Op 26 juni – twee dagen nadat het Hooggerechtshof Roe vs. Wade omver had geworpen – belde Jessica Yellin, de bekroonde journaliste en oprichter van het onafhankelijke mediabedrijf News Not Noise, de twee mensen van wie ze wist dat ze die seismische gebeurtenis in perspectief konden plaatsen. De eerste? Gloria Steinem. De tweede? Meghan Markle, de hertogin van Sussex.
In gesprek met Meghan Markle en Gloria Steinem
Steinem, het gezicht van het Amerikaanse feminisme, en Markle, een vocale voorvechter van betaald verlof en eerlijke arbeidsrechten voor vrouwen, zijn al sinds 2020 bevriend. Hun connectie groeide al snel uit tot een alliantie. Zo hebben Steinem en Markle de afgelopen maanden een plan geformuleerd om het zogeheten ‘Equal Rights Amendment’ (ERA) erdoorheen te krijgen.
(“Dat amendement zou expliciet de rechten die de grondwet aan mannen toekent, uitbreiden naar vrouwen”, vertelt Yellin aan Vogue. “De ERA zou het speelveld veranderen voor de reproductieve rechten van vrouwen, de rechten van vrouwen op de werkplek, en zo veel meer. Al tientallen jaren pleit Steinem voor de invoering ervan, en nu sluit Meghan zich daarbij aan.”)

Toen de uitspraak van het Hooggerechtshof bekend werd, besloot Yellin een gesprek tussen de twee voorvechters te modereren over hun eigen reproductieve keuzes, de realiteit van Amerika vóór en na Roe, en vooral, hoe het nu verder moet met de VS. Lees hieronder hun uitgebreide gesprek.
Jessica Yellin: Ik hoor van zoveel mensen dat ze paniek en verwarring voelen. Ze zijn op zoek naar advies over wat ze nu moeten doen. Laten we het eens hebben over de directe gevolgen van deze uitspraak. Vrouwen in dertien staten zien hun reproductieve rechten verdwijnen. En in nog eens dertien zullen ze waarschijnlijk ernstig beperkt worden. Voor mensen die na 1973 geboren zijn en geen idee hebben hoe dat was, zou je ons iets kunnen vertellen over de realiteit van een zwangere vrouw vóór Roe?
Gloria Steinem: Er waren ondergrondse netwerken, het bekendste was Jane. Je belde een bepaald nummer en vroeg naar Jane, en dat betekende dat je een abortus nodig had. En er waren vrouwen die je moedig begeleidden. In mijn situatie was ik in Londen toen ik een abortus nodig had. Ik had het geluk een arts te vinden die zei dat als ik hem twee dingen beloofde – één dat ik nooit iemand zijn naam zou vertellen en twee, dat ik zou doen wat ik met mijn leven wilde doen – hij me naar een vrouwelijke arts zou sturen die de abortus zou uitvoeren.
Meghan Markle: Dat bezorgt me rillingen, Gloria. Ook dat je in de handen was van iemand die begreep dat het jouw keuze was om het leven te creëren dat je voor jezelf wilde. Dat is zo krachtig.
GS: Ja, en ik heb mijn belofte gehouden. Zonder hem, zou ik daar gestopt zijn. Ik werkte als serveerster in Londen, wachtend op mijn visum voor India, waar ik een beurs had. Ik zou niet in staat zijn geweest om dat te doen. Mijn leven zou daar gestopt zijn.
Meghan, vrouwen die in de staten wonen waar de nieuwe wetten al in werking zijn getreden, zullen snel weten hoe het leven vóór Roe was.