deze-beroemdheden-spreken-zich-uit-tegen-de-omverwerping-van-roe-vs-wade-215309
©ANP

Er breekt een nieuwe gitzwarte periode aan in de Verenigde Staten. Vorige week kwam het trieste nieuws naar buiten dat het Amerikaanse Hooggerechtshof de wet Roe vs. Wade – die het recht op abortus vaststelde – omver heeft geworpen. Een op zijn zachtst gezegd schokkende ontwikkeling die vrouwen (en mannen) wereldwijd ziedend maakt – inclusief beroemdheden als Michelle Obama, Bella Hadid en Billie Eilish.

Omverwerping Roe vs. Wade

De zaak Roe vs. Wade komt uit 1973 en gaf Amerikanen het recht op abortus. Bijna vijftig jaar later wordt dat recht nu teruggedraaid. Zo stemde het Amerikaanse Hooggerechtshof op vrijdag 24 juni met 6-3 voor de omverwerping van deze historische beslissing. Dat leidt ertoe dat naar verwachting bijna de helft van de Amerikaanse staten toegang tot abortus ronduit verbiedt of ernstig beperkt.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het besluit afgelopen vrijdag in een openbare verklaring aan de orde gesteld. In een serie van tweets noemde hij het “de verwezenlijking van extreme ideologie” en zei tegen de Amerikanen dat ze met hun stem het verschil kunnen maken.

Zo reageren beroemdheden op het besluit

Ook verschillende beroemdheden laten hun stem horen wat betreft de omverwerping van Roe vs. Wade, zowel online als offline. Waar Michelle Obama een uitgebreid statement naar buiten brengt, stelt popster Olivia Rodrigo het besluit aan de kaak door er een nummer aan te wijden op Glastonbury.

Michelle Obama

De Obama’s spreken zich allebei uit tegen de beslissing. Waar voormalig president Barack Obama zich uitspreekt via een tweet, heeft Michelle meer woorden nodig om zich uit te drukken. Zo deelt de former first lady een complete verklaring waarin ze zegt “heartbroken” te zijn.

Olivia Rodrigo

Op Glastonbury, het iconische festival in het Verenigd Koninkrijk, dat afgelopen weekend plaatsvond was een van de grote hoogtepunten Olivia Rodrigo, die tijdens haar optreden een surprise act het podium opriep: Lily Allen. Samen brachten ze Allens nummer Fuck You uit 2009 ten gehore, maar niet voordat Rodrigo duidelijk maakte dat ze een heel specifieke toewijding voor het nummer in gedachten had. Zo hield de zangeres een krachtige speech over de beslissing van het Hooggerechtshof.

“Ik ben er kapot van wat er gisteren in Amerika is gebeurd”, zei Rodrigo. “Het Hooggerechtshof heeft besloten Roe vs. Wade omver te werpen. Dat is de wet die het recht van vrouwen op een veilige abortus en andere fundamentele mensenrechten garandeert. Ik ben doodsbang dat zoveel vrouwen en meisjes hierdoor zullen sterven.

En ik wil dit volgende lied opdragen aan de vijf leden van het Hooggerechtshof die ons hebben laten zien dat ze uiteindelijk echt geen moer geven om vrijheid. Dit lied gaat uit naar de rechters: Samuel Alito, Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Amy Coney Barrett en Brett Kavanaugh. We haten jullie.”

Alexandria Ocasio-Cortez

“Roe omverwerpen en abortussen verbieden zal ze nooit doen verdwijnen”, schrijft politica en activiste Alexandria Ocasio-Cortez op Twitter. “Het maakt ze alleen maar gevaarlijker, vooral voor de armen en gemarginaliseerden. Mensen zullen sterven als gevolg van deze beslissing. En we zullen nooit stoppen totdat de abortusrechten hersteld zijn in de Verenigde Staten van Amerika.”

Viola Davis

“Nu meer dan ooit moeten we onze stem en macht gebruiken!” laat Viola Davis weten in een tweet.

Billie Eilish

Rodrigo is niet de enige die het besluit van het Hooggerechtshof aankaart op Glastonbury. Ook Billie Eilish laat van zich horen tijdens haar optreden. “Vandaag is een zeer donkere dag voor vrouwen in Amerika. … Ik kan er niet meer aan denken”, aldus de zangeres.

Lizzo

Lizzo reageert en onderneemt direct actie. Zo laat de zangeres en Yitty-oprichter weten dat ze 500 duizend dollar van haar aankomende tour doneert aan organisaties Planned Parenthood en Abortion Rights.

Alicia Keys

Keys laat op Twitter weten dat ze de beslissing “fuckin’ bullshit” vindt. “Deze beslissing gaat over meer dan abortus. Het gaat over wie de macht over je heeft, wie beslissingen voor je mag nemen en wie gaat bepalen hoe je toekomst eruit gaat zien”, aldus de zangeress.

Hailey Bieber

Hailey Bieber repostte op Instagram een nieuwsbericht met het bijschrift “Wow…ik ben sprakeloos. Wat een extreem verlies en teleurstelling. Dit is echt heel eng.”

Keke Palmer

Actrice Keke Palmer deelde op Twitter dat ze “meer dan walgt” van het besluit omtrent de omverwerping van Roe vs. Wade.

Megan Thee Stallion

Het barstte van statements op Glastonbury. Zo liet ook Megan Thee Stallion van zich horen. Tijdens haar optreden zorgde ze ervoor dat het publiek luidkeels ‘Mijn lichaam, mijn motherfucking keuze’ riep. De rapper haalde uit naar de beslissing van het hof en zei: “Weet je, ik zou mezelf niet zijn als ik niet even de tijd nam om die stomme mannen uit te schelden.”

Kendall Jenner

Het model deelde op Instagram stories een verhaal van The New York Times, waarbij ze”verontrustend, teleurstellend, verwoestend…” schreef.

Kim Kardashian

Kardashian deelde dezelfde post van The New York Times als haar zus, evenals de verklaring van Michelle Obama. In een andere story op Instagram schreef ze: “In Amerika hebben wapens meer rechten dan vrouwen.”

Bella Hadid

Hadid plaatste een afbeelding op Instagram waarop de zin ‘Mannen zouden geen wetten moeten maken over vrouwenlichamen’ meerdere keren wordt herhaald. Het model schreef erbij: “Als het nog niet duidelijk genoeg is.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bella 🦋 (@bellahadid)