de-bruiloft-van-dit-fashion-forward-koppel-geinspireerd-op-cowboys-en-de-renaissance-287105

Toen de Australische trouwvideograaf Alex Pratt en kunstenaar Jamie Preisz hun eigen bruiloft begonnen te plannen, stelde het creatieve stel zich een blanco schildersdoek voor. “Het voelde alsof we Jamies kunststudio binnengingen en alle kleuren konden gebruiken die we maar wilden”, vertelt Alex. Terwijl de twee samenwerkten om het feest tot leven te brengen, hielden ze hun garderobe voor elkaar geheim. “Ik wist dat, wat we ook zouden dragen, het een leuke verrassing zou zijn”, zegt Jamie. “Alleen al omdat wij het zijn, zou het bij elkaar passen.”

Flamboyante cowboy

Voor zijn custom look blikte Jamie terug op een evenement waarvoor hij gekleed was door Gucci. “Ik ben gek op pakken en ik heb altijd al een cowboy willen zijn”, vertelt hij. “Voor de GQ Awards gaven ze me een geweldig pak met enorme revers in countrystijl, en ik weet nog dat ik het geweldig vond.” Hoewel het pak teruggestuurd moest worden, diende het jaren later als inspiratie voor zijn trouwlook. (Hij mocht de Gucci-schoenen van die avond wel houden en droeg ze toen hij naar het altaar liep.)

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Met dat idee in zijn achterhoofd – “een beetje cowboy en een beetje flamboyant” – ging Jamie op zoek naar het pak waar hij van droomde. Hij overwoog eerst ontwerpen van een Australisch merk, maar vond de pasvorm niet mooi. “Ik keek naar oude foto’s van artiesten in Texas in de jaren zestig en dat soort dingen, dus begon ik in Texas en op Etsy te zoeken naar mensen die pakken op maat maken”, vertelt de kunstenaar.

Originele bruidslook

Zo kwam hij terecht bij de collectie van het in India gevestigde modelabel Addicted Bespoken, dat in samenwerking met de bruidegom een originele look creëerde; Jamie koos de snit van het ene pak en het ontwerp van het andere, selecteerde vervolgens zelf een groene tint en voering en leverde zelfs zijn eigen schets aan voor de bloemen die op het kledingstuk zouden worden geborduurd. Hij besloot zijn visie zelfs verder uit te breiden door zijn bruidsjonkers te vragen om soortgelijke pakken van de ontwerper te dragen. Om op te vallen “was mijn pak bedekt met bloemen en hadden de bruidsjonkers twee grote bloemen op de revers”, aldus de kunstenaar. Als klap op de vuurpijl combineerden ze hun pak met stropdassen die Jamie cadeau had gedaan.

“De eerste keer dat ik het maatpak droeg, was op de ochtend van de bruiloft”, vertelt Jamie. “Ik weet nog dat ik het jasje aantrok en me zorgen maakte dat het niet dicht zou gaan. En toen sloot het perfect. Er waren geen kreuken en alles zat precies goed. Het voelde op een bepaalde manier als een harnas, maar ook als mezelf.” Alex beaamt dat ze licht door haar knieën zakte toen ze Jaimie voor het eerst zag, tijdens de ceremonie, omdat ze zijn look zo mooi vond. “He nailed it.”

Geïnspireerd op Chanel

Als fervent vintageliefhebber was Alex aanvankelijk vastbesloten om haar droomjurk te vínden in plaats van zelf te ontwerpen, met een op de renaissance geïnspireerde taille en een cape die over de jurk gedrapeerd kon worden. “Maar als je vintage probeert te vinden, is het net een naald in een hooiberg”, zegt ze. “In Australië kun je niet zomaar tien vintage jurken gaan passen; je gaat misschien naar tien winkels en probeert er één.” Na een zoektocht van vijf maanden ging Alex met een vriendin naar een bruidssalon. Ze haatte de ervaring. “Het lag niet aan mij. Ik zei: ‘Als het geen vintage wordt, moet ik het laten maken.'”

Alex ging op zoek naar verdere inspiratie om haar visie voor een nieuw custom ontwerp vast te leggen dat op de een of andere manier zowel crème als een vleugje zwart kon integreren. Al snel stuitte ze op het beeld van Claudia Schiffer tijdens de herfst/winter 1992-coutureshow van Chanel. Alex schetste haar idee voor het ontwerp dat “Claudia Schiffer aan de bovenkant en etherisch aan de onderkant” was en riep de hulp in van haar vriendin, styliste Fleur Egan.

“Ik benaderde haar en ze zei: ‘Laat het maar aan mij over. Ik regel deze jurk voor je'”, aldus de bruid. De styliste en Alex rondden samen het ontwerp van de jurk af en brachten het vervolgens naar de in Sydney gevestigde couturier Olivia Deur om de jurk te laten maken. “Ik kon zien dat ze een passie had die ver boven alle anderen uitstak. En ze was gevestigd in Paddington, wat vijftien minuten van mijn huis is.”

Bijzondere sluier

Alex grapt dat Egan haar “toverfee” was en haar afraadde om voor de zwaardere stof van de Chanel-look te kiezen; aangezien de bruiloft in januari in Australië zou plaatsvinden, zou de stof te warm zijn. In plaats daarvan kozen ze voor een licht zijden, chiffonachtig materiaal om talloze cirkelrokken van te maken om volume te creëren. “Als ik liep, bewogen alle lagen mee; het voelde alsof ik in een kwal liep”, zegt ze.

De capesluier was eigenlijk Alex’ eerste idee voor haar look, slechts een week na haar verloving. “Ik heb hem zelf ontworpen”, vertelt ze. “Ik wilde er kant in verwerken, maar niet op de jurk.” De cape had een strakke mouw die overging in een handschoen en was gemaakt van vintage kant. Ze liet zich ook inspireren door Kate Bosworths look van het Met Gala in 2018. Zo bevatte de sluier kralen en parels die haar gezicht omlijstten.

Eerder dan Dua Lipa

En over het Met Gala gesproken: Alex werd vier maanden na het ontwerpen van haar jurk enorm verrast. Voor het evenement in 2023, dat in het teken stond van de Karl Lagerfeld-tentoonstelling, droeg Dua Lipa die iconische tweed Chanel-jurk van Claudia Schiffer. “Die was sinds 1992 niet meer nagemaakt of zelfs maar in de belangstelling van de modewereld gekomen, dus ik dacht dat ik iets heel bijzonders en unieks aan het ontdekken was”, zegt ze. “Ik ben er trots op dat ik het als eerste heb gevonden.” Fleur stelde Alex gerust dat hun ontwerp compleet anders was en ze gingen verder met het project.

Uiteindelijk duurde het zes maanden en veertig pasbeurten om de hele bruidslook te voltooien. “Omdat we geen paspop hadden die mijn vorm had, moest alles op mij worden gedaan”, zegt Alex, die benadrukte hoe toegewijd iedereen in het ontwerpteam was om de jurk perfect te maken. Toen ze het afgewerkte product uiteindelijk aantrok voor haar bruiloft, “voelde het alsof ik met een vriendin was”, vertelt de bruid. “Die jurk en ik vormden zo’n sterke band. Het voelde gewoon als mijn trouwjurk.”

De bruiloft van Alex Pratt en Jamie Preisz in foto’s

Bekijk hieronder de beelden van de bruiloft en de trouwlooks van Alex Pratt en Jamie Preisz.

De bruiloft van Alex Pratt en Jamie Preisz
©Cheyne Tillier-Daly
1/12
Native Share
De bruiloft van Alex Pratt en Jamie Preisz
©Cheyne Tillier-Daly
2/12
Native Share
De bruidegom in zijn custom trouwpak met bloemen
©James Adams
3/12
Native Share
De bruiloft van Alex Pratt en Jamie Preisz
©Cheyne Tillier-Daly
4/12
Native Share
De bruiloft van Alex Pratt en Jamie Preisz
©Jake Terrey
5/12
Native Share
De bruiloft van Alex Pratt en Jamie Preisz
©Jake Terrey
6/12
Native Share
Het bruidspaar op hun grote dag
©Jake Terrey
7/12
Native Share
De bruid op haar grote dag
©James Adams
8/12
Native Share
De bruid op haar grote dag
©Qing Qing
9/12
Native Share
De bruiloft van Alex Pratt en Jamie Preisz
©Jake Terrey
10/12
Native Share
De bruiloft van Alex Pratt en Jamie Preisz
©James Morris
11/12
Native Share
De bruiloft van Alex Pratt en Jamie Preisz
©James Adams
12/12
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.