5-geheimen-over-de-bruidsjurk-van-prinses-diana-onthuld-211459
©ANP

Toen Diana en prins Charles elkaar op 29 juli 1981 het jawoord gaven in de St Paul’s Cathedral in Londen, waren alle ogen op haar gericht. Het was het huwelijk van de eeuw in Groot-Brittannië. De pas twintigjarige prinses Diana droeg dé perfecte bruidsjurk, ontworpen door het echtpaar Elizabeth en David Emanuel, en sindsdien één van de meest iconische bruidsjurken ooit. Achter deze jurk schuilen een aantal onbekende feiten. There is more than what meets the eye, zouden de Engelsen zeggen.

De langste sleep ooit

Prinses Diana’s bruidsjurk was in één woord: mega. Sterker nog, de jurk had met ruim 7,5 meter de langste sleep in de geschiedenis van koninklijke bruiloften. De bijhorende sluier was ruim 12 meter lang. Nu komt het probleem: er was geen rekening gehouden met de grootte van de jurk in de koets. Prinses Diana paste daardoor nauwelijks in de glazen koets die haar en haar vader opwachtte. Elizabeth Emanuel vertelde Daily Mail dat de jurk door de koninklijke bruidsmeisjes “als een laken” moest worden opgevouwen om erin te passen.

Angst voor kreukels

Omdat prinses Diana’s bruidsjurk meters lang was, werd het een behoorlijke opgave om erin voort te bewegen. Regelmatig werd de jurk, zoals bij het instappen in de koest, op een speciale manier opgevouwen – zodat het ontwerp kreukvrij bleef. Toen Diana uit de koets stapte, zagen de Emanuels dat de jurk tóch gekreukeld was. “Ik weet nog goed dat ik toen tegen David fluisterde, ‘Oh my god, hij is gekreukeld’,” vertelde Elizabeth tegen Daily Mail.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

©ANP

Uitgeschoten parfum

Diana’s visagiste, Barbara Daly, onthulde dat prinses Diana per ongeluk haar favoriete geuren (Quelques Fleurs) op haar jurk morste. Diana wilde wat op haar polsen doen nadat ze zich had omgekleed in de wereldberoemde bruidsjurk, maar ze schoot uit. Daly vertelt in een interview met Daily Mail dat ze Diana adviseerde de plek op haar jurk vast te houden terwijl ze liep, om het te laten lijken alsof ze de voorkant van haar jurk optilde om er niet op te stappen.

Vergeten veiligheidsspeld

Een foutje kan gebeuren. Een dag na de ceremonie realiseerde designer Elizabeth zich plots dat ze was vergeten een veiligheidsspeld uit de jurk te halen. Gelukkig was het niemand opgevallen door de vele lagen stof van de jurk.

De back-up bruidsjurk van prinses Diana

De Emanuels waren voorbereid op elk scenario, zelfs een ongeluk op een trouwdag. Ze creëerden een extra rok voor als er een vlek op de jurk zou komen. Ook hadden ze een back-up-jurk klaar, mocht het ontwerp van de trouwjurk vóór de grote dag uitlekken.