giorgio-armani-maakt-statement-oekraine-door-show-in-stilte-te-presenteren-206680
©ANP

Het voelt nogal dubbel: met mode bezig zijn, terwijl een enorme humanitaire crisis zich voltrekt. Hoewel fashion month onverhinderd doorgaat, wordt er in Milaan veel stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne. Er vinden – net als in andere grote steden – protesten plaats, streetstyle-sterren tonen hun solidariteit door zich te hullen in blauw-geel en ontwerpers spreken zich uit over de situatie. Zo ook Giorgio Armani, die ervoor kiest zijn show in stilte te presenteren als eerbetoon aan Oekraïne.

Giorgio Armani showt in stilte voor Oekraïne

Voordat de show van Giorgio Armani begint, wordt een verklaring van de ontwerper voorgelezen. “Mijn beslissing om geen muziek te gebruiken in de show is genomen als een teken van respect voor de mensen die getroffen zijn door de zich ontwikkelende tragedie.” Daarmee is hij de eerste ontwerper van Milan Fashion Week die zijn show gebruikt om de Russische invasie in Oekraïne te veroordelen.

Na een luid applaus van het aanwezige modepubliek begint de presentatie van de Italiaanse ontwerper. Het is muisstil in de showruimte – enkel het geloop van modellen en klikkende camera’s zijn te horen. Dat in combinatie met de glinsterende ontwerpen die fonkelen in het donker zorgt voor niets anders dan kippenvel. Soms klinkt er opnieuw applaus, maar de overige veertien minuten blijven stil.

Kracht door stilte

Giorgio Armani’s statement bewijst dat spreken zilver is en zwijgen echt goud. “Ik kan alleen mijn gevoel over de tragedie in Oekraïne tonen door stilte”, vertelt de ontwerper tegen de Britse Vogue. “Ik wil geen showmuziek. Het beste is een signaal geven dat we niet gelukkig zijn. Te erkennen dat er iets verontrustends gebeurt. Ik denk dat de ontwerpen nog krachtiger worden door de stilte.”

Bekijk hieronder het misschien wel meest bijzondere moment tijdens Milan Fashion Week.