meghan-markle-draagt-christopher-john-rogers-tijdens-eerste-publieke-optreden-in-2022-206690
©Peter Foley/ANP

De hertog en hertogin van Sussex waren aanwezig bij de NAACP Awards 2022. Daar namen ze de President’s Award in ontvangst voor hun bijzondere prestaties en openbare dienstverlening. Uiteraard doet het koppel dat in stijl. Zo draagt Meghan Markle een kobaltblauwe jurk met vloeiende cape, een ontwerp van Christopher John Rogers.

Prins Harry en Meghan Markle bij NAACP Awards

In een korte toespraak bevestigt Meghan Markle de inzet van het stel voor gelijke rechten. “De erfenis van de Image Awards, die begon kort nadat de Civil Rights Act van 1964 en de Voting Rights Act van 1965 werden aangenomen in de wet, is inspirerend”, zegt ze. “Vandaag kunnen we die erfenis voortzetten door de bescherming van het stemrecht in ons land te herstellen.”

Daarnaast betuigt ze samen met prins Harry solidariteit met het volk van Oekraïne, terwijl de hertogin ook stilstaat bij de krachtige nagedachtenis van George Floyd. Dit alles doet Meghan Markle in een schitterende blauwe jurk van Christopher John Rogers.

Meghan Markle in een ontwerp van Christopher John Rogers
©EARL GIBSON
Prins Harry en Meghan Markle tijdens de NAACP Awards 2022.

Meghan Markle in Christopher John Rogers

De zwarte New Yorkse ontwerper Christopher John Rogers is een groot favoriet in de modewereld. Zo wordt hij geprezen om zijn caleidoscopische ontwerpen en onberispelijke tailoring. In 2021 ontving hij de onderscheiding ‘American Womenswear Designer of the Year’ van de Council of Fashion Designers of America. Slechts twee jaar nadat hij de hoofdprijs van het CFDA/Vogue Fashion Fund had gewonnen. Zijn legioen van celebrity-fans bestaat uit onder andere Michelle Obama, Adele, Gabrielle Union en Lady Gaga. Aan dat rijtje kan hij nu Meghan Markle toevoegen.

Rogers ontving ongeveer een maand geleden een e-mail van de hertogin met de vraag of hij wilde samenwerken. Kort daarna bellen ze elkaar voor een virtuele ontmoeting. “Ik was meteen onder de indruk van haar warmte en algemene houding – een gevoel van gemak en vertrouwen in zichzelf”, vertelt Rogers. “We hadden al snel het idee van een ‘onthulling’. Ze was namelijk al een tijdje niet meer publiekelijk naar buiten getreden.” (De NAACP Awards is Meghans eerste publieke optreden van 2022.)

De blauwe jurk van Christopher John Rogers voor Meghan Markle
©Christopher John Rogers
De schets van de Christopher John Rogers-jurk van Meghan Markle.

Rogers mixt hoogdravende glamour met Amerikaans pragmatisme in zijn creatie, gemaakt van vier lagen zijde met een twee meter lange chiffon sleep. De kleur van de jurk noemt hij ‘Cunningham Blue’, een knipoog naar het kobaltkleurige jasje dat New York Times-modefotograaf Bill Cunningham ooit droeg. “Het is altijd heel opwindend om kleur te gebruiken. En veel verschillende schakeringen van dezelfde kleur, wat zo kenmerkend voor mij is”, zegt hij. “Het voelt fris aan en is perfect voor dit moment.”

Nieuwe award

Prins Harry en Meghan Markle kondigen tijdens het evenement ook een nieuwe award aan, de NAACP-Archewell Digital Civil Rights Award. Deze prijs wordt uitgereikt aan mensen die gelijke rechten bevorderen door middel van technologie. De eerste ontvanger? Dr. Safiya Noble, mede-oprichter van het UCLA Center for Critical Internet Inquiry.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.co.uk.