dit-zijn-de-meest-sprookjesachtige-koninklijke-trouwjurken-aller-tijden-208936

Voor trouwjurken hebben we altijd wel een momentje. Zo doken we pas weer eens in de mooiste Chanel-trouwjurken ooit – maar designerarchieven zijn niet de enige bronnen om je aan deze gelegenheidsjurken te vergapen. Nee, daarvoor kun je ook bij de royals zijn. Vogue selecteerde de meest spectaculaire koninklijke trouwjurken ooit. Van Grace Kelly’s veelgeprezen kanten verschijning tot Beatrice’s sentimentele keuze voor haar trouwdag tijdens de pandemie.

Sprookjesachtige koninklijke trouwjurken

Prinses Elizabeth, 1947

De koninklijke familie vraagt Norman Hartnell, een toonaangevende Britse ontwerper, om de bruidsjurk van de toekomstige koningin te ontwerpen voor haar huwelijk met prins Philip in november 1947. Hartnell is later ook verantwoordelijk voor de jurk die the queen uitleent aan haar kleindochter, prinses Beatrice, op haar trouwdag in 2020. Voor de satijnen jurk van de koningin, geborduurd met parels, kristallen kralen en zilverdraad, laat hij zich inspireren door het Botticelli-schilderij ‘Primavera’.

Koningin Elizabeth en prins Philip
©Getty Images
1/13
Native Share

Grace Kelly, 1956

Het liefdesverhaal tussen filmster Grace Kelly en prins Rainier van Monaco komt regelrecht uit een Hollywoodfilm. Dus wie kan de bruidsjurk beter ontwerpen dan de garderobe-afdeling van de MGM Studios? De Helen Rose-jurk van prinses Grace, met antiek Brussels kant en honderden kleine parels, heeft generaties bruiden geïnspireerd.

Grace Kelly
©Getty Images
2/13
Native Share

Prinses Caroline van Monaco, 1978

Als Grace Kelly’s dochter Prinses Caroline in 1978 trouwt met financier Philippe Junot, kiest zij Marc Bohan van Dior voor het maken van haar bohemian jurk. De jonge royal vermijdt een traditionele sluier en kiest voor speelse bloemen in haar haar.

Princess Caroline of Monaco
©Getty Images
3/13
Native Share

Diana Spencer, 1981 

Misschien wel de meest besproken koninklijke bruidsjurk van allemaal. Het echtpaar David en Elizabeth Emanuel krijgt de opdracht de volumineuze tafzijde jurk te ontwerpen die Diana draagt als ze in 1981 met prins Charles trouwt. De japon is versierd met duizenden parels en haar sleep is maar liefst 22 meter lang. Zo veel stof dat het een hele klus is om alles in de glazen koets te krijgen die de bruid naar de St. Paul’s Cathedral brengt. Haar sluier, gemaakt van 150 meter tule, wordt op zijn plaats gehouden door een tiara van de Spencer familie.

Prinses Diana en prins Charles
©Getty Images
4/13
Native Share

Máxima Zorreguieta, 2002

Op 2 februari 2002 zijn de verwachtingen hooggespannen, want in wat voor trouwjurk verschijnt Máxima voor haar huwelijk met (toen nog) prins Willem-Alexander? Het wordt een klassiek, tijdloos ontwerp met boothals en kanten details. De ontwerper van de jurk is Valentino Garavani, oprichter van modehuis Valentino. Het ontwerp heeft een sleep van wel vijf meter, maar die blijft volledig kreukvrij dankzij de mikadozijde. Er is geen andere mening over mogelijk: Máxima is een plaatje haar koninklijke trouwjurk.

Máxima in haar trouwjurk van Valentino
©ANP
5/13
Native Share

Mary Donaldson, 2004

Vóór Kate Middleton was er Mary Donaldson. De ‘gewone’ Australische reclamemaker die tijdens de Olympische Spelen van 2000 in een pub in Sydney een charmante man ontmoet. Niet wetende dat ze met de kroonprins van Denemarken staat te praten. Voor hun koninklijk huwelijk in 2004 kiest ze een eenvoudige ivoorkleurige off-shoulderjurk. Gemaakt van duchesse satijn door de Deense ontwerper Uffe Frank. De finishing touch is haar antieke sluier, voor het eerst gedragen door kroonprinses Margaretha van Zweden.

Mary Donaldson
©Getty Images
6/13
Native Share

Kate Middleton, 2011

Kate Middleton kiest er op haar trouwdag in 2011 voor Brits design in de spotlight te zetten. Iets wat later een terugkerend thema is in haar koninklijke garderobe. De aanstaande hertogin van Cambridge verschijnt in Westminster Abbey in een vrouwelijke, gestructureerde jurk van Sarah Burton voor Alexander McQueen. Met een Victoriaans geïnspireerd korsetlijfje. De handgemaakte kanten versiering bevat rozen, distels, narcissen en shamrocks. De Cartier Halo tiara van de koningin voorziet Kate van haar something borrowed.

Kate Middleton
©Getty Images
7/13
Native Share

Beatrice Borromeo, 2015

Als de aristocratische Italiaanse journaliste Beatrice Borromeo in 2015 trouwt met de jongste zoon van prinses Caroline, Pierre Casiraghi, beperkt ze zich niet tot een ceremonie en ook niet tot een jurk. Nadat ze Valentino draagt voor hun burgerlijke ceremonie, kiest ze Armani voor de meer traditionele feesten die volgen. Waaronder deze ‘Griekse’ zijden, tule jurk voor de receptie aan Lago Maggiore in Stresa, Italië.

Beatrice Borromeo
©Getty Images
8/13
Native Share

Charlotte Wellesley, 2016

De hertogin van Cornwall, supermodel Eva Herzigová en de voormalige koning van Spanje, Juan Carlos I, behoren tot de gasten op het huwelijk van Alejandro Santo Domingo en Lady Charlotte Wellesley. Dochter van prinses Antonia, hertogin van Wellington én afstammeling van koningin Victoria. De bruid kiest een jurk van Emilia Wickstead met een off-the-shoulder halslijn voor de ceremonie in Íllora, Spanje. De polkadots op haar lange sluier zorgen voor een speels accent.

Charlotte Wellesley
©Getty Images
9/13
Native Share

Alessandra de Osma, 2018 

Kate Moss is in de kerk als Alessandra de Osma trouwt met prins Christian van Hannover in haar geboorteplaats Lima, Peru, in 2018. Alessandra’s jurk met volle rok, lange mouwen en kanten overslag is het werk van de Spaanse modeontwerper Jorge Vázquez. De bruidssluier wordt op zijn plaats gehouden door de Hannover Floral Tiara, zoals eerder gedragen door haar nieuwe stiefschoonmoeder, prinses Caroline.

Alessandra de Osma
©Getty Images
10/13
Native Share

Meghan Markle, 2018

De modewereld houdt haar adem in als Meghan Markle op 18 mei 2018 uit de Rolls-Royce Phantom van de koningin stapt en bij Windsor Castle arriveert. Daar waar ze haar gekozen ontwerper eindelijk aan de wereld onthult. Givenchy’s toenmalige artistiek directeur Clare Waight Keller is verantwoordelijk voor de minimalistische, ijzig witte japon van de nu hertogin van Sussex, die is voorzien van driekwart mouwen en een elegante boothals.

Meghan Markle
©Getty Images
11/13
Native Share

Charlotte Casiraghi, 2019 

Nóg een nakomeling van Grace Kelly en nóg een chic bruidsmoment. De kleindochter van de Monegaskische prinses, die in 2019 trouwt met filmproducer Dimitri Rassam, draagt een korte kanten Saint Laurent-jurk voor de burgerlijke ceremonie in Monaco. Voor de tweede ceremonie in Saint-Remy-de-Provence, Frankrijk kiest ze Giambattista Valli. De doorzichtige halslijn van de dromerige couture laat de elegante opgestoken haren van de bruid zien. Ze draagt een klein boeket van gedroogde lavendel.

Charlotte Casiraghi
©Getty Images
12/13
Native Share

Prinses Beatrice, 2020

De grote dag van prinses Beatrice is anders dan alle voorgaande koninklijke huwelijken, aangezien ze met zakenman Edoardo Mapelli Mozzi trouwt terwijl er een wereldwijde pandemie heerst. Maar er is nog iets ongewoons: in plaats van een prominente ontwerper in het geheim een jurk op maat laten maken, kiest de bruid voor vintage. Een jurk van Norman Hartnell die Beatrice in bruikleen krijgt van haar grootmoeder, de koningin.

Princess Beatrice
©Getty Images
13/13
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.