De Vogue Boekenclub is vorige maand gelanceerd. Met deze eerste online Boekenclub van Vogue ter wereld, hebben we een duidelijk doel: het lezen van boeken stimuleren én een mogelijkheid bieden hier samen over te praten. Zoals we eerder ook al schreven, zijn (online) boekenclubs momenteel sowieso geliefd. Ondanks, maar ook dankzij, de enorme populariteit van sociale media. Want een boek geeft je de mogelijkheid even te ontsnappen aan het eindeloze scrollen in feeds, en je écht onder te dompelen in een complete nieuwe wereld. Escapisme, maar dan offline.
Tegelijkertijd geven sociale media als TikTok en ons eigen Vogue Boekenclub Instagramchannel een platform om juist online met veel mensen te praten over dat boek. Met onze Vogue Boekenclub geven we die mogelijkheid ook graag. We vragen elk maand een wisselend panel van professionele boekenliefhebbers – mensen die dagelijks werken met taal – een bepaald boek te lezen. Jullie, Vogue-lezers, vragen we hetzelfde. Vervolgens verzamelen we de recensies hier. Deze maand lazen we Oroppa van de Nederlands-Marokkaanse schrijfster Safae el Khannoussi. Hieronder een selectie recensies. Inclusief die van de lezer die hiermee een Kobo e-reader won – scroll naar onderaan dit artikel om deze te lezen.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Vogue Boekenclub: ‘Oroppa’
Deze maand las de Vogue Boekenclub Oroppa van Safae el Khannoussi. Houd deze website en het Vogue Boekenclub Instagramchannel in de gaten om te zien welk boek we volgende maand lezen.
Anna Drijver, actrice en schrijver
“Safae El Khannoussi trekt lijnen tussen een huis in de Rivierenbuurt, waar de kelder vol staat met schilderijen, een schmutzig café in Parijs en een kamer in Tunis, waar een vrouw op haar sterfbed ligt. Zij, de kunstenares Salomé Abergel, drinkt om de demonen uit haar verleden op afstand te houden. De beulen en martelaars die in opdracht van koning Hassan II in de jaren ’70 mensen verhoorden en gevangen hielden, lopen nog steeds rond. Waar zijn ze nu?
Ik zelf wist niets van deze ‘jaren van lood’ in de Marokkaanse geschiedenis. In Oroppa worden de personages zo neergezet dat het lijkt alsof je naar een film kijkt. Je ziet ze zitten op de barkruk, of staan op de pont over het IJ. Het verhaal trekt de grenzen van Europa open en laat zien hoe wij allemaal als mens op zoek zijn, of op de vlucht. Zeker een aanrader, alleen al vanwege de parels van zinnen die ik tegenkwam en over moest schrijven omdat ik ze bij me wilde houden.”
Gershwin Bonevacia, dichter
“Ik herken mijzelf in El Khannoussi’s Oroppa. Als zoon van Curaçaose ouders leef ik ook in dat tussengebied van identiteiten – nooit volledig Nederlands, nooit volledig Curaçaos. El Khannoussi weet op weergaloze wijze de dubbele bewustwording van een migrantenkind te vangen: de confrontatie met een nieuwe wereld terwijl je de oude met je meedraagt. Ze schrijft niet alleen over de fysieke verplaatsing van het ene land naar het andere, maar ook over de emotionele reis die daarmee gepaard gaat. Hoe je taal, cultuur en identiteit moet herdefiniëren in een nieuwe context.
“Oroppa gaat niet primair over trauma, maar over veerkracht als je het mij vraagt. Het doorbreekt westerse literaire verwachtingen en creëert een nieuwe taal voor gespleten ervaringen. Een taal die niet vraagt om te kiezen, maar ruimte biedt. In Oroppa wordt duidelijk hoe het persoonlijke altijd politiek is, hoe individuele keuzes worden beïnvloed door machtsverhoudingen, door koloniale geschiedenissen, door economische realiteiten. Het herinnert me eraan waarom ik schrijf: om zichtbaar te maken wat vaak verborgen blijft, om stem te geven aan die complexe tussenruimte waar zoveel van ons in leven.”