vogue-diy-zorgen-gellak-stickers-ervoor-dat-ik-geen-nagels-meer-bijt-252878
©Maniac

In de rubriek ‘Vogue DIY’ test de redactie van Vogue.nl verschillende beauty- en modehacks die online populair zijn. Van viral beautytricks tot DIY-projecten: werken ze echt? De vorige aflevering ging over kleurshampoo en -maskers. Deze keer: gellak-stickers. Zijn ze echt zo makkelijk als het lijkt?

Als je ook maar een beetje fan bent van beauty-accounts op social media, heb je ze vast voorbij zien komen: gellak-stickers zijn een hit. Ze zouden makkelijk aan te brengen zijn, onschadelijk zijn voor je nagels, weken blijven zitten én ervoor zorgen dat je geen nagels meer bijt (als je daar gevoelig voor bent dan, net als ik). Klinkt bijna als te mooi om waar te zijn – en dus het proberen waard.

Nagels bijten

Laatst hoorde ik iemand zeggen: “Aan mijn handen kun je zien hoe het echt met me gaat”. Klinkt misschien zweverig, maar dit gaat niet over handlezen; we hebben het over de staat van je vingers en nagels. Nagelbijten is een zenuwtrekje of tic, een slechte gewoonte die meestal de kop opsteekt als je gestresst bent. Je doet het vaak onbewust, net als het minder bekende zusje: aan de velletjes pulken rondom je nagels.

Zelf zorg ik ervoor dat er altijd nagellak op mijn vingers zit, zodat ik niet bijt. Het stomme is echter dat ik dan alsnog aan die nagellak ga krabben, en vervolgens aan de velletjes daaromheen (sorry als dit een goor verhaal is). Maar: als er nagellak op zit die er niet makkelijk afgaat – zoals gellak of shellac, waarbij je het best LED-lampen kunt gebruiken – doe ik dat dus niet.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Gellak-stickers

Manicures met gellak of nepnagels kunnen spectaculair zijn, bewijzen ook de manicures op het MET Gala. Wat ik minder vind, is dat de behandelingen – mits goed uitgevoerd – best prijzig zijn. Logisch, gezien het werk dat erin zit. Daarbij moet je ‘helemaal’ naar een salon, en vind ik sommige varianten nu eenmaal stinken als ze worden opgedaan. Enter de thuissalon, en gellak-stickers. Ik testte die van Maniac, een Nederlands merk dat deze uitvinding vanuit Azië naar ons land heeft gehaald. Een van de aanleidingen was de zwangerschap van oprichter Marlot (net als ik een ex-bijter die altijd lak opdeed), die toen geen chemische nagellak meer mocht gebruiken. Een andere aanleiding was dat salons tijdens lockdowns dicht waren. Nu zijn ze weer open (gelukkig!), maar blijven de gellak-stickers populair. Er zijn inmiddels zelfs meer merken die ze verkopen, zoals Blitsbee en The Coucou Club.

Ik begrijp de populariteit, want ten eerste stinken de gellak-stickers niet. Daarbij zijn ze heel goed betaalbaar: een startersset van Maniac kost € 75. Hierin zitten alle benodigdheden, zoals een kleine LED-lamp, een vijl, een schaartje, een bokkenpootje, nagelriemolie en twee verschillende manicures. Deze manicure-vellen kun je ook los kopen. Op één vel zitten achttien nagels in verschillende breedtes, voor de verschillende vingers. Als je korte nagels hebt, kun je één sticker wel twee keer gebruiken. Dan heb je dus 36 nagelstickers. Daarbij blijven ze, als het goed is, lang zitten en zijn ze makkelijk in gebruik.

DIY: de test

Voor deze test probeerde ik verschillende designs van Maniac uit, waaronder de special edition met Anna Nooshin die deze week werd gelanceerd. Wat maken verschillende designs of kleuren uit, hoor ik je denken. Nou, ik merkte wel degelijk verschil in resultaat.

Maar eerst even dit: de juiste volgorde van het opdoen van de nagels is van essentieel belang. Ik herhaal: van es-sen-tieel belang. Hier vind je hoe je de stickers aanbrengt.

Je begint sowieso met schone nagels. En dan echt brandschoon, zonder vuil, vet en oude nagellak erop (tips daarvoor staan hieronder). Vervolgens kijk je voor elke nagel welke van de negen maten op je stickervel de juiste breedte heeft en plak je deze gellak-sticker erop. Daarna knip of vijl je hem in de juiste lengte. Houd de nagel(s) vervolgens 60 seconden onder de LED-lamp. Tot slot doe je er een laag topcoat overheen voor extra glans én zodat de sticker langer blijft zitten.

Hoe lang blijven de stickers zitten?

In het beste geval is dit bij mij, zo leert de ervaring, tot drie weken. En dit is met normaal gebruik van je handen. Dus je kunt er gewoon mee douchen en in bad gaan. Zelfs zwemmen, tuinieren, klussen, of wat je hobby’s dan ook zijn is geen probleem. Wat ik wel merkte, is dat mijn haren, als ik die in een staart doe bijvoorbeeld, onder de gellak-stickers komen. Zo ‘pel’ je ze er helaas langzaam af. Vooral als de topcoat niet goed zit, of te veel buiten de randjes van je stickers en nagels is gekomen. Dat verschilt dus ook per design; sommige stickers met glitters erin zijn dikker dan de andere en lijken daarom ook minder goed te blijven zitten.

Maar al met al geeft het een topresultaat. Het is heerlijk om twee a drie weken geen omkijken te hebben naar je nagels. Ook het stoppen met bijten en pulken is een enorme pré. Andere bijkomende voordelen: het setje, inclusief lamp, is lekker klein en kan dus makkelijk mee op reis. Ook de geur is prima te doen (behalve die van de topcoat dan een beetje).

Extra tips voor gellak-stickers

We zeiden het al: schone nagels zijn een must voordat je met gellak-stickers start. Ga dus eerst aan de slag met nagellakremover óf gebruik de meegeleverde nagelriemolie en bokkenpoot als je nog restjes van vorige gellak-stickers op je nagels hebt. Dan is het ook van belang dat je vervolgens de eveneens meegeleverde prep pad gebruikt: een doekje met een vloeistof erop, die de olie oplost. Als je dat niet doet, blijft de nieuwe gellak-sticker veel minder lang zitten.

Wat betreft de juiste lengte van de gellak-sticker: als je net als ik korte nagels hebt, kun je de sticker twee keer gebruiken. Dan raad ik aan de sticker op het uiteinde van je nagels een beetje te knijpen (zodat je ziet waar je hem moet afknippen) en met het nagelschaartje heel netjes de sticker af te knippen. Als je lange nagels hebt, kun je de sticker maar één keer gebruiken en vijl je het onnodige deel eraf.

Tot slot de tip om de stickers tussen het opplakken en het drogen onder de LED-lamp heel goed aan te drukken bij de randen. Dan blijft de sticker langer zitten – ook meteen de reden om niet te veel topcoat te gebruiken. Dan krijg je namelijk alsnog dat je – als pulker dan – aan die randen van de topcoat gaat trekken. Al met al: ga ermee aan de slag!

Ontwerp van Anna Nooshin

Dan nog leuk om te weten: Maniac werkt regelmatig samen met creatives die een eigen gellak-sticker ontwikkelen. Eerder deden ze dat al met nail artist Anouk Nijs en Carolien Spoor. En onlangs lanceerde ze een samenwerking met Anna Nooshin. De collectie bestaat uit de gellak-stickers Mokum – oftewel: Amsterdam – en een design dat een ode is aan Iran, het geboorteland van Anna. Eerder sprak ze over haar herkomst en verleden in de docuserie ‘Anna: Status’, en ook met Vogue.

De Amsterdamse stickers zijn glitterend roze met de drie Andreas-kruizen van de hoofdstad in subtiel wit. De shoot hiervan vond plaats in – hoe kan het ook anders – een typisch Amsterdamse kroeg. Het andere design heet Family First en is zachtroze met op de duim het Iraanse woord voor ‘geduld’. Dit woord heeft Anna ook onder haar nek getatoeëerd. In de campagnebeelden poseert de influencer met haar moeder.

Anna Nooshin met moeder voor Maniac
©Maniac
Anna Nooshin met haar moeder