als-ik-deze-thee-drink-na-het-eten-voel-ik-me-energieker-en-minder-opgezet-284267
©Getty Images

Ik ben van nature een koffiedrinker en mis eigenlijk zelden mijn ochtend- en middagkoffie (de laatste overigens cafeïnevrij, want ik ben de 40 gepasseerd en ik merk de afname van de melatonineproductie). Hoewel ik ook geniet van koffie na het eten, merk ik dat ik me ’s middags ontspannender en minder moe voel als ik het vervang door iets anders: kamillethee. Daar zijn verschillende redenen voor en dan heb ik het niet alleen over de voordelen die kamille heeft voor de spijsvertering.

De voordelen van kamillethee

Er is meer: als ik de thee drink neem mét groene anijs, een andere plant die goed is voor de darmflora, lukt het me om de thee zonder zoetstof te drinken. Juist omdat deze combinatie van zichzelf al zoet is. De thee zorgt ervoor dat ik me verzadigd en ontspannender voel. Laura Parada, voedingsdeskundige bij Slow Life House, legt uit dat er nóg een bijkomend voordeel is. “Kamille zorgt voor een verbeterde spijsvertering en een verzadigd gevoel. Daarnaast is het drinken van kamillethee een goede manier om een maaltijd af te sluiten zonder extra calorieën toe te voegen.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hoewel kamille van oudsher een remedie is tegen maagkwalen – met wetenschappelijk bewezen voordelen, bevestigt ook voedingspsycholoog Itziar Digón – heeft het ook andere voordelen die te maken hebben met onze gemoedstoestand. “Wat niet iedereen weet is dat het drinken van kamillethee kan kalmeren en ontspannen”, zegt apotheker en voedingsdeskundige Paula Martín Clares. Parada bevestigt dit: “Kamille heeft een kalmerend effect, antioxiderende en ontstekingsremmende bestanddelen en antibacteriële, schimmelwerende, krampstillende en antivirale eigenschappen.”

Het effect van zoetstoffen

Hoewel ik nog steeds geen ongezoete koffie kan drinken, helpt de zoete smaak van kamillethee met groene anijs mijn suikerconsumptie verminderen en dat heeft direct invloed heeft op die glucosepieken en de stofwisseling. Hoewel zoetstoffen zoals sacharine geen calorieën bevatten, veroorzaakt de zoete smaak een effect die vergelijkbaar is met dat van suiker in onze hersenen. Hierdoor hebben we zin in tussendoortjes of iets ongezonds.

Onlangs publiceerden artsen Francisco Gómez Delgado en Pablo Pérez Martínez van de Spaanse Vereniging voor Arteriosclerose (SEA) en de Spaanse Vereniging voor Interne Geneeskunde (SEMI), een overzicht van het belangrijkste wetenschappelijke bewijsmateriaal over kunstmatige zoetstoffen. Zij drongen erop aan het gebruik ervan te beperken en zelfs te vermijden. “Er is voldoende bewijs dat kunstmatige zoetstoffen een negatieve invloed hebben op onze stofwisseling, vooral op de glucosestofwisseling, waardoor het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 toeneemt”, zegt Gómez Delgado. Daarom is het verstandig zoetstoffen te beperken en te vervangen door (bijvoorbeeld) kamillethee.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue Spain.