waar-ontbijt-je-het-beste-in-parijs-5-tips-uit-het-boek-bon-appetit-paris-van-mara-grimm-232523
©Mara Grimm

Waar koop je de beste croissants van Parijs? Wat is het verschil tussen een bistro en een brasserie? Hoe ga je om met Franse obers? Welk servies mag niet in je kast ontbreken? Hoe bemachtig je de meest gewilde tafels van de stad? Wat trek je aan naar een restaurant? En op welk moment van de dag eet je macarons? En: waar ontbijt je als een Parijzenaar? In haar nieuwe boek zoekt culinair journalist Mara Grimm het voor je uit. Om de lancering van haar boek te vieren, deelt ze op Vogue.nl een aantal van haar favoriete ontbijtplekken. Eerder deed ze dat al met restaurants.

‘Bon Appetit Paris’ van Mara Grimm

Mara Grimm woont al vijf jaar deels in Parijs, niet geheel toevallig om de hoek bij de beste bakker van de stad. In die vijf jaar verzamelde ze behalve eindeloos veel servies ook talloze verhalen over eten én de beste adressen. Mara vertelt je alles over het kontje van de baguette, het belang van boter, de heilige lunchcultuur en sporten met een glas wijn. Ook leert ze je hoe je thuis het perfecte Parijse diner geeft – en nee, daar hoef je absoluut niet goed voor te kunnen koken.

Mara: “Het klassieke French breakfast heeft weinig met eten te maken. Het bestaat slechts uit een kop koffie en een sigaret. Dit iconische ontbijt ontstond in de eerste helft van de negentiende eeuw. Koffie kenden de Fransen al veel langer, en ze hadden ook ontdekt dat koffie het hongergevoel onderdrukt. Ideaal voor een volk dat zijn eetlust liever bewaart voor uitgebreide lunches en diners.”

Bij die koffie at je hoogstens een stukje brood of iets zoets, maar dat was het dan. Vanaf het moment dat de sigaret rond 1830 zijn intrede deed, werd er nóg minder gegeten bij het ontbijt. Roken bleek namelijk minstens zo’n effectieve hongeronderdrukker als koffie. Het Franse ontbijt werd daarmee een soort intermitted fasting avant la lettre; in Nederland een dieethype, in Frankrijk al eeuwen de normaalste zaak van de wereld.

Ontbijt Parijs

Inmiddels zijn we twee eeuwen verder, maar het French breakfast is nog steeds mateloos populair. Om dezelfde reden als twee eeuwen geleden: Parijzenaren bewaren hun eetlust liever voor lunch of diner. Ik raad je dan ook aan om in Parijs licht te ontbijten bij het café om de hoek. Meestal verkopen ze croissants van een boulangerie uit de buurt. Hebben ze die niet, dan kun je er zelf een bij de bakker kopen en die op het caféterras opeten. In de meeste cafés is dat geen enkel probleem. Wil je toch uitgebreid ontbijten? Dan zijn er inmiddels genoeg adressen waar je terecht kunt. Locals komen er vooral voor de brunch, want dat is eigenlijk een soort lunch – en Fransen lunchen nu eenmaal graag.

1. Tapisserie

Het perfecte zachtgekookte eitje met broodsoldaatjes? Dat eet je bij deze zaak van het team van toprestaurant Septime. Behalve eitjes hebben ze ook steengoede croissants en patisserie en nog betere koffie. Let op: er is ook een Tapisserie in het elfde arrondissement, maar die op Avenue de la Motte Picquet is veel ruimer opgezet en heeft een klein maar fijn terras.

16 Avenue de la Motte Picquet, 7e

Tapisserie
©Bon Appetit Paris
Tapisserie

2. The Hood

Hier wordt de hele dag door Aziatische streetfood geserveerd. Niet missen: de kaya toast bij het ontbijt.

80 Rue Jean-Pierre Timbaud, 11e

3. Le Train Bleu

De mooiste ontbijtplek van de stad vind je in Gare de Lyon. Topkok Michel Rostang is tegenwoordig verantwoordelijk voor de keuken. Je ontbijt er met frambozensap van Allain Milliat en uitstekende omeletten. Maar het draait hier vooral om het interieur: Parijse grandeur zoals je het bijna nergens meer ziet.

Place Louis-Armand, 12e

Le Train Bleu
©Bon Appetit Paris
Le Train Bleu

4. Mokonuts

In dit kleine café van de Japanse Moko en Libanese Omar eet je eenvoudige gerechten met Aziatische en Arabische invloeden. Hun miso-koekjes zijn onverslaanbaar. Reserveren voor het ontbijt kan niet, maar het is de gok meer dan waard. Geen geluk? De lunch is ook goed.

5 Rue Saint-Bernard, 11e  

5. Buvette

Het leukste ontbijtadres van Pigalle. Ik kom hier graag vanwege het roerei: dat wordt fluffy gemaakt met de melkschuimer van de espressomachine. Kater? De croque monsieur helpt gegarandeerd.

28 Rue Henry Monnier, 9e

Buvette
©Bon Appetit Paris
Buvette

‘Bon Appetit Paris’ kost 29,99 euro, en is hier te bestellen.

Bon Appetit Paris
©Bon Appetit Paris
Bon Appetit Paris