standwithukraine-beroemdheden-en-de-modewereld-spreken-hun-steun-uit-voor-oekraine-206536
©ANP

Het is een gitzwarte tijd voor Oekraïne. Russische militairen zijn het land in de nacht van woensdag op donderdag binnengevallen, waar nu op meerdere plekken gevechten plaatsvinden. De wereld volgt de situatie op de voet, en ondersteunt Oekraïne actief op verschillende manieren. Zo hebben meerdere landen sancties afgekondigd tegen Rusland, gaan mensen overal ter wereld de straat op om te demonstreren en spreken beroemdheden zich uit over de schrijnende oorlogssituatie.

Steun voor Oekraïne

De Russisch-Oekraïense oorlog begon technisch gezien al in 2014. De zaken namen de afgelopen week echter een drastische wending toen de Russische president Vladimir Poetin meer dan 100.000 troepen naar twee gebieden in Oekraïne stuurde, nadat het land hun onafhankelijkheid had erkend.

De acties van Poetin worden wereldwijd afgekeurd, en steeds meer mensen en organisaties tonen solidariteit met Oekraïne. Dat gebeurt onder meer met behulp van symbolische gebaren, zoals het projecteren van de blauw-gele vlag op historische en monumentale gebouwen. Ook laten beroemdheden en de modewereld zich uit over de verschrikkelijke gebeurtenissen, en wordt er opgeroepen Oekraïne te steunen waar mogelijk.

Brandenburger Tor in Berlijn

Een indrukwekkend statement in Berlijn. Activisten verzamelen zich bij de Brandenburger Tor, die is ondergedompeld in de kleuren van de Oekraïense vlag.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door VOGUE Germany (@voguegermany)

Het Koninklijk Huis

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima reageren op de situatie in Oekraïne met een statement. Daarin staat: “Ons hart gaat uit naar de bevolking van Oekraïne en naar alle getroffenen door het geweld. Wij leven intens mee met de mensen daar en met de Oekraïense gemeenschap in Nederland, die in angst verkeert om het lot van familie en vrienden.”

Vogue Russia

Vogue is calling for peace“, schrijft Vogue Russia op Instagram bij een Vogue-cover uit oktober 1945. Het issue markeert het einde van de Tweede Wereldoorlog met het thema Peace and Reconstruction. De foto laat een felblauwe, vooral ‘lege’ lucht zien. Er is geen militair vliegtuig te bekennen in het luchtruim.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vogue Russia (@voguerussia)

Cher

Zangeres Cher reageert op haar Twitter-account op de situatie in Oekraïne. Ze vertelt haar volgers waarom het land nu zo belangrijk is voor de Verenigde Staten. Ook zegt ze dat het de bedoeling is van Poetin om de Sovjet-Unie opnieuw op te bouwen, Europa te verzwakken en de VS op de knieën te krijgen.

Victoria Koblenko

Victoria Koblenko groeide op in Oekraïne, waar ze op twaalfjarige leeftijd uit vertrok. Op Instagram reageert de actrice op de Russische aanval. “Dank voor de talloze berichten met steun en medeleven”, begint ze haar bericht. Ze vertelt daarna onder andere over het moment waarop ze haar kind moest uitleggen wat oorlog is.

Ze sluit af met een hart onder de riem voor zowel Oekraïners als Russen. “Mijn hart gaat uit naar alle Oekraïners en Russen die niet gekozen hebben om ‘goede ridders’ te zijn.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Victoria Koblenko (@vkoblenko)

Cardi B

Hiphopartiest Cardi B spreekt zich uit over de situatie op Twitter, toen haar volgers haar vroegen wat zij vindt van de Russische agressie jegens Oekraïne. Haar antwoord: “Ik wil dat wereldleiders eindelijk stoppen met fantaseren over macht en nadenken over het leed van burgers waar hun acties toe leiden.”

Andre Tan

De Oekraïense ontwerper Andre Tan plaatst een statement op Instagram. “Verenigd. Sterk. Onafhankelijk!” schrijft hij.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Andre Tan (@andre_tan_official)

Hillary Clinton

Op Twitter laat Hillary Clinton weten te bidden voor de mensen in Oekraïne. “De wereld zal Rusland en Poetin verantwoordelijk houden voor het menselijk lijden en de vernietiging die deze ongerechtvaardigde en niet uitgelokte oorlog zal veroorzaken”, voegt de politica eraan toe.

Hoe kun je zelf helpen?

We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt wat jij kunt doen in deze situatie. Naast het nieuws delen, kun je protesteren, jezelf uitspreken of Oekraïense modemerken kopen en zo de economie van het land steunen.

Ook kun je doneren, bijvoorbeeld aan Stichting Vluchteling. Het goede doel heeft giro 999 geopend voor noodhulp aan Oekraïne. In samenwerking met partnerorganisaties in Oekraïne wordt geïnventariseerd hoe en waar het geld als eerste besteed wordt. Rechtstreeks het Oekraïense leger ondersteunen behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden – doneren doe je via savelife.un.ia.