Botox. De een is er nieuwsgierig naar, een ander gebruikt het al of zou er misschien juist nóóit aan beginnen. Aangezien er zo veel over wordt gesproken en steeds meer mensen botox gebruiken, vroegen wij cosmetisch arts Neeltje Ten Bosch naar de feiten en fabels. Want is botox bijvoorbeeld gevaarlijk? Wanneer ‘moet’ of mag je met botox beginnen? Heb je steeds meer nodig?
Cosmetisch arts
Neeltje Ten Bosch is huisarts en cosmetisch arts bij Doctors at Soap. Ze studeerde medicijnen en specialiseerde zich uiteindelijk als huisarts. “Voor mijn huisartsopleiding heb ik een paar jaar gewerkt binnen dermatologie en chirurgie. De huidingrepen vond ik vooral heel interessant”, vertelt ze enthousiast. Dus besloot ze zich ook op te laten leiden als cosmetisch arts door Doctors at Soap. In die hoedanigheid werkt ze, naast haar werk als huisarts, bij deze kliniek in Amsterdam.
Bij Doctors at Soap werken ze met het no trace face-principe. “Dat betekent dat we behandelen op een manier die zo natuurlijk mogelijk oogt: zodat je er frisser uitziet en niet ‘behandeld’. We willen vooral dat jij de kamer uitloopt en jézelf er in de spiegel beter uit vindt zien, maar niet dat een ander het meteen herkent als botox.” Ook stelt Ten Bosch: “Botox gaat niet alleen om er strakker uitzien of perfectie nastreven. Je kunt met kleine ingrepen een groots effect hebben, ook op medische ongemakken, zodat mensen gelukkiger worden. Daar gaat het mij om uiteindelijk.” We stelden haar onze prangende vragen over de feiten, fabels en veiligheid van botox.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Veiligheid van botox
Je bent cosmetisch arts. Hoe word je dat?
“Sinds een aantal jaar is het mogelijk om via de Stichting Opleiding Cosmetische Geneeskunde (SOCG) de profielopleiding tot cosmetisch arts KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst, red.) te volgen. Ook zijn er meerdere klinieken waar je intern kan worden opgeleid tot cosmetisch arts, dat laatste heb ik bij Doctors at Soap gedaan.”
Mag iedereen dan botox zetten?
“Als je basisarts bent wel. Een schoonheidsspecialistie mag dit niet. Je moet daarom sowieso opletten of iemand een BIG-registratie heeft en dus gecertificeerd arts is. Bij een grote instelling als Doctors at Soap zit dat altijd wel goed, maar je kunt het altijd even checken. Naast dat iemand arts is en dus bevoegd, wil je dat iemand bekwaam is. Er kunnen complicaties optreden dus ook daarom is die opleiding tot cosmetisch arts zo belangrijk.”
Is botox gevaarlijk?
“Nee. Het wordt al decennia gebruikt in de medische wereld voor verschillende doeleinden. Het effect is al vaker getest op korte en lange termijn. Met complicaties bedoel ik bijvoorbeeld een ptotis, een hangend ooglid. Wij doen er alles aan dat te voorkomen. Door onze injectietechnieken en de hoeveelheden die we gebruiken. In zeer zeldzame gevallen zijn mensen allergisch voor botox. Mede daarom is het heel belangrijk om naar een bevoegde en bekwame arts te gaan. Afhankelijk van de allergische reactie wordt dan meteen adrenaline gespoten, of je krijgt anti-allergiemedicijnen. Maar ik heb dat nooit meegemaakt.”
Feiten en fabels
Wat is botox eigenlijk?
“Het product zelf heet Botulinetoxine. Een natuurlijk eiwit en neurotoxisch gif, al is het dus niet giftig in de betekenis van gevaarlijk. In de volksmond noemen we het botox, maar dat is een merknaam. Van Botulinetoxine bestaan drie merken op de Nederlandse markt die elk twee namen hebben, voor cosmetisch en voor medisch gebruik: Azzalure/Dysport, Bocouture/Xeomin, Vistabel/Botox. Deze zijn allemaal goedgekeurd door de EMA (European Medicines Agency) en de Amerikaanse FDA (The Food and Drug Administration). Door het keurmerk van deze internationale medische waakhonden weet je dat het een veilig geneesmiddel is. Wij gebruiken Azzalure bij Doctors at Soap. We hebben verschillende merken getest, maar vonden deze beter en langer werken.”