zijn-uv-lampen-in-nageldrogers-kankerverwekkend-en-wat-als-je-toch-gelnagellak-wil-245013
©Spotlight

Wellicht heb je de berichten in de media een tijdje terug wel gelezen: de uv-lampen die worden gebruikt om gelnagellak te drogen, zouden kankerverwekkend zijn. De KWF Kankerbestrijding raadt mensen zelfs af, aldus RTL, om de uv-lampen te gebruiken. Als fans van gelnagellak, vroegen wij ons af hoe dit precies zit. We vroegen een expert een licht te schijnen (pun intended) op de kwestie en komen meteen met concreet advies.

‘Nageldrogers met uv-lampen kankerverwekkend’

Wat was er ook al weer precies aan de hand? Bij de NOS lazen we dat Amerikaanse onderzoekers  van de Universiteit van Californië in San Diego ontdekten dat menselijke cellen blootgesteld aan het uv-licht, beschadigd raakten. Volgens het onderzoek stierf ongeveer dertig procenten van de cellen toen ze 20 minuten werden blootgesteld aan het uv-licht. Hoe langer de blootstelling, hoe meer cellen stierven. Ook werden er celmutaties gevonden lijkend op de mutatiepatronen van huidkankerpatiënten met een melanoom. Hier kun je trouwens het hele artikel over dit onderzoek lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. Ter info: dit onderzoek is uitgevoerd op zowel de cellen van muizen als mensen.

Na dit Amerikaanse onderzoek kwam de KWF Kankerbestrijding met het advies het gebruik van deze nageldrogers met uv-lampen, die zowel in salons als thuis kunnen worden gebruikt, te beperken. ‘Er is nog veel onduidelijk. We weten bijvoorbeeld niet hoe lang je eraan blootgesteld moet worden voordat je risico loopt’ aldus een woordvoerder van KWF tegen de NOS. Ook de Amerikaanse onderzoekers maken de kanttekening dat er extra onderzoek nodig is, al stellen zij wel vast dat de lampen schadelijk zouden zijn voor menselijke cellen.

Onderzoek naar uv-lampen

Al is er kennelijk nog veel onduidelijk, toch is het schrikken. Velen van ons zullen wel eens – en misschien wel heel vaak – de gelnagellak te drogen leggen onder zo’n uv-lamp. Om het goed te begrijpen, vroegen wij een lokale expert om raad. Maaike Nanninga is de Head of Quality & Education van Soap Treatment Store. Deze city spa’s zijn gevestigd in Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Rotterdam. Nannina is zelf opgeleid als schoonheidsspecialiste en pedicure.

Maaike, wat betekent dit nieuws rondom uv-lampen precies?

“Deze discussie is vaker opgelaaid, omdat er eerder onderzoek naar is gedaan. Concreet betekent het voor nu dat er nog meer onderzoek gedaan gaat worden naar hoeveel schade de stralen van uv-lampen aan kunnen richten. Dit is dus op zich niet nieuw, maar er komen natuurlijk steeds nieuwe onderzoeken en dus inzichten die gewoon goed zijn om in de gaten te houden.”

Uv-lampen of led-lampen

Wat houdt dit in voor gebruikers van uv-lampen thuis?

“Voor gebruikers van uv lampen thuis is het altijd goed om onderzoek te doen naar welke lamp je koopt, en als je zo min mogelijk risico wil lopen kan het verstandig zijn om voor een led-lamp te gaan in plaats van een uv-lamp.”

Zijn die dan hetzelfde als in salons?

“Bij Soap Treatment Store maken wij ook gebruik van led-lampen, van OPI in ons geval. Zowel uv-lampen als led-lampen zenden golflengte uit om de gellak te laten uitharden, echter in tegenstelling tot bij uv, zenden led-lampen een heel smal, gericht aantal van die golflengten uit. Onze OPI-led-lampen werken op laagstroom en geven geen vervuilende straling af, zo vormen ze dus ook geen gevaar voor de gezondheid.”

Waar moet je op letten als je als consument je handen onder zo’n lamp steekt, in een salon of thuis?

“Doe je zelf je nagels thuis en wil je zo min mogelijk risico lopen? Ga voor een led-lamp. Ze zijn duurder in aanschaf, maar gaan langer mee, zijn energie zuiniger en op deze manier loop je dus de minste risico’s. Laat je je nagels doen bij een salon? Check van tevoren met welke producten en lampen ze werken. Blijf daarbij nieuwe onderzoeken goed volgen, en doe vooral wat fijn voelt voor jou!”