaar de 20e verjaardag van haar jaarlijkse kerstmarkt. Met meer dan 150 kraampjes met unieke producten zoals aardewerk, handgebreide sokken, ambachtelijke kazen en nog veel meer.

Hoteltip: Hotel Thyme, het is vanaf hier een uurtje rijden naar de kerstmarkt.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.