In een stad zo groot als de provincie Utrecht heb je eigenlijk een gids per wijk nodig. Onderstaande adressenselectie in deze Vogue Cityguide is dan ook verre van compleet. Wel zijn ze het stuk voor stuk waard om een halfuur voor in de metro te zitten. Hieronder volgt een selectie van onze tips voor een onvergetelijke tijd in Londen. De complete lijst vind je in de pdf, die je hieronder kunt downloaden.
Hotels
Alleen al om de decadente badkamers staat Chiltern Firehouse hoog op de wensenlijst. Wel jammer dat we ergens lazen dat in de kamerprijs van 650 pond het ontbijt niet is inbegrepen. Kan iemand hier opheldering over geven? Verder kijken we uit naar de opening van ‘social wellness’-hotels The Newman en The Emory (beide in Camden). Bij die laatste geeft de kamer toegang tot longevity membersclub Surrenne, voor een state of the art-wellnesservaring. Maar zover is het nog lang niet.
Hotel Mayfair
Dat duurzaamheid uitstekend samengaat met sterren op de gevel, bewijst de recente opening van Mayfair, de Londense vestiging van sustainable keten 1 Hotels. Tijdens de renovatie van het pand is er zo min mogelijk gesloopt en gehakt. Het bestaande gebouw is voor tachtig procent geüpcycled en de vloeren zijn van het hout van ‘gevallen’ Britse eiken. De groene filosofie wordt zichtbaar door de ruim dertienhonderd planten en bomen, verdeeld over de publieke ruimtes en de 181 kamers. Denk aan hangende tuinen tegen de buitenmuren en moswanden in de kamers. De eco-bedden zijn opgemaakt met bio-lakens en in restaurant Dovetale heeft chef Tom Sellers (twee sterren) een slim fit raw bar ingericht. Zelfs tijdens de wekelijkse Sunday roast (een Britse klassieker met lekker veel roast beef en vette gebakken aardappels met jus) is er een plantaardige optie met wilde paddenstoelen en vegan jus.
Hotel Mayfair, 3 Berkeley Street
Restaurants
Wat voor de hotels geldt, gaat ook op voor de restaurants: er is geen beginnen aan en het allerleukst zijn eigenlijk altijd die tentjes die je bij toeval zelf ontdekt. Zo tipt Vogue’s Stijn de Vries Satay House, net achter Hyde Park, waar hij geweldig Maleisisch at. Onbekend, niets fancy’s maar wel superlief personeel en geweldige saté. Linda Gümüs Gerritsen had ooit het geluk te werken met chef Yotam Ottolenghi en sindsdien gaat ze altijd even binnen bij zijn deli aan Upper Street (Islington) voor een ontbijt met French toast en yoghurt met homemade granola. Fashion producer Leah Zonneveld is fan van de mezze bij Pitted Olive, een Libanees eethuis niet ver van King’s Cross Station. Als ze wat te vieren heeft, boekt ze een tafeltje bij The Ivy, alleen al om het waanzinnige interieur. Blijf dus vooral je eigen parels zoeken, dat doen wij ook.
The Pelican
Wie Londen zegt, zegt pubfood. De gedroomde pub zit aan All Saints Road en heet The Pelican. Je kunt er rond vijf uur binnenvallen voor bier met oesters, king crab op toast en handgesneden frieten. De sfeer is die van een gezellig buurtcafé, al verraadt het menu dat ze net iets meer willen zijn. Twee jaar geleden wisselde de historische pub van eigenaar en sindsdien staat de bekroonde chef Owen Kenworthy achter de pitten. Dat heeft The Pelican meteen een Bib Gourmand opgeleverd. Naast een onvervalste beef & Guinness pie en mince on toast (rul gebakken en gekruid gehakt of geroosterd brood) staan gebakken sardientjes in broodkruim en aardperensoep op het menu.
The Pelican, 45 All Saints Road
Goodies on the go
Italianen zweren bij een uitgebreide lunch, Fransen hebben hun focus op het diner en Amerikanen eten gewoon de hele dag door. De Britten, die mag je wakker maken voor het ontbijt of – ietsje later – voor de brunch. Gezond, maar liever zondig met fluffy pannenkoeken, pudding en eieren op alle manieren die de green goddess verboden heeft. Zeker, er mag ook pit in zitten en de thee heeft ook een twist.
Raw Press
Vogue’s Stijn de Vries ontdekte dit kleine plant- based tentje op een van zijn struintochten door de chique wijk Chelsea. Ze serveren er geweldige acai-bowls en koudgeperste verse sappen. Ook op het menu: glutenvrij bananenbrood, muffins en matcha latte met lavendel of verse gember en koenjit. Stijn: “Heerlijk hier even rustig van een gezond ontbijt te genieten terwijl voor je neus al de beeldige wagens voorbijrijden.”