vera-wang-over-haar-nieuwe-bruidscollectie-geinspireerd-op-hailey-bieber-232440
©Vera Wang Bride

Vera Wang is waarschijnlijk de beroemdste ontwerpster van bruidsmode ter wereld. De 73-jarige Chinees-Amerikaanse startte ‘pas’ als bijna veertiger, nadat ze jarenlang als redacteur en stylist werkte voor Vogue en Ralph Lauren, maar is in 35 jaar uitgegroeid tot de bekendste in haar vak. Wang ontwierp bruidsjurken voor onder anderen Ariana Grande, Kim en Khloé Kardashian, Gwen Stefani, Alicia Keys, Victoria Beckham, Mariah Carey en Hailey Bieber. Laatstgenoemde droeg drie verschillende jurken tijdens haar bruiloft met Justin Bieber; op de afterparty verscheen ze in een japon van de Chinees-Amerikaanse ontwerpster, met daaronder een paar sneakers. Dat design inspireerde Vera Wang om nu een heel nieuwe bruidscollectie uit te brengen. Vogue sprak de iconische New Yorkse telefonisch.

Vera Wang en Hailey Bieber

‘Aaaanyway, let’s talk about bridal wear’, zegt Vera Wang vrolijk met haar typisch New Yorks accent, nadat we een paar keer over en weer checken of we elkaar wel goed horen. Een videogesprek wil ze niet doen; de 73-jarige houdt het liever bij een telefonisch gesprek. Verrassend ‘ouderwets’, voor een ontwerpster die altijd de grenzen opzoekt, zoals ze even later zelf vertelt. En het is waar: weinigen hebben de toch best klassieke bruidsmode zo vaak opnieuw uitgevonden als Wang.

Zoals gezegd baarde Hailey Bieber in 2019 best wat opzien, toen ze op de afterparty van haar eigen bruiloft verscheen in een vloerlange jurk met sneakers eronder. (Zie de foto verderop in dit artikel.) Wang werd geïnspireerd door de look om nu een hele collectie vol jurken uit te brengen die ‘jeugdigheid, levendigheid en vrijheid’ uitstralen. We vroegen Wang naar de 54 stuks tellende collectie, die onderdeel is van haar ready-to-wear merk Vera Wang Bride, dat onder de vlag van moederbedrijf Pronovias Group valt. Of dus in Wangs woorden: let’s talk about bridal wear.

Vera Wang Ariana Grande
©Getty Images
Vera Wang en Ariana Grande, Met Gala 2018

Nieuwe bruidscollectie Vera Wang

Mevrouw Wang, als iemand die zo lang als Vogue-redacteur werkte en nu al decennialang bruidsmode ontwerpt: wat zijn de huidige bruidsmodetrends?

“Weet je, trends veranderen altijd, en verschillen ook echt per land. Wij werken op wereldwijde schaal, dus we zien echt de verschillen tussen een bruid in L.A. en een bruid in Chicago of New York – en die willen al helemaal wat anders dan een bruid in Londen. Je kan zeggen dat ze in Azië meer voor de prinsessenlok gaan, wat romantischer. Heel gedecoreerd.”

Voor wie is je nieuwste bruidscollectie bedoeld?

“De lijn die ik nu uitbreng, is geïnspireerd op de jurk die ik maakte voor Hailey Bieber. Ik werd beïnvloed door hippe, jonge mensen. Dus deze collectie en campagne gaan echt om coole meiden – Generation Z; meiden die niet zo serieus, een beetje sexy, avant-gardistisch en individualistisch zijn. Dat is altijd wel de doelgroep, maar dit keer extreem. Vorig jaar was mijn collectie voor Pronovias Group geïnspireerd op Bridgerton, met historische elementen, afgekeken van die socialites. Dat is heel anders dan de nieuwe bruidscollectie, die dus direct geïnspireerd is op de jurk die ik voor Hailey maakte en die ze op de afterparty van haar bruiloft droeg, met sneakers eronder. Snéakers, echt!”

Je hebt zoveel celebs gekleed. Heb je een droomklant?

“Ik heb veel geluk dat ik veel mensen en ook dus beroemdheden heb mogen kleden. Er is er niet eentje die ik prefereer boven een ander. Juist die verscheidenheid maakt het leuk. Ik maakte dit jaar de jurk van de vrouw van topgolfer Dustin Johnson. Zij had een heel sexy, half-transparante jurk aan met Swarovski-kristallen en parels. Vervolgens ontwierp ik voor Jennifer Gates (dochter van Bill Gates, red.) een jurk die mijn interpretatie was van een klassieke, maar toch jeugdige Grace Kelly-achtige jurk. Heel anders dus. Ik ontwerp echt voor de mens en kijk naar wie het is. Of het nou een mini-jurk is of een tuxedo voor een vrouw: ik doe het allemaal met liefde.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door VERA WANG (@verawanggang)

 

Van Vogue naar bruidsmode

Heb je ooit een verzoek gehad van een bruid dat je heel raar vond, net als die jurk met sneakers?

Lachend met dat typisch New Yorkse stemgeluid: “Nooo, I am a fashion girl, I am an ex-Vogue-editor. I don’t think anything is strange in fashion! Ik breng juist die fashion naar bruidsmode.”

Dan serieus: “Weet je, ik ben geen typische bruidsmode-ontwerpster. Ik was moderedacteur en stylist. Daarna werkte ik bij Ralph Lauren. Inmiddels werk ik inderdaad al 35 jaar als ontwerper van bruidsmode, maar voor mij staan die designs voor individualiteit. Als ík de bruid niet bevrijd heb, dan weet ik niet wie wel!”

Ik las ergens dat je in bruidsmode belandde omdat je een jurk voor je eigen bruiloft zocht en geen geschikte kon vinden.

“Klopt helemaal! Ik was toen al bijna veertig jaar, en al bijna twintig jaar stylist. Ik had gewerkt met de grootste fotografen en had wereldwijd geweldige shoots gestyled. Juist met die achtergrond greep ik die nieuwe carrière als bruidsmode-ontwerpster aan. Ik begon ermee om de grenzen op te zoeken van wat kon. En als je onze nieuwe campagne ziet, dan zie je dat ik nu nog verder ga.”

Even terug naar dat begin, toen je eigenlijk uit ‘nood’ je eigen jurk ontwierp. Sindsdien werk je al 35 jaar als bruidsmode-ontwerpster. Wat zorgde ervoor dat je doorging?

“Dat is een heel goede vraag. De wereld is sindsdien enorm veranderd, maar wij hebben een grote business opgebouwd, die niet alleen gebaseerd is op bruiloften. Want wat we echt representeren, is liefde. Liefde, meer dan welk merk dan ook. Wij hebben die connectie geclaimd. En ons gevoel voor liefde uit zich niet alleen in traditionele, heteroseksuele koppels. We kleden ook vrouwen die samen trouwen. En naast die bruidsmode, maken we ook high fashion-stukken, bijvoorbeeld voor de rode loper. Tegelijkertijd blijft bruidsmode me uitdagen om mijn ‘ontwerpspier’ te trainen.’

Tips voor bruiden

Terwijl bruidsmode best veel restricties lijkt te hebben; het zijn toch bijna altijd witte, lange jurken.

“Dat klopt. You are not wrong! Al heb ik ook een keer een compleet rode collectie gemaakt voor China, waar die kleur staat voor geluk. En ik heb zwart met huidkleurige ontwerpen gemaakt, gebaseerd op lingerie. Ik heb sleek, architectonische jurken ontwopren, maar ook een romantische collectie gebaseerd op Bridgerton dus. En juist designs gebaseerd op de hipster L.A.-vibe. De nieuwe couturecollectie is juist heel individualistisch: het is heel bloot, trendy en vluchtig. Kortom: toch wel veel variatie.”

Heb je tot slot een tip voor aankomende bruiden, hoe ze een goede jurk kunnen vinden?

“Dat hangt ook van je budget af, maar een basisregel is: volg geen modetrends. Kijk naar wie jij echt bent en wat bij jou past. Individualiteit staat echt voorop bij bruidsmode, daar ben ik van overtuigd. Als ontwerper is mijn hele doelstelling dat ik vrouwen de ruimte wil geven om te zijn wie ze willen zijn. Ben je minimalitisch? That’s cool. Wil je een prinses zijn? Ook cool. Het is jóuw dag.”

De nieuwe collectie van Vera Wang Bride
©Vera Wang Bride
De nieuwe collectie van Vera Wang Bride
Vera Wang Bride
©Vera Wang Bride
Vera Wang Bride
©Vera Wang Bride
Vera Wang Bride
©Vera Wang Bride
Vera Wang Bride
©Vera Wang Bride
Vera Wang Bride
©Vera Wang Bride