de-favoriete-romans-van-moderedacteuren-die-zich-afspelen-in-new-york-londen-milaan-of-parijs-286375
©Getty Images

Eén voor één typ ik de titels van de boeken in. Ik ben op zoek naar een nieuw boek om te lezen, en hou steevast een lijstje met veelbelovende boeken in mijn telefoon bij – titels waarover ik een goede recensie heb gelezen, of die iemand tipte op social media. Bovenaan prijkt Een klein leven, van Hanya Yanagihara, dat zo heftig en life changing schijnt te zijn, dat ik elke keer maar niet kan opbrengen om eraan te beginnen. Ook deze keer niet. Daaronder staat een Engelstalige roman, gevolgd door een familieroman over afscheid nemen en rouw, en een coming-of-age-verhaal, misschien wel een van m’n lievelingsgenres. Toch is het de vijfde titel die het meteen van de andere boeken wint, en wel door de grote rol die Parijs, één van de vier modesteden, in het plot speelt. Want dat maakt het lezen van een boek altijd nét iets leuker.

Boeken met de modesteden in de hoofdrol

De boeken op onze to read-list prijken daar met een reden. Een spannend plot, levendig beschreven personages, lovende recensies: we selecteren de exemplaren waar we vervolgens volledig in duiken nauwkeurig. Maar wat minstens zo’n grote rol kan spelen in de aantrekkingskracht van een boek, is de plek waar het verhaal zich afspeelt. En voor moderedacteuren en -liefhebbers is dat vaker wel dan niet een van de vier modesteden.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

In het licht van ons nieuwe maartnummer, waarmee Vogue Nederland een ode brengt aan fashion month, tippen redacteuren hun favoriete roman (oké, en soms een inspirerend of spannend non-fictieboek) dat zich afspeelt in New York, Londen, Milaan of Parijs. Dit zijn de boekentips van moderedacteuren met een van de vier modesteden in de hoofdrol.

Boeken die zich afspelen in New York

City of girls van Elizabeth Gilbert – Lisa Goudsmit, head of digital

City of girls – en Stad van meisjes in het Nederlands – is een boek van Elizabeth Gilbert, de schrijver van Eat, Pray, Love. Net als die bestseller gaat Stad van meisjes – grofweg gezegd – over een vrouw die haar weg vindt in het leven. Specifieker gezegd gaat het over Vivian Morris die op haar negentiende alleen naar New York verhuist. We schrijven 1940: sowieso roerige tijden, en helemaal voor een meisje alleen in New York. Stad van meisjes is een ode aan opgroeien, mode en liefde, maar vooral ook een ode aan New York. Al lezende droomde ik compleet weg en bevond ik me meteen in deze stad, met “concrete jungle where dreams are made of” van Alicia Keys op repeat in mijn hoofd. Kleine tip: lees het boek in het Engels. Persoonlijk vind ik dat een specifieke taal je toch wat meer meeneemt naar de locatie.”

City of girls van Elizabeth Gilbert
©Bol.com

City of girls van Elizabeth Gilbert, € 9,50

Of hier te koop in het Nederlands

New York, New York van Elizabeth Hawes – Lara Oliveri, online redacteur

“Dit boek – geen roman, maar een boek over architectuur – kocht ik tijdens een bezoek aan de stad, toen ik rondstruinde door mijn favoriete tweedehandsboekhandel aan Mercer Street. Ik hou heel erg van New York en van de bijzondere diversiteit aan architectuur die je er tegenkomt. Van de bijzondere klassieke panden aan de Upper East Side tot de iconische brownstones in Brooklyn en West Village: die bijzondere combinatie van stijlen zorgt voor de uniekheid van de stad. Waarom staan bepaalde gebouwen waar ze staan? Wie ontwikkelde de stijl en wie bouwde ze vervolgens? De volgende keer dat ik langs deze panden loop, weet ik waar alles wat ik om me heen zie, vandaan komt.”

New York, New York van Elizabeth Hawes
©Amazon

New York, New York van Elizabeth Hawes, € 10

Boeken die zich afspelen in Londen

One Day van David Nicholls – Femke Habraken, online redactiestagiaire

“Dat de serie One Day een hit op Netflix is, is je waarschijnlijk niet ontgaan. Maar voordat de tranentrekker als een serie op Netflix verscheen, was dit de roman uit 2009 waarmee auteur David Nicholls wereldwijd doorbrak. Dus – spoiler alert – voor iedereen die nog midden in de serie zit.”

“Dit boek vinkt twee van de vier steden op de lijst aan, namelijk Londen en Parijs. Op 15 juli 1988 ontmoeten Dexter en Emma elkaar op hun afstudeerfeestje. Dexter, een populaire jongen, en Emma, allesbehalve, brengen samen een avond door. Na een turbulente avond waarin de ongemakkelijke aantrekkingskracht niet kan worden ontkend, evenals hun verschillen, wisselen de twee nummers uit. Desondanks gaan ze ieder hun eigen weg en verhuizen beiden naar Londen. De paden van Dexter en Emma blijven elkaar kruisen, precies op die ‘one day’: 15 juli. Zonder al te veel over het plot weg te geven: na afzonderlijke, veelbewogen carrières en persoonlijke levens, vinden de twee elkaar weer in Parijs, waar Emma werkt als schrijfster. Hier geven de twee eindelijk hun gevoelens voor elkaar toe voordat er een tragische gebeurtenis zal plaatsvinden.”

One Day van David Nicholls
©Bol.com

One Day van David Nicholls, € 15,99

Boeken die zich afspelen in Milaan

House of Gucci van Sara Gay – Romee Avril van der Veen, social mediaredacteur

“Als ik aan Milaan denk, dan denk ik aan Gucci. Niet zo gek gezien Gucci voor mij het braveau van Milaan en de modewereld omvat; Gucci is sexy, excentriek, gepassioneerd en bovenal mysterieus. De celebritybiografie The house of Gucci van Sara Gay was dus ook absoluut een genot om te lezen. Ga mee terug in de tijd naar Milaan in 1995 en zit front row bij dit waargebeurde verhaal, waarin je je laat meeslepen door de opkomst, ondergang en wederopstanding van de Gucci-dynastie. En hoewel Lady Gaga zich in de verfilming van haar beste kant heeft laten zien, weegt niets op tegen je persoonlijke beleving tijdens het lezen van dit boek, trust me.”

House of Gucci van Sara Gay
©Bol.com

House of Gucci van Sara Gay, € 9,76

Of hier te koop in het Nederlands

Boeken die zich afspelen in Parijs

De boekverkoopster van Parijs van Kerri Maher – Marjolein van den Brand, online redacteur

“Er is iets aan de jaren twintig in Parijs wat me enorm trekt. De stad was het culturele epicentrum van Europa – de roaring twenties waren in full swing. Die sfeer wordt tot leven gebracht in De boekverkoopster van Parijs van Kerri Maher, dat het verhaal vertelt van de jonge Amerikaanse boekenliefhebber Sylvia Beach die in 1919 een boekhandel opent in de Franse hoofdstad. De prominentste schrijvers van de Verloren Generatie – zoals Ernest Hemingway, Gertrude Stein en F. Scott Fitzgerald – komen er als een kind aan huis en het is de plek waar enkele van de belangrijkste literaire vriendschappen van de twintigste eeuw worden gesmeed. Haar zaak én leven komen echter onder druk te staan door verboden romans, de financiële crisis en haar persoonlijke troubles. Gelukkig blijft Parijs gedurende het verhaal even geweldig.”

De boekverkoopster van Parijs van Kerri Maher
©Bol.com

De boekverkoopster van Parijs van Kerri Maher, € 24,99

Luister van Sacha Bronwasser – Marloes van Wijnen, online eindredacteur

“Dit is de roman waar ik het in de introductie over heb. Luister van Sacha Bronwasser is uitgeroepen tot een van de beste boeken van 2023, en is inmiddels ook genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2024. Maar zoals beschreven was de weggelegde hoofdrol voor Parijs minstens zo’n belangrijke reden voor mij om aan dit boek te beginnen. En daar heb ik geen spijt van gekregen. In Luister, een verhaal over een au pair die in de jaren tachtig naar de Franse hoofdstad vertrekt, omschrijft Bronwasser het Parijse leven zoals ik niet veel schrijvers heb zien doen. Ook het hedendaagse Parijs speelt een rol, maar het zijn vooral de passages over de Franse hoofdstad in de eighties waardoor ik het boek niet meer kon wegleggen. Een aanrader voor wie tussen de regels door graag even heerlijk wegdroomt naar de stad van de mode en de liefde – al is het boek even luchtig als spannend en meeslepend.”

Luister van Sacha Bronwasser
©Bol.com

Luister van Sacha Bronwasser, € 23,99