In Japan is de jaarlijkse bloei van de kersenbloesem een gelegenheid voor feest en verwondering: de bloesem symboliseert het aankomende zomerseizoen. Maar voor liefhebbers van de vrucht beginnen de festiviteiten pas echt wanneer de kersen in de winkels en op markten verschijnen. De heerlijke kleine rode vrucht is een echte seizoensdelicatesse die alleen verkrijgbaar is van mei tot juli. Voor wie ervan houdt, is het onmogelijk om te stoppen met het eten ervan; jezelf beperken tot slechts één exemplaar is een ware karaktertest. Gelukkig is er ook geen reden om je al te veel in te houden: de gezondheidsvoordelen van kersen zijn talrijk. Ze zitten vol antioxidanten, hebben een grote positieve impact op het algehele welzijn, hebben de nodige beauty-voordelen (ze stimuleren onder meer de aanmaak van collageen) en stimuleren een lang en gezond leven. Hallo cherry girl summer, en hallo prachtige huid.
De gezondheidsvoordelen van kersen
De kersenboom (met de wetenschappelijke naam: Prunus Avium) is lid van de Rosaceae-familie en komt oorspronkelijk van het Aziatische continent. Er zijn honderden varianten kersen – van superzoet tot zuur – maar in de VS en Europa zijn de Bing-kers (groot, donker, mollig) en de Rainier-kers (met een ombre geelrode schil) het meest verkrijgbaar. Je kent ze wel.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
De afgelopen jaren zijn echter ook zure kersen – vooral in de vorm van sap – populairder geworden, dankzij recente onderzoeken die hun indrukwekkende voordelen aantonen. We zetten de gezondheidsvoordelen van kersen op een rij.
12 redenen waarom kersen gezond zijn
1. Kersen bevatten veel vitamines
Kersen zijn rijk aan vitamine C, A en E, antioxiderende flavonoïden zoals anthocyanen (die kersen hun rode kleur geven) en mineralen zoals kalium, calcium en magnesium.
2. Ze vertragen het verouderingsproces
Dankzij de aanwezigheid van antioxidant polyfenolen, carotenoïden en vitamine C – die allemaal de aanmaak van collageen stimuleren – zijn kersen goed voor de huid en kunnen ze vroegtijdige veroudering helpen bestrijden.
3. Ze zijn goed voor het zicht
Dankzij antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine zijn kersen (vooral de zure soorten) goed voor de ogen en in het bijzonder het netvlies.
4. Kersen werken ontstekingsremmend
Ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen die de symptomen van ziekten zoals artritis helpen verminderen.
5. Ze zijn goed voor je bloedspiegel
Kersen hebben een lage glycemische index en kunnen daardoor helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.
6. Ze zijn goed voor je lever
Kersen hebben ontgiftende eigenschappen en kunnen de leverfunctie helpen.
7. Ze helpen een hoge bloeddruk tegen te gaan
Kersen helpen de bloeddruk te reguleren en zijn nuttig voor mensen met een hoge bloeddruk.
8. Ze zijn goed voor je hart
Kersen beschermen tegen hart- en vaatziekten.
9. Ze zijn goed voor je cholesterol
Kersen helpen het cholesterolgehalte in het bloed te reguleren.
10. Kersen verbeteren het immuunsysteem
Ze helpen het immuunsysteem te versterken dankzij de flavonoïden.
11. Ze helpen je om beter te slapen
Kersen zijn rijk aan tryptofaan en melatonine, die de slaap ondersteunen.
12. Kersen stimuleren spierherstel
Dankzij hun ontstekingsremmende eigenschappen bevorderen ze spierherstel.
Smoothierecept met kersen
Je kan kersen het best vers eten, in hun rijpingsperiode. Zoek naar kersen met een stevige, dikke schil en vruchtvlees om versheid te garanderen. De vrucht is ideaal als ontbijt, toegevoegd aan Griekse yoghurt en granola of havermout. Of voeg verse kersen – of sap van zure kersen – toe aan een smoothie, gemaakt met proteïnepoeder, voor een energierijk ontbijt. Hoe je dat maakt, lees je hieronder.