Niet in haar stoutste dromen had Alek Wek gedacht dat haar modellencarrière meer dan twintig jaar zou duren. Het iconische model, dat dark skin mainstream geaccepteerd maakte, is de coverster van het aprilnummer van Vogue Nederland. We spraken Alek over haar blakende zelfvertrouwen, vluchtelingen, die o zo welkome baby en heimwee.
Alek Wek voor Vogue Nederland
Wie Alek Wek ontmoet, vergeet haar nooit meer. Allereerst zijn daar die ellenlange benen (“daddy’s long limbs“), die niemand in de modebusiness overtreft. Voor een Gap-campagne moest een broek ooit worden verlengd, omdat de pijpen boven de kuit eindigden. Daarbij is er die aanstekelijke energie en stralende lach, haar uitbundige persoonlijkheid en het korte haar, vaak verstopt onder een kleurige sjaal. Tina Turner, ook onder de indruk, strikte Wek nog voor haar eerste modellenklus voor de Golden Eye-muziekvideo, Janet Jackson boekte Wek later voor Got ’til It’s Gone.
Persoonlijk ontmoette ik Wek zestien jaar geleden in het Amsterdamse Ambassade Hotel, waar ze interviews gaf ter promotie van haar boek Alek – My Life from Sudanese Refugee to International Supermodel. Er moet ergens nog een foto zijn waarop we met onze billen tegen elkaar staan (zij door de knieën), omdat dat lichaamsdeel in mijn hoogtijdagen my best part was, bijna net zo rond als dat van haar. Van de afgesproken date met haar broer is het helaas niet meer gekomen.

En nu, zoveel jaar later, loopt Alek Wek een Parijse studio binnen voor een shoot met Vogue Nederland. Met een stok, omdat ze herstellende is van een gebroken voet, maar verder geen steek veranderd. Weer die gulle lach, positieve energie en mouth- watering schoonheid. Op straat is ze die ochtend al tweemaal aangesproken voor een selfie. Wek: “Ik heb zo’n geweldige fanbase, geen stalkers, maar leuke, lieve mensen die mijn reis in de modewereld al die jaren gevolgd hebben. Niet in mijn stoutste dromen had ik kunnen bedenken dat ik dit vak meer dan twintig jaar zou mogen uitoefenen.”
Een dag later zal ze naar Marrakesh vertrekken, als gast van de Saint Laurent-mannenshow in de woestijn. Daarna gaat ze via een klus in Los Angeles terug naar huis in Brooklyn. Nog immer druk, hoewel op haar 45e haar leven een stuk minder hectisch is geworden. Wek is nog sporadisch op een catwalk te zien. “Ik heb geen zin meer om tijdens fashion weeks als een kip van hot naar her te rennen. Destijds was het nodig, want om een carrière op te bouwen moet een model zichtbaar zijn, maar fijn dat ik nu de kans krijg om te settelen, om niet meer continu uit een koffer te hoeven leven.”
Omarmd en geaccepteerd
Sinds Alek Wek op haar achtste de burgeroorlog in Soedan ontvluchtte, heeft ze weinig rust gehad. Op haar veertiende arriveerde ze na een barre tocht en verblijven in vluchtelingenkampen met haar moeder en acht broers en zussen in Londen. Vier jaar later werd ze in een park ontdekt door een modellenscout en de rest is geschiedenis. Ze zou een van de succesvolste modellen van haar generatie worden.
“Ik ben dankbaar dat de industrie me heeft omarmd en geaccepteerd om wie ik ben”, zegt ze. “Ik hoefde niemand anders te worden, zowel innerlijk niet als uiterlijk, anders was ik sowieso nooit aan deze job begonnen. Take it or leave it. Een belangrijke les ook voor jongeren nu. Je hóeft niemand anders te worden. Voor niemand niet!”