Voor de van oorsprong Surinaamse feestdag Keti Koti (spreek uit als: kittie kottie), wat ‘ketenen verbroken’ betekent, is steeds meer aandacht in Nederland. En hoewel 1 juli nog geen officiële feestdag is, vieren we ook dit jaar groots de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen in 1873. Dit is op maandag 1 juli 2024 151 jaar geleden, al werd de wet tien jaar eerder, op 8 augustus 1862, al ondertekend. Officieel ging de wet op 1 juli 1863 in, maar er stond in die wet dat de slaven op de plantages in Suriname nog tien jaar onder toezicht van de Staat bleven: tot 1873, dus.
Keti Koti is een belangrijk moment om stil te staan bij de Afrikaanse diaspora en de strijd voor vrijheid en gelijkheid. Er worden dan ook op veel plekken in Nederland evenementen georganiseerd die in het teken staan van herdenking, viering én creatie. Benieuwd naar de evenementen die je kan bijwonen? Wij zetten enkele op een rij.
Tips Keti Koti 2024
Van bruisende evenementen met livemuziek en good food tot inspirerende avonden met spoken word: er is voor ieder wat wils. Hieronder vind je een selectie van onze favoriete tips voor Keti Koti 2024 in heel Nederland.
Keti Koti Festival, Amsterdam
In onze hoofdstad vindt op maandag 1 juli het jaarlijkse Keti Koti Festival plaats. Dit evenement begint met een Big Spikri-optocht van het Waterlooplein naar het Oosterpark. Hier vindt vervolgens de nationale herdenking, waarna een bruisend feest wordt gevierd op het Museumplein met optredens van onder anderen La Rouge, Bokoesam, Ir Sais en Chivv. Daarnaast zijn er gedurende de dag paneltalks en voor de kinderen is er een poppentheater.
Keti Koti Festival, Waterlooplein, Oosterpark en Museumplein, Amsterdam
View this post on Instagram
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Keti Koti Festival, Utrecht
In Utrecht is de feestdag verdeeld over twee dagen. Op 30 juni wordt in Utrecht het trans-Atlantisch slavernijverleden en de veerkracht van de tot slaaf gemaakte voorouders herdacht. Dezeherdenking vindt plaats bij het monument Vlucht en Verzet in het Griftpark. Op 1 juni is vervolgens in hetzelfde park een viering van de vrijheid en de gezamenlijke toekomst. Dit gebeurt allemaal aan de hand van muziek, dans, lezingen en verschillende workshops. Zo kun je leren om creatief je hoofddoek te binden en is er een mogelijkheid om je eigen T-shirt ontwerpen.