acrylnagels-gellak-biab-en-meer-vogues-gids-voor-de-mooiste-kunstnagels-250405
©Foto: Marc de Groot, Nagels: Daniel Smedeman, Vogue Nederland, Maart 2023

Wanneer je een nagelsalon binnenloopt, is de kleur vaak de eerste beslissing die gemaakt moet worden. De tweede is het kiezen van de lengte en de vorm: vierkant, rond, puntig of ballerina? Goed om over na te denken, maar het allerbelangrijkste is dat je weet welke nagelbehandeling bij jou past. Acryl, gellak, shellac of toch BIAB? Elke nagelbehandeling heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Daarom hebben wij de hulp van professioneel manicurist Daniel Smedeman van de Amsterdamse nagelsalon Glazed Nails ingeschakeld. Naast zijn werk in de salon verzorgt hij ook de nagels van modellen in modeshoots en -shows. Aan Vogue.nl legt hij uit wat precies het verschil is tussen verschillende soorten kunstnagels, zodat jij makkelijker een keuze kunt maken.

Alles over kunstnagels

“Je moet begrijpen dat een nagelbehandeling een commitment is waar je aandacht aan moet besteden”, stelt Smedeman. “Het is belangrijk om voor een goede – en niet de snelste of goedkoopste – behandeling te kiezen. Nagels zijn erg persoonlijk; het is geen one size fits all. Dus een goede relatie met je nail artist is belangrijk, zodat er een behandeling wordt gekozen die geschikt is voor jouw nagels”, legt Smedeman uit.

Het is cliché maar waar: goedkoop is duurkoop. En vooral in het geval van kunstnagels. Met behulp van Smedeman vertellen we je alles wat je moet weten over kunstnagels, geordend per type behandeling: van acryl tot gellak, shellac en BIAB.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Acrylnagels

Wat zijn acrylnagels?

“Acrylnagels worden gemaakt door een vloeistof en poeder te combineren”, vertelt Smedeman. Die combinatie verandert tijdens het opdrogen in een harde laag bovenop je natuurlijke nagels. Acrylnagels zijn populair omdat ze stevig zijn en in verschillende vormen en lengtes kunnen worden gevijld. Hierdoor zijn ook de mogelijkheden voor nail art eindeloos.

Hoe lang gaan acrylnagels mee?

Acryl is ontzettend sterk en gaat daarom lang mee. Maar, zo benadrukt Smedeman: “Laat het nooit langer dan drie weken op je nagels zitten. En als je ze eraf wil halen, is het belangrijk om dit door een professional te laten doen.”

Is acryl goed voor je nagels?

“Ik gebruik in mijn salon nooit acryl”, vertelt Smedeman. “De (chemische) geur tijdens het laten zetten van acryl is niet erg aangenaam voor mijn klanten. Ook kan het op de lange termijn erg schadelijk zijn voor je natuurlijke nagels. Acryl is namelijk een harde stof en buigt niet mee.”

Gellak

Wat is gellak?

Gelnagels worden gemaakt met een speciale gelformule die wordt uitgehard onder UV-licht. Dit type nagelbehandeling past bij iedereen die een langdurige manicure wil die – anders dan bij acryl – niet heel hard is, maar ook niet snel afbladdert. Gellak is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan worden gevijld in een vierkante vorm, ballerina-achtige vorm, rechte vorm of puntige vorm, vertelt Smedeman.

Hoe lang gaat gellak mee?

Smedeman tipt: “Als je begint aan gellak, is het de bedoeling om dit om de paar weken goed bij te houden zodat het zwaartepunt van het product geen schade aanricht aan je eigen nagel.” Schade aan je natuurlijke nagel wordt namelijk vaak veroorzaakt wanneer het product op je nagel verschuift en er zo druk op je nagel komt te staan.

Zijn gelnagels goed voor je nagels?

“Gelnagellak is hard. Dat kan schadelijk zijn voor je natuurlijke nagels”, legt Smedeman uit. “Zorg ervoor dat er genoeg tijd zit (een paar weken) tussen twee manicures.”

Shellac

Wat is shellac?

Shellac is een hybride nagellak: een mix tussen gellak en gewone nagellak. De nagelbehandeling combineert de duurzaamheid van gelnagels met het gemak van gewone nagellak. Shellac is een meer natuurlijk ogende nagelbehandeling, met één nadeel: bij dit type nagelbehandeling heb je minder nail art opties dan bij gellak en acryl. Dus als je van opvallende (lange) nagels houdt, is shellac niets voor jou.

Hoe lang gaat shellac mee?

Ook bij shellac geldt: “Wacht niet te lang tot je het product eraf laat halen.” En, iets waar Smedeman niet vaak genoeg op kan hameren: “Laat ook deze nagelbehandeling niet zomaar door iemand doen. Ga naar een professioneel manicurist.”

Is shellac goed voor je nagels?

“Shellac is de naam van een merk, maar ook de naam van de behandeling”, licht Smedeman toe. “Shellac is minder schadelijk voor je natuurlijke nagels dan acryl omdat het product met je natuurlijke nagel meebuigt.”

BIAB

Wat is BIAB?

BIAB staat voor Builder In A Bottle en wordt ook wel de “natural nail treatment” genoemd. Nagelfanaten zijn fan van deze behandeling, omdat de behandeling bedoeld is om je eigen nagels te versterken. BIAB-nagels zijn wat dikker dan gellak, maar dunner dan acrylnagels. “Met BIAB kan je ook verlengen”, legt Smedeman uit. “Dit is een zachter, rubberachtig product en in plaats van keihard (zoals acryl) buigzamer, waardoor het minder schade aanricht aan je eigen nagels.”

Hoe lang gaat BIAB mee?

“BIAB-nagels blijven tot twee weken mooi”, vertelt Smedeman. En, inmiddels niet meer verrassend: ook bij BIAB is het belangrijk niet te lang te wachten met het eraf halen. “Sommige mensen wachten heel lang met hun nagels vervangen. Maar er zit natuurlijk extra product op je nagels die veel druk uitoefent en tijdens het uitgroeien op je eigen nagel drukt.”

Is BIAB goed voor je nagels?

Ja, het product drukt tijdens het uitgroeien op je nagels, maar niet zo hard als bij andere kunstnagels. “Daarnaast is het wederom zachter dan acryl en echt bedoeld als extra versteviging”, vertelt Smedeman. BIAB is dus ideaal voor mensen met broze nagels, omdat het de nagels helpt te versterken.

©BIAB-nagels door Daniel Smedeman van GLAZED NAILS salon in Amsterdam