vogue-diy-de-viral-beautyhack-om-perfect-zomerse-krullen-te-maken-met-een-vergiet-werkt-die-echt-258220
©Jorin Koers

In deze rubriek test de redactie van Vogue.nl verschillende beauty- en modehacks die online populair zijn. Van viral beauty tricks tot DIY projecten, werken ze echt? Eerder testten we al kleurmaskers en gellak-stickers. Deze keer: de viral beautyhack om krullen te maken met een vergiet. Werkt dat nou echt?

Iedereen die wel eens een rondje maakt op de homepage van Instagram of For You-pagina op TikTok, heeft deze viral beautyhack waarschijnlijk voorbij zien komen. Ik tenminste wel – kan ook komen omdat het algoritme mijn haarobsessie kent. Anyway, dit is de beautyhack: na het wassen van je haar, droog je het met een vergiet om geweldige krullen te krullen. Perfect beach hair zonder ook maar op een strand te zijn geweest. Hoe en of dit werkt? Wij deden de test zodat jij het niet hoeft te doen.

Curly Girl Method

Eerst even dit: krullen maken of stimuleren in haar dat niet meteen krullend lijkt, is sowieso een trend. Los van de beautyhack met vergiet, zie je namelijk op social media ook vaker de Curly Girl Method. Deze theorie heeft, net als het vergiet waar we zo op komen, als doel je natuurlijke krullen zo min mogelijk schade te berokkenen. Zo kunnen ze in al hun glorie stralen. Hoe je dat doet? Bijvoorbeeld door je haar zo min mogelijk te wassen en überhaupt geen producten te gebruiken met sulfaten of siliconen erin.

De Curly Girl Method raadt (soms) aan om je haar helemaal niet te wassen met shampoo met sulfaten maar alleen met bepaalde conditioners: conditioner of co-washing. Ook zou je het haar niet moeten kammen of borstelen, alleen met je handen haal je eventuele klitten eruit als het nat is. Tot slot droog je het met een föhn met diffuser erop. Dit is een grote kop met een soort afgeronde pinnen, waarin je het haar als het ware legt. Zo wordt de lucht gelijkmatig verdeeld en droogt je haar in mooie krullen op.

Krullen met vergiet

En daar komt het vergiet om de hoek kijken. Want wat als je geen diffuser hebt? Zo bedachten slimme haarspecialisten het vergiet. Content creators – in eerste instantie @foxcraftcustom – gingen ermee aan de haal et voilà: een nieuwe beautyhack was geboren. De truc maakt duidelijk wat los, gezien de miljoenen views die alleen deze DIY-er Liz Fox Roseberry al behaalde met de hack.

Hoe het dan werkt? Eigenlijk een beetje hetzelfde als die diffuser op een föhn. In plaats van in die diffuser-kop, leg je je natte haar in het vergiet. Dat doe je door staand of zittend voorover te buigen met je hoofd. Vervolgens föhn je je haar van onderen droog. Doordat de warmte beter verdeeld wordt, worden de krullen gelijkmatiger. Daarbij komt de hitte alleen door die gaatjes heen en gaat de warme lucht rond in het vergiet, waardoor er een aan de lucht gedroogd-effect ontstaat. Eigenlijk net als met natuurlijk beach hair dus. Dan droogt je haar ook vaak snel in de warme zomerlucht, terwijl er een windje waait op het strand.

Viral beautyhack

Dan de hamvraag. Werkt dit ook echt? Natuurlijk zien we die influencers online het doen, maar ik wilde het zelf proberen. Kleine kanttekening: ik heb van mezelf al een slag in het haar. Eigenlijk krult het wel, maar omdat het zo lang en zwaar is, is de bovenkant van mijn kapsel eerder stijl met pluis. Not a good look.

Ik waste eerst mijn haar twee keer met goede shampoo, namelijk deze Magnificent Volume Shampoo van Oribe. Vervolgens gebruikte ik royaal de Signature Conditioner van hetzelfde merk. Beide producten zijn vrij van gluten, parabenen en sulfaten. Met conditioner erin borstel ik het natte haar uit – erna niet meer kammen want dan maak je de krullen ‘stuk’. Vervolgens doe ik er met mijn handen een klodder Redken Acidic Bonding Concentrate Lotion in en ten slot wat spuitjes Curl Expression van L’Oréal.

En, werkt het?

Dan vergieten maar. Mijn vergiet is best klein, met zo’n diameter van 10 centimeter. Daardoor verdeel ik eerst mijn haar in vier delen voor ik het erin leg.Vervolgens föhn ik het, terwijl ik de kop over het vergiet beweeg in ronddraaiende bewegingen. Nog een extra tip: als je vergiet van ijzer of metaal is, pas dan op. Dit geleidt warmte en je wil je haar niet verbranden. Zet je föhn daarom een standje lager.

Bij mij duurde het een paar minuten, maar toen ik omhoog kwam, zag ik echt meteen effect. Ik kan niet anders zeggen: het werkt. Zeker voor de bovenkant van mijn haar, waar het normaal best stijl is. Daar ontstonden perfect gedefinieerde, mooie krullen. Ook de rest van mijn haar was bouncy, krullerig én niet zo pluizend als normaal. Kortom: missie geslaagd. Echt een goed werkend beautyhack.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Liz Fox Roseberry (@foxcraftcustom)

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.