Van alle essentiële koolhydraten zijn aardappelen misschien wel de meest geliefde. Ze zijn niet alleen heerlijk, maar ook nog eens veelzijdig: je kunt ze bakken, frituren, koken, pureren, roosteren en op smaak brengen met van alles, van boter en kruiden tot kaas. Ook zijn ze divers; er zijn letterlijk duizenden soorten. Bovendien zijn aardappelen voedzaam. Ze zitten vol vezels, vitaminen, mineralen en immuunversterkende eigenschappen. Maar als het gaat om welke aardappel de meeste gezondheidsvoordelen heeft, springt er toch één soort uit. De winnaar? Zoete aardappelen – en dit is waarom.
De voordelen van de zoete aardappel
De zoete aardappel is een typisch herfst- en winterproduct. Dankzij hun talrijke gezondheidsvoordelen zijn ze echter het hele jaar door de moeite waard om te eten. Hoewel ze qua grootte, vorm en bereidingswijze op gewone aardappelen lijken, hebben zoete aardappelen net iets meer gezondheidsvoordelen en voedingseigenschappen.
Zoete aardappelen worden vooral geteeld in China en Japan. Technisch gezien zijn het ook geen ‘aardappelen’ of knollen, maar eerder knolgewassen. Je denkt waarschijnlijk dat ze standaard oranje zijn, maar ze kunnen ook geel, paars of wit zijn, afhankelijk van de soort.
Zoete aardappelen versus gewone aardappelen
Hoewel alle soorten aardappelen voedzaam zijn – je kunt geen verkeerde keuze maken – hebben zoete aardappelen om een paar redenen een licht voordeel. Het is vooral hun overvloed aan kankerbestrijdende bètacaroteen en vitamine A wat ze zo voedzaam maakt. Ook hebben ze een lagere glycemische index (GI) dan gewone aardappelen, wat betekent dat ze suikers langzamer afgeven aan de bloedsomloop, waardoor het lichaam glycemische pieken en crashes vermijdt. Gewone aardappelen hebben daarentegen een hogere GI, wat kan leiden tot een snelle stijging van de insulinespiegel.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Bovendien geven veel mensen de voorkeur aan de zoete smaak van zoete aardappelen. En laten we niet vergeten dat ze ook esthetisch aantrekkelijker zijn vanwege hun kleur (meestal oranje, maar soms dus ook paars of romig wit). Gewone aardappelen hebben een neutralere smaak en zijn meestal wit of geel, hoewel sommige niet-zoete aardappelrassen ook blauw of paars kunnen zijn.
De voedingswaarde van zoete aardappelen
Zoete aardappelen zijn een uitstekende bron van complexe koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen. In tegenstelling tot gewone aardappelen, die rijker zijn aan eenvoudig zetmeel, bevatten zoete aardappelen een type koolhydraat dat langzamer wordt verteerd, wat helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. De opmerkelijke voedingseigenschappen van zoete aardappelen zijn onder andere:
- Koolhydraten: ze zijn rijk aan complexe koolhydraten, die duurzame energie leveren. 100 gram rauwe zoete aardappel bevat ongeveer 20 gram koolhydraten.
- Vezels: zoete aardappel is een goede bron van voedingsvezels, die de spijsvertering helpen verbeteren en constipatie helpen voorkomen. 100 gram zoete aardappel bevat ongeveer 3 gram vezels.
- Vitamine A: zoete aardappelen zijn bijzonder rijk aan vitamine A in de vorm van bètacaroteen, een antioxidant die de huid, het gezichtsvermogen en het immuunsysteem helpt beschermen. 100 gram zoete aardappel kan tot 100 procent van de dagelijkse behoefte aan vitamine A leveren.
- Andere vitaminen en mineralen: naast vitamine A zijn zoete aardappelen een goede bron van vitamine C en B6, evenals mangaan, kalium en ijzer.