we-mogen-weer-de-deur-uit-en-dit-is-hoe-we-ons-volgens-de-profs-gaan-kleden-205925
©KENA BETANCUR / AFP / ANP

Fun fact: de wereld gaat langzaam maar zeker open. Dit optimisme zagen we al terug op de kleurrijke straten van Kopenhagen en ook afgelopen week tijdens New York Fashion Week herfst/winter 2022. Met name de collecties van Michael Kors, LaQuan Smith en Lemaire zijn gericht op het leven buitenshuis. Van dopamine dressing tot kort uitgesneden rokken. Déze ‘post pandemie’ mode inspiratie voor op werk, op reis of voor een avondje uit wil je niet missen.

Dopamine dressing

Kleur is weer in. En veel designers zijn het eens: it’s here to stay. Het dragen van felle kleuren doen ze in de straten van Kopenhagen eigenlijk het beste. Echter, we kunnen niet ontkennen dat deze blijvende trend ook tijdens de fashion week in New York een verfrissende comeback had. Los van je eigen mening, maakt het dragen van kleur een stofje vrij dat we allemaal wel kunnen gebruiken na een wereldwijde pandemie: dopamine.

Menswear, autumn winter 2022 2023, Paris, Lemaire
©Lemaire / ANP
Menswear, autumn winter 2022 2023, Paris, Lemaire

XXL-draagtassen

We gaan weer op reis, en nemen mee: een supergrote tas. Lemaire’s meest recente collectie werd ontworpen met de droom om weer ‘ergens heen te reizen’. De bestemming was een impressionistisch landschap. Geschilderd door toneelschrijver Philippe Quesne op een 30-meter hoog decor. Waarom de stukken uit vooral praktische items bestaan legt Lemaire uit: “Je aankleden is een beetje zoals reizen. Je kleedt je aan, gaat naar iemand toe of je hebt een bestemming in gedachten.” Vandaar een collectie vol functionele stukken. Een extreem grote tas, bijvoorbeeld.

 

©Michael Kors / ANP
NYFW: Michael Kors Fall Winter 2022 Collections fashion show

Avondkleding vol energie

Wie van avondkleding houdt, had de herfst/winter 2022 show van Michael Kors niet mogen missen. Die zat namelijk bomvol inspiratie. Kors verwacht post-pandemie ‘een ongelooflijke explosie van energie en glamour’. Zowel in onze garderobes als in onze levensstijlen mag het allemaal wat extraverter volgens de Amerikaanse modeontwerper. “We hebben allemaal in deze waanzinnige achtbaan gezeten, in elke stad ter wereld. Mensen willen gewoon terug, en samenkomen. Er staan rijen voor de bar in de Carlyle, hier in New York”, zei hij tegen The Guardian.

Kort, korter, kortst

Het was een ode aan André Leon Talley, de legendarische Vogue-redacteur en pionier in mode. Wat het ook was: (mede door de aanwezigheid van Julia Fox) een modemoment om nooit te vergeten. De show van LaQuan Smith zat vol paillettenjurken, imitatiebont, uitgesneden jurken en zeer korte minirokjes.

©Jonas Gustavsson/ANP
NYFW: Peter Do Fall Winter 2022 Collections fashion show

Business as usual 

Inspiratie nodig voor op werk? Dan kijk je naar Peter Do. Zijn palet bestond slechts uit vier kleuren: zwart, wit, camel en grijs. De one-size-fits-all jassen maakten een groot statement, een die we volgens experts hoogstwaarschijnlijk volgend jaar rond deze tijd op straat zien. Met het advies van thuiswerken binnenkort in de prullenbak, liet Do’s show ons één ding weten: it’s business as usual. En na de pandemie, hoeft het niet allemaal zo serieus te zijn. Zo zagen we bijvoorbeeld ook ‘slonzige’ geribde truien en A-lange jurken.