5-geheimen-achter-de-bruidsjurk-van-prinses-diana-onthuld-211459
©ANP

Prinses Diana was niet alleen een stijlicoon waar we nog altijd inspiratie van halen, maar ook een cultureel fenomeen. Toen Diana en prins Charles op 29 juli 1981 elkaar het jawoord gaven in de St Paul’s Cathedral in Londen waren alle ogen op haar gericht. Het was het huwelijk van de eeuw in Groot-Brittannië en de pas twintigjarige prinses Diana droeg dé perfecte bruidsjurk. Althans, zo lijkt het.

There is more than what meets the eye, zouden de Engelsen zeggen. De bruidsjurk ziet er prachtig uit, maar daarachter schuilen een aantal onbekende feiten. De trouwjurk van Diana, ontworpen door het echtpaar Elizabeth en David Emanuel, is één van de meest iconische bruidsjurken ooit. Dus hebben we een handvol onbekende feitjes over de beeldschone bruidsjurk van Lady Di op een rij gezet. Dit zijn vijf geheimen achter de bruidsjurk van prinses Diana.

De langste sleep ooit

Prinses Diana’s bruidsjurk was in één woord: mega. Sterker nog, de jurk had met ruim 7,5 meter de langste sleep in de geschiedenis van koninklijke bruiloften. De bijhorende sluier ruim 12 meter lang. Nu komt het probleem: er was geen rekening gehouden met de grootte van de jurk in de koets. Prinses Diana paste daardoor nauwelijks in de glazen koets die haar en haar vader opwachtte. Elizabeth Emanuel vertelde Daily Mail dat de jurk door de koninklijke bruidsmeisjes moest worden opgevouwen “als een laken” om erin te passen. Het was iets waar ze “uren op geoefend hadden.”

Angst voor kreukels

Omdat prinses Diana’s bruidsjurk meterslang was, werd het een behoorlijke opgave om erin voort te bewegen. Diana moest met de jurk in de koets stappen, waarvoor flink geoefend was. Zo was er een bepaalde manier om de jurk “op te vouwen” zodat het ontwerp kreukvrij bleef. Toen Diana uit de koets stapte, zagen de Emanuels dat de jurk tóch gekreukeld was. “Ik weet nog goed dat ik toen tegen David fluisterde, ‘Oh my god, hij is gekreukeld’,” vertelde Elizabeth tegen Daily Mail.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

©ANP

Uitgeschoten parfum

Diana’s visagiste, Barbara Daly, onthulde dat prinses Diana per ongeluk haar favoriete geuren (Quelques Fleurs) op haar jurk morste. Diana wilde wat op haar polsen doen nadat ze zich had omgekleed in de wereldberoemde bruidsjurk, maar ze schoot uit. Daly vertelt in een interview met Daily Mail dat ze Diana adviseerde de plek op haar jurk vast te houden terwijl ze liep, om het te laten lijken alsof ze de voorkant van haar jurk optilde zodat ze er niet op stapte.

Veiligheidsspeld

Een foutje kan gebeuren op zo’n grote dag. Een dag na de ceremonie realiseerde designer Elizabeth zich plots dat ze was vergeten een veiligheidsspeld uit de jurk te halen. Gelukkig was het niemand opgevallen door de vele lagen stof van de jurk.

Back-upjurk

De Emanuels waren voorbereid op elk scenario, zelfs een ongeluk op een trouwdag. Ze creëerden een extra rok als er iets op de jurk zou morsen. Ook hadden ze een back-upjurk klaar mocht het ontwerp van de trouwjurk vóór de grote dag uitlekken.