hoe-host-je-een-succesvolle-dinnerparty-julia-khan-anselmo-van-feisty-feast-geeft-tips-236327
©Robin Joris Dullers

Tijdens de feestdagen pakken we graag uit met etentjes. Gasten worden uitgenodigd, menu’s worden gemaakt en tafels worden versierd. Wil je je gasten een onvergetelijke ervaring bezorgen? Dan kunnen een paar tips en tricks geen kwaad. Julia Khan Anselmo van Feisty Feast deelt hoe je een succesvolle dinnerparty host.

Feisty Feast

Toen Julia Khan Anselmo in 2013 stopte als art consultant, zocht ze naar een zinvol project. Met een passie voor koken en de wil om vrouwen samen te brengen, startte ze Feisty Feast. Hiermee host ze wereldwijd dinner parties om vrouwen in de schijnwerpers te zetten en te vieren. Behalve deze georganiseerde etentjes wordt Julia ook regelmatig ingehuurd om diners voor de coolste modelabels en merken te verzorgen. Zo stond ze in de keuken voor onder anderen Wandler, La Loueme, Gisou, Maha en Anna + Nina.

Maar je kunt Feisty Feast ook kennen van haar inspirerende Instagramaccount. Van gloss water jelly puddings tot gepocheerde peer met chocoladesaus: de gerechten die Julia post doen niet alleen watertanden, maar zijn ook een lust voor het oog. Dat zit ‘m in het eten zelf, maar ook in de decoratie: kleurrijke gerechten worden geserveerd op klassiek (vintage) servies.

Tijd om de koningin der dinner parties aan haar mouw – of schort – te trekken en te vragen naar tips om zelf een succesvol etentje te hosten.

Zo host je een succesvolle dinnerparty

Hoe plan je een dinnerparty?

“Het ontvangen van gasten voor een etentje draait om drie dingen: vrijgevigheid, bedachtzaamheid en overvloed. Neem de tijd om je menu voor te bereiden, de tafel te dekken en de sfeer te creëren met de juiste muziek voor je gasten. Het is een blijk van je genegenheid en waardering voor degenen om wie je geeft. Het liefst begin ik een week van tevoren met mijn voorbereidingen, maar ik hou ook van een geïmproviseerde bijeenkomst.”

Hoe stel je het perfecte menu samen?

“Probeer gerechten te maken die je al kent. En nog een tip is om te werken met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Ik merk dat het menu dan goed samenkomt.”

Waar let je op als je ingrediënten koopt?

“De markt is meestal de eerste plaats waar ik graag begin voor mijn gerechten. Ook ga ik graag naar kaasspeciaalzaken, slagers en viswinkels voor de beste ingrediënten. Voor mij is het belangrijkste aspect de versheid, seizoensgebondenheid en kwaliteit van de gekozen ingrediënten.”

Wat zijn tips voor mensen die een etentje willen organiseren maar niet van koken houden of niet kunnen koken?

“Huur een professional in als je het kunt betalen, of koop anders hoogwaardige ingrediënten om een charcuteriebord te maken met gezouten vlees en fijne kazen. Je kunt ook co-host zijn met een vriend(in) die van koken houdt. Dan zorg jij voor drankjes en decoratie.”

Wat kun je beter vermijden tijdens het plannen van een etentje?

“Probeer geen gerecht te maken dat te ingewikkeld is. Hierdoor kan je niet ontspannen en present zijn terwijl je je gasten ontvangt, omdat je misschien nog niet helemaal voorbereid bent.”

Welk gerecht staat garant voor succes? 

“Als voorgerecht serveer ik graag Mont d’Or-kaas in deze tijd van het jaar. Snij de knoflook in dunne plakjes en maak inkepingen in de bovenkant van de kaas om de knoflook in te persen, voeg verse tijm, versgemalen peper en een scheutje droge witte wijn toe. Bak dit in de oven tot de bovenkant geroosterd is en de kaas bubbelt. Het is heerlijk met kleine aardappelen en of brood. Ook een succes: een klassieke cocktail of een frisse champagne om gasten te verwelkomen. Dit is mijn favoriete manier om een etentje te beginnen.”

Wat zijn je tips als het gaat om decoratie?

“Niets geeft je gasten een specialer gevoel dan overvloed: mooie verse bloemen, kaarsen, stoffen servetten en tafelkleden tillen je dinnerparty altijd naar een hoger niveau.”

Hoe vermaak je je gasten terwijl je het diner klaarmaakt?

“Doe het samen! Mijn vrienden weten dat wanneer ze bij mij thuis komen voor een etentje, ze na een welkomstdrankje aan het werk worden gezet in de keuken. Ik kook graag met vrienden en merk dat het iedereen op zijn gemak stelt wanneer je gasten kleine klusjes geeft.”

Tot slot: wat is het perfecte cadeau voor gasten om mee te nemen voor de host?

“Tegenwoordig zijn we allemaal zo bezig met onze telefoons, voor mij is het beste cadeau de aanwezigheid van mijn gasten. En dan bedoel ik echt in het moment zijn: goede gesprekken en oprechte interesse in andere mensen.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Julia Khan Anselmo (@feisty_feast)