dit-krachtige-sap-is-een-waar-gezondheidselixer-en-dit-doet-het-voor-je-huid-269424
©Getty Images

Aloë vera-sap heeft waarschijnlijk weleens in je koelkast gestaan. Zo niet, dan vind je het doorschijnende drankje in grote flessen in de meeste winkels, waar het vaak vragen oproept over hoe het te gebruiken. Waar de hydraterende en helende eigenschappen van de huidgel best bekend zijn, is er minder bekend over de voordelen van het sap. Toch is het een waardevolle bondgenoot op het gebied van gezondheid. Zo heeft aloë vera-sap een ontgiftende werking op het lichaam, maar zijn er nog veel meer voordelen.

Wat is aloë vera?

Aloë vera is een vetplant die bekendstaat om zijn vermogen water vast te houden. Er zijn veel soorten, maar de bekendste op het gebied van cosmetica is de barbadensis miller, ook wel bekend als aloë vera, arborescens (met gekartelde bladeren) en chinensis, afkomstig uit China, met lichtgroene stengels.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

 

De heilzame werking voor de opperhuid is al bekend sinds de klassieke oudheid. Koningin Cleopatra, bekend om haar lichaamsverzorging, dompelde zich onder in een mengsel van aloë vera-sap en geitenmelk om een zachte, gladde huid te krijgen. De gel uit de plant, wordt nog altijd gebruikt als middel in zonnebrand. Daarnaast is de gel ook fijn om te gebruiken op de huid na beschadiging in de zon.

Veel mensen weten niet dat Italië de thuisbasis is van een belangrijke aloë vera-producent. De stad Martano, in het zuiden van Italië, is omgedoopt tot ‘de stad van aloë vera’ dankzij het initiatief van ondernemer Domenico Scordari, die drieduizend aloë bomen plantte in de stad en vervolgens een toeleveringsketen creëerde voor producten op basis van dit kostbare elixer.

Wat zijn de voordelen van aloë vera-sap?

Het vruchtvlees van de plant produceert een semi-transparant sap met een licht pittige smaak dat je bijvoorbeeld kunt toevoegen aan je sappen en smoothies. Het is rijk aan vitamines en mineralen en een van de weinige plantaardige bronnen van vitamine B12. Dit is een waardevolle voedingsstof bij de aanmaak van rode bloedcellen en komt alleen in aanzienlijke hoeveelheden voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals vlees, vis, melk, lever en eieren.

Daarnaast bevat het ook bètacaroteen, een antioxiderende stof die de vertering en opname van vitamine A makkelijker maakt, essentieel om vrije radicalen en veroudering van de huid en cellen tegen te gaan. Aloë vera is daarom een ​​uitstekende keuze voor degenen die een veganistisch dieet volgen en een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van bloedarmoede.

Dankzij de bekende verzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen is het ook geschikt voor mensen met bijvoorbeeld gastritis (chronische maagslijmvliesontsteking), colitis (ontsteking van de dikke darm) en in alle gevallen van ontsteking van de slijmvliezen. Dit omdat het de spijsvertering bevordert. Dankzij de zuiverende werking van aloë vera is het ook goed voor de lever en de nieren, omdat het helpt gifstoffen te verwijderen.

Pas op voor laxerend effect

Op social media delen veel influencers hun ochtendritueel. Zo starten veel de ochtend met citroenwater, maar sinds kort is dat ritueel van de troon gestoten door aloë vera-sap. “Mijn huid heeft minder onvolkomenheden sinds ik ’s ochtends aloë vera-sap drink”, zegt Bria Lemirande in een van haar video’s op TikTok. “Aloë vera heeft mijn leven veranderd”, aldus Elsa Evelyn. Door onder meer deze video’s is de interesse voor het sap van aloë vera enorm toegenomen. Niet zo gek dat de hashtag #aloeverajuice zo’n 7 miljoen views heeft.

Aloë vera-sap wordt ook gebruikt bij darmproblemen vanwege de antioxiderende en laxerende eigenschappen. Het kan mensen die last hebben van een opgeblazen gevoel en constipatie verlichting geven. Let wel op dat je het goed gebruikt, het is echt belangrijk om het etiket te lezen als je aloë vera-sap koopt.

Welke moet je kiezen?

Controleer altijd of het puur en koud geëxtraheerd sap is. Dit is een natuurlijk proces dat de voedingsstoffen niet aantast. Pasteurisatie bij hoge temperaturen beïnvloedt namelijk de hoeveelheid polysachariden (bepaalde koolhydraten) in de drank die, om van hoge kwaliteit te zijn, een hoge concentratie moet hebben. Iets wat altijd op het etiket moet staan. Naast certificeringen, belangrijk omdat ze de kwaliteit en herkomst garanderen, is het altijd beter om te kiezen voor donkere glazen flessen die de inhoud beschermen tegen zonnestralen.

Aloë vera-sap van Holland & Barrett

Holland & Barrett aloë vera-sap, € 9,44

Aloë vera-sap van Govinda

Aloë vera-sap, 14, 49

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue IT.