8-leuke-kerstmarkten-in-nederland-om-in-de-holiday-mood-te-komen-274224
©ANP

It’s that time of the year again. Nu het december is, kunnen de voorbereidingen voor de feestdagen beginnen. Misschien nog wel een leukere tijd dan de feestdagen zelf, aangezien de vele brandende lichtjes, de jacht op cadeaus en de kerstliedjes die de radiostations overnemen voor een heleboel sfeer zorgen. Waar dat allemaal samenkomt? Op een kerstmarkt natuurlijk. Gelukkig hoef je daarvoor niet naar het buitenland: Nederland heeft genoeg leuke kerstmarkten die ook dit jaar weer barsten van de gezelligheid.

Kerstmarkten in Nederland

Van het noorden tot het zuiden, van de stad tot daarbuiten, en van ondergronds tot drijvend, hieronder vind je een selectie van de leukste kerstmarkten in Nederland om dit jaar te bezoeken.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ondergrondse kerstmarkt in Valkenburg

Wie een unieke kerstmarkt zoekt, moet in Valkenburg zijn. In de Limburgse stad bezoek je bovengronds het kerstdorp Santa’s Village vol houten chalets. Maar ook ondergronds vind je het nodige vertier. Zo worden de oude grotten van Valkenburg omgetoverd tot kerstwalhalla met allerlei kraampjes, foodstands, een grote kerststal en feestelijke zandsculpturen.

Kerststad Valkenburg, 17 november 2023 t/m 7 januari 2024, Valkenburg – verschillende tickets beschikbaar

De kerstmarkt in Valkenburg is een van de leukste kerstmarkten in Nederland
©ANP

Royal Christmas Fair in Den Haag

Ook dit jaar vindt de Royal Christmas Fair plaats in het centrum van Den Haag. Verwacht sfeervolle kerstlichtjes, tientallen chalets, livemuziek en knusse kampvuren. Daarnaast is er een overdekt gedeelte: het Royal Christmas House, waar lunches en walking dinners worden georganiseerd.

Royal Christmas Fair, 7 december t/m 23 december 2023, Den Haag – gratis entree

Magisch Maastricht op het Vrijthof

Een van de grootste kerstmarkten van Nederland vind je in Maastricht. De hele maand december staat het beroemde Vrijthof in het teken van Magisch Maastricht. Struin langs de talloze chalets, eet poffertjes of haal een beker glühwein, maak een rondje over de schaatsbaan of stap in de ultieme blikvanger: het grote reuzenrad dat de stad in het donker verlicht.

Magisch Maastricht, 30 november t/m 31 december 2023, Vrijthof, Maastricht – gratis entree

Magisch Maastricht is een van de leukste kerstmarkten in Nederland
©ANP

Zweedse kerstmarkt in Groningen

Voor een kerstmarkt met Scandinavisch tintje moet je afreizen naar Groningen. Daar wordt de zogeheten Zweedse kerstmarkt georganiseerd. In de oude – maar sfeervolle – suikerfabriek van de stad kun je niet alleen cadeaus in typische Scandi stijl shoppen en Zweedse versnaperingen proeven; je kunt er zelfs een cursus smörgåstårta (feestelijk gevulde broodtaart) maken volgen.

Zweedse kerstmarkt, 9 en 10 december 2023, Suikerlaan 10, Groningen – tickets kosten 8,50 (online) of 9 euro (kassa)

Nostalgische kerstmarkt en drijvende schaatsbaan in Leiden

Waar je vorige jaren in Leiden het water op moest om de kerstmarkt te bezoeken, blijf je dit jaar op het vaste land. Geen drijvende kerstmarkt deze keer, maar een nostalgische: denk aan knusse houten chalets, foodtrucks met winterse snacks en een gezellig winterterras. Voor wie toch wil ‘drijven’ is er de Drijvende IJsbaan, waar je kunt schaatsen over de Nieuwe Rijn.

Nostalgische Kerstmarkt, 14 t/m 17 december 2023, Hooglandse Kerkgracht, Leiden – gratis entree

Drijvende IJsbaan, 9 december 2023 t/m 7 januari 2024, Nieuwe Rijn, Leiden – dagkaarten vanaf 7 euro

De drijvende kerstmarkt in Leiden is een van de leukste kerstmarkten in Nederland
©ANP

Kerstmarkt in de binnenstad van Haarlem

In het weekend van 8 t/m 10 december verandert het centrum van Haarlem in een groot kerstparadijs. Daarbij maak je tevens een reis door de tijd: de Schagchelsestraat, een van de bekendste straten van de stad, krijgt tijdelijk de naam ‘Straatje van Emma’, verwijzend naar de tijd waarin koningin Emma regeerde. Verwacht dus negentiende-eeuwse taferelen, zoals klederdracht en zangkoren. Ook zijn er genoeg kraampjes en glühwein voor de liefhebbers.

Kerstmarkt Haarlem, 8 t/m 10 december 2023, Haarlem – gratis entree

Christmas Village op Museumplein in Amsterdam

In de hoofdstad mag een kerstmarkt natuurlijk niet ontbreken. Voor de zevende keer tovert het Museumplein om tot een magisch winterlandschap. Enter Christmas Village, de plek in de stad waar je jouw kerstinkopen kunt doen onder het genot van lekkere hapjes en drankjes. Gezelligheid gegarandeerd. Klein stukje verwachtingsmanagement: helaas is het dit jaar zonder grote schaatsbaan voor het Rijksmuseum.

Christmas Village, 13 december t/m 26 december 2023, Museumplein, Amsterdam – gratis entree

Kerstmarkt op het Museumplein in Amsterdam
©ANP