van-thriller-tot-roman-en-zelfhulp-deze-boeken-staan-bovenaan-de-leeslijst-van-vogue-redacteuren-298683
©Getty Images

De dagen naar de zomer tellen we ongeduldig af. Smachtend kijken we uit naar de zon op onze gezichten terwijl we ergens in de tuin, op het strand of terras onderuitgezakt een goed boek verslinden. Want is de zomertijd niet dé periode waarin we alles even op een lager pitje zetten, (schaamteloos) veel ijs eten én tijd neem om te ontspannen met een boek? Er is zoveel moois te lezen, maar waar te beginnen? Fictie of non-fictie? Een bloedstollende thriller of toch die ene roman of dat zelfhulpboek? Deze boeken staat bovenaan de leeslijst van Vogue-redacteuren, om je een handje te helpen.

Boekentips van Vogue-redacteuren 

Er zijn talloze boekengenres en dat maakt het wel eens lastig de juiste te kiezen. Vaak is een aanrader van een goede vriendin of een lovende recensie de sleutel naar een goed verhaal. Reden genoeg om eens rond te vragen op de redactie: “Welk boek wil jij deze zomer lezen?”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

‘De Keuze’ van Edith Eger – Lisa Goudsmit, head of digital

“Eigenlijk staat het boek De keuze van holocaustoverlevende Edith Eger (1927) al heel lang op mijn wenslijst om te lezen. Dit gaat over haar oorlogsverleden waarin ze onder andere in Auschwitz moest dansen voor de beruchte nachtmerrie-dokter Mengele. (Als je niet weet wie dit was en een sterke maag hebt, Google hem.) Maar eerlijk gezegd heb ik steeds geen ‘zin’ – durf het bijna niet te zeggen – om De keuze te lezen omdat het  zo zwaar klinkt. Hoe vaak mensen het boek ook aanraden.

Er is echter ook een tweede boek van Eger, die na de oorlog naar Amerika vertrok en zelf behandelend traumapschycholoog werd voor anderen met vreselijke (oorlogs)ervaringen. Dit boek, Het geschenk, is meer een opsomming van inzichten die Eger opdeed. Zowel als slachtoffer áls behandelaar dus. Het is onlangs opnieuw uitgebracht met nieuwe hoofdstukken en ligt op mijn nachtkastje. Ik ben er ondertussen al in begonnen en moet zeggen: ja, het is emotioneel en heftig, maar ook heel kracht gevend en optimistisch. Het biedt verhalen, handvatten en oefeningen om zelf te doen. Zeker met alles dat nu in de wereld gebeurt is het een boek dat staat voor hoop, vergeving en verbinding. En dat kunnen we wel gebruiken.”

Cover De Keuze
©Bol.com

‘The Last Collection’ – Sophie Hendriks, social mediaredacteur

“Helaas moet ik bekennen dat ik geen groot-boekverbruiker ben. Ondanks dat ik het heerlijk vind om uren weg te dromen in een verhaal, neem ik er (buiten koffietafelboeken en stapels magazines) niet genoeg de tijd voor. Het boek dat ik wil gaan lezen is dus tegelijkertijd een goed voornemen én helemaal verweven in mijn interesses. The Last Collection van Jeanne Mackin gaat over de intense rivaliteit tussen de iconische modeontwerpers Coco Chanel en Elsa Schiaparelli, geschreven in een verhalende vorm. Er zou namelijk genoeg aan de hand zijn geweest tussen de twee: Coco Chanel zou ooit de jurk van Schiaparelli in de fik hebben gestoken uit pure jaloezie. Een beetje modegeschiedenis en juice in één dus.”

Cover 'The Last Collection'
©Amazon.nl

‘The Courage to be Disliked ‘ van Ichiro Kishimi en Fumitake Koga – Donna Seijdel, contributor

“Heel eerlijk: ik heb het normaal niet zo met zelfhulpboeken. Noem mij een negative Nancy, maar ik vind het vervelend om van vreemden te horen wat ik zou kunnen doen om mezelf te verbeteren. Tóch is The Courage to Be Disliked bovenaan mijn leeslijst beland (wel fashionably late: ruim elf jaar na de oorspronkelijke publicatie). Ik werd overtuigd door een video op TikTok vol inspirerende citaten uit het boek. Of de psychologische wijsheden mij ook kunnen overtuigen van het genre is nog even een cliffhanger, maar een fijn boek voor op vakantie is het vast en zeker.”

The Courage To Be Disliked leestips
©Bol.com

‘Drie’ van Ann Quin – Marloes van Wijnen, eindredacteur

“Een mysterie, (ingewikkelde) relaties, drama en plot-twists: dat zijn voor mij toch wel de ultieme ingrediënten voor een boek dat je in het voorjaar, met je eerste wijntjes in de zon, wil verslinden. Het boek Drie van de inmiddels overleden Britse schrijfster Ann Quin – ze schreef het oorspronkelijke Three al in 1966, maar het boek werd vorig jaar pas vertaald naar het Nederlands – gaat over een stel dat hun zomerhuis verhuurt aan een jonge vrouw, die zij in die situatie bespioneren. Wanneer de jonge vrouw plotseling verdwijnt, gaat het stel op onderzoek uit en komen ze tot bizarre ontdekkingen.

De fascinatie van het stel voor de onderhuurster begint langzaam maar zeker verontrustende vormen aan te nemen. En dit domineert hun ietwat gebrekkige huwelijk. Het boek is vertaald door de kundige Barbara de Lange, die eerder door meerdere recensenten werd geloofd voor de vertaling van Quins eerste debuutroman, Berg. Dus je begrijpt: als ik Drie inderdaad verslind, weet ik al welk boek deze zomer ook meegaat in de koffer.”

Leestips: 'Drie' van anna quin cover
©Bol.com

‘Ik Ben Pelgrim’ – Femke Habraken, allround online redactiestagiaire

“Dat ik niet genoeg tijd vrij maak om een goed boek te lezen is iets waar ik me heel bewust van ben. Zo staat het boek Ik Ben Pelgrim van Terry Hayes al ruim anderhalf jaar bovenaan mijn leeslijst. Het boek kwam tien jaar geleden uit en werd toen bekroond als bestseller en nummer één in de Hebban Top Duizend Mooiste Boeken Aller Tijden. Als ik alle recensies (en vooral mijn goede vriendin die het boek aanraadde) mag geloven, is dit een behoorlijke pil om uit te lezen (no joke, zo’n 736 pagina’s), maar een echte page-turner. Ik Ben Pelgrim is een intelligente thriller en volgt een mysterieuze spion met de codenaam Pelgrim. Hij reist de wereld rond om een terroristische dreiging te stoppen. Met een verleden vol duisternis en een race tegen de klok, zou het boek een onvergetelijke mix van spanning en onverwachte wendingen bieden.”

Cover 'Ik Ben Pelgrim'
©Bol.com

‘Alles Wat Beweegt’ van Susan Smit – Lara Oliveri, online redacteur

“Op mijn leeslijst voor deze zomer staat het boek Alles Wat Beweegt van Susan Smit. Het verhaal gaat over de Amerikaanse danseres Isadora Duncan. Ze is een van de grondleggers van de moderne dans en wordt gezien als een van de invloedrijkste vrouwelijke danseressen van de 20ste eeuw. Ik heb toen ik jonger was veel gedaan met dans, en kwam daardoor al jong in aanraking met haar stijl. Maar haar verhaal kende ik niet tot mijn moeder dit boek over haar tipte. Recentelijk kwam ik opnieuw met Duncan in aanraking toen ik de show van Batsheva bijwoonde in New York. Waar Lori Belilove, de oprichtster en artistiek directeur van de Isadora Duncan Dance Foundation & Company de show opende met een hele bijzondere dans. Ik kan niet wachten om me te verdiepen in het kennelijk bewogen leven van deze bijzondere danseres en vrouw.”

Cover "Alles Wat Beweegt' in leestips
©Bol.com

‘Goede Moed’ van Tim Hofman – Marjolein van den Brand, senior online redacteur

“Nog even wachten en dan verschijnt dit boek van Tim Hofman. Alles wat de programmamaker en onderzoeksjournalist doet fascineert me (van BOOS en Over Mijn Lijk tot zijn uitingen op social media). Dat zal met dit boek niet anders zijn. Hij onderzoekt en bespreekt de angsten van onze samenleving, en hoe die ons in de weg zitten. Daarbij focust hij zowel op persoonlijke angsten als op het functioneren van de maatschappij. Boeken als Goede Moed bieden een kritische blik op vaste patronen en oude ideeën, maar dan wel met een boodschap van hoop en optimisme. En dat is iets wat we allemaal wel kunnen gebruiken. Ik kijk ernaar uit, in ieder geval.”

'Goede Moed' cover in boekentips
©Bol.com

‘Hello Beautiful’ van Ann Napolitano – Annemieke Riesebos, eindredacteur 

“Deze roman van de Amerikaanse schrijver Ann Napolitano (die de literaire wereld verraste met het boek Dear Edward) valt me al op sinds-ie uit is; in elke boekwinkel en online trekt de prachtige cover mijn aandacht en maakt-ie me nieuwsgierig. Toch heb ik mezelf op een of andere manier nog geen tijd gegund ‘m aan te schaffen en te lezen. Dit voorjaar staat-ie dan ook bovenaan mijn leeslijst.

Deze instant New York-bestseller (kwam vorig jaar uit) gaat over de introverte William die trouwt met de levendige Julia en tegelijk eigenlijk ook met haar chaotische zussen met wie ze onafscheidelijk is. Maar dan komt het duistere verleden van William naar boven en wordt alles anders. Een verhaal over vier zussen, de liefde en een hartverscheurende familiegeschiedenis. Ontzettend benieuwd naar dit zwaar bejubelde boek. (Als-ie nou maar niet tegenvalt.) Wil je ‘m liever in het Nederlands lezen? De vertaling Je bent prachtig kwam onlangs uit.”

Boekentips: cover van 'Hello Beautiful'
©Bol.com

Toe aan nog meer boekentips? Laat je inspireren door boeken met modehoofdsteden in de hoofdrol, inspirerende zelfhulpboeken of de mooiste romans die Vogue-redacteuren in één keer uitlazen.