deze-seizoensgroente-is-misschien-wel-de-gezondste-van-de-lente-293486
©Anne Timmer, Vogue Nederland, maart/april 2023

Van het genezen van een kater tot het aanvullen van dagelijkse vitamines: de nederige asperge lijkt misschien niet krachtig, maar de voordelen voor je gezondheid zijn indrukwekkend. En dat maakt ‘m misschien wel de gezondste groente van de lente. Lees hier alles wat je wil weten over deze seizoensgroente met een serieuze bite.

De gezondste groente van de lente

Asperges zijn helaas niet lang verkrijgbaar – slechts twee maanden per jaar, in maart en april, mits je ze wil eten wanneer ze op hun best zijn. Dus wie van de gezondheidsvoordelen gebruik wil maken, moet ze op tijd inslaan. Asperges zijn namelijk heel rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten. Welke soort asperges je ook eet – wit, groen, roze of paars – deze lentegroente heeft veel gezondheidsvoordelen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De voordelen van asperges

Als de aanwezigheid van antioxidanten nog niet genoeg zijn om in de lente van asperges je bondgenoot te maken, dan zijn de voedingswaarden dat wel. Een portie asperges van 100 gram bevat namelijk slechts 20 calorieën, en bestaat voor 50 procent uit eiwitten, 42 procent uit koolhydraten en slechts voor 8 procent uit vetten. Ook zitten asperges boordevol vitamines. Hierdoor zou je kunnen stellen dat ze een van de gezondste groenten van de lente zijn als je ze in het seizoen eet.

Dankzij hun vermogen om de diurese (lees: urine-afscheiding) te stimuleren en de hoeveelheid vezels die ze leveren, zijn asperges zeer voordelig voor je darmen. De aanwezigheid van vezels helpt daarnaast om je suiker- en cholesterolgehalte onder controle te houden. Ook is er een positief effect op het gebied van preventie: omdat asperges een uitstekende bron van antioxidanten zijn, bestrijden ze infecties.

We zetten hieronder puntsgewijs op een rij welke voedingsstoffen en vitamines in asperges zitten, en wat de voordelen daarvan zijn.

Deze voedingsstoffen en vitamines zitten in asperges:

  1. Vitamine E en vitamine C helpen tegen stress
  2. Thiamine en Vitamine B geven energie, zijn gunstig voor je concentratie en helpen bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel
  3. Vitamine K kan helpen bij de bloedstolling en draagt bij aan de gezondheid van je botten
  4. Foliumzuur is essentieel voor zwangere vrouwen, omdat het bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling van de foetus
  5. Bètacaroteen en carotenoïden bevorderen de opname van vitamine A en helpen tekenen van huidveroudering te voorkomen
  6. Glutathion is een krachtige antioxidant die vrije radicalen tegengaat
  7. Magnesium en kalium kunnen helpen bij het beheersen van angst en het reguleren van je bloeddruk
  8. Asperges zijn een goede bron van vezels – goed voor de spijsvertering en je darmbacteriën

Wanneer kun je beter geen asperges eten?

Asperges worden beschouwd als vrij van contra-indicaties, maar omdat het eten ervan de urineafdrijving kan stimuleren, is het de moeite waard om te controleren of je ze wel moet eten als je last hebt van nierstenen, nierfalen of urineweginfecties.

Hoe moet je asperges eten: gekookt of rauw?

Of je asperges nu gekookt of rauw eet, de voordelen blijven onveranderd. Er zitten zelfs voordelen aan het gebruiken van het water waarin je de asperges kookt. Voeg er citroen en gember aan toe en je hebt een soort ontgiftende thee met detoxerende voordelen – zeer geschikt voor een kater.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue IT.