gezondste-fruitsoorten-ter-wereld-deze-10-vruchten-zitten-boordevol-vitamines-347371
©Jorin Koers, Vogue Nederland, mei 2025

Wat is het gezondste fruit ter wereld? Een eenduidig antwoord is daar niet op te geven. Want het draait niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe gevarieerd je eet. Volgens de Duitse Voedingsraad (DGE) is variatie essentieel: elke vrucht bevat andere voedingsstoffen. Hoe gevarieerder en kleurrijker je kiest, hoe beter je lichaam wordt voorzien van vitamines en mineralen.

Gezondste fruit ter wereld

De DGE adviseert twee porties fruit per dag – dat komt neer op zo’n 250 gram. Je hoeft daarbij niet nauwkeurig te wegen: één portie is wat in je hand past, bijvoorbeeld een appel. Ook één à twee glazen sap per week vallen binnen de richtlijnen. Het beste is om de aanbevolen hoeveelheid over meerdere dagen te verspreiden, bijvoorbeeld in de vorm van sprankelende vruchtensappen met één deel sap op drie delen water.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Waarom is fruit zo gezond?

Fruit bevat volgens de DGE nauwelijks vet, maar juist veel verzadigende en gezondheidsbevorderende stoffen. Deze kunnen helpen het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker te verlagen. Belangrijk is wel: kies niet steeds voor dezelfde soort. Onze top 10 van fruitsoorten die je lichaam bijzonder goed doen is dan ook geen absolute ranglijst, maar als inspiratie om meer variatie in je dagelijkse fruitinname te brengen.

10: Vijgen

Vijgen hebben een lange geschiedenis en worden al sinds de oudheid gegeten – niet in de laatste plaats vanwege hun aangenaam zoete smaak. Ze behoren tot de gezondste fruitsoorten die er zijn. In deze relatief kleine vrucht schuilt een breed scala aan vitamines, met name B-vitamines. Die zijn belangrijk voor onder andere de bloedaanmaak, het zenuwstelsel en de stofwisseling. Daarnaast bevatten vijgen opvallend veel mineralen zoals calcium en magnesium. Vooral magnesium is essentieel voor een goede werking van spieren en zenuwcellen.

9: Watermeloen

In de zomer kijken velen niet alleen uit naar hogere temperaturen, maar ook naar het begin van het watermeloenenseizoen – dat ongeveer in mei start. Waarom dit fruit zo gezond is? Watermeloen bevat onder andere vitamine C, B6 en A. Vooral vitamine A is belangrijk voor gezonde ogen en een elastische huid. Ook opvallend: het hoge kaliumgehalte, dat in combinatie met het water helpt om de nieren te reinigen. En dat water is er in overvloed: watermeloen bestaat voor zo’n 95 procent uit water.

8: Avocado

Avocado’s worden vaak – ten onrechte – als groente gezien, maar botanisch gezien zijn het vruchten. Ze verdienen een plek in deze lijst dankzij hun indrukwekkende gehalte aan mineralen en vitamines, zoals magnesium, kalium en ijzer. Daarnaast bevat avocado vitamines uit de B-groep, provitamine A (de voorloper van vitamine A), en de vitamines E en K. Kritiek is er soms vanwege het vetgehalte, maar daarbij gaat het om gezonde, onverzadigde vetzuren – essentieel voor tal van processen in het lichaam.

7: Sinaasappels

Zodra een verkoudheid op de loer ligt, grijpen veel mensen instinctief naar sinaasappels – niet gek, gezien hun hoge vitamine C-gehalte. Maar sinaasappels bieden meer dan alleen dat. Ze zitten ook vol met belangrijke secundaire plantenstoffen zoals carotenoïden en flavonoïden. Die werken als antioxidanten en beschermen de lichaamscellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Geen wonder dat deze citrusvrucht wordt gezien als een natuurlijke immuniteitsbooster.

6: Abrikozen

Ook abrikozen horen thuis in deze top 10. Ze zijn een heerlijke bron van provitamine A, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A – goed voor huid en ogen. Maar abrikozen bevatten ook flinke hoeveelheden vitamine C en E, wat je immuunsysteem een oppepper geeft. Nog een pluspunt: abrikozen zijn licht verteerbaar en bevatten weinig fruitsuikers, waardoor ze ook geschikt zijn voor mensen met een gevoelige maag.

5: Kiwi

Ook de kiwi mag niet ontbreken in de lijst van gezondste fruitsoorten. Deze caloriearme vrucht is een uitstekende en smakelijke bron van vitamine C – sterker nog: kiwi’s bevatten zelfs méér vitamine C dan sinaasappels en citroenen. Twee kiwi’s zijn al voldoende om aan je dagelijkse behoefte te voldoen. Daarnaast bevatten ze ook andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine K, foliumzuur, kalium en vezels. Die laatste zijn nauwelijks verteerbaar, maar geven langdurig een verzadigd gevoel doordat ze veel vocht vasthouden en opzwellen in de maag.

4: Bramen

Bramen zijn misschien wat ondergewaardeerd, maar eigenlijk zijn het echte vitaminebommen. Vooral het hoge vitamine C-gehalte maakt deze vrucht tot een krachtige immuunbooster. Daarnaast bevatten ze provitamine A, vitamine E en verschillende B-vitamines, waaronder foliumzuur – essentieel voor stofwisselingsprocessen in het lichaam. Met hun sappige, zoet-frisse smaak verdienen bramen zonder twijfel hun plek in deze top 10.

3: Zwarte bessen

Zwarte bessen zijn nóg een vitamine C-topper: met slechts 56 gram heb je al voldoende voor je dagelijkse dosis. Ze bevatten daarnaast veel vitamine E, dat bekendstaat om zijn antioxidatieve werking. Vitamine E helpt vrije radicalen af te weren en beschermt zo de cellen in je lichaam. Let op: bij blootstelling aan licht en hitte kan ongeveer tien procent van de vitamine verloren gaan – goed bewaren is dus belangrijk.

2: Frambozen

Frambozen zijn niet alleen heerlijk, ze zijn ook bijzonder gezond. Deze kleine vruchten zijn caloriearm, maar rijk aan vitamines en secundaire plantenstoffen. Zo bevatten ze veel vitamine C en kalium – een van de belangrijkste elektrolyten in het lichaam. Kalium helpt onder andere bij het reguleren van de vochtbalans, de zuurgraad en de elektrolythuishouding. Door hun hoge watergehalte werken frambozen ook licht reinigend.

1: Aardbeien: het gezondste fruit van allemaal

De absolute nummer één is de aardbei – hoewel het technisch gezien geen echte bes is, maar een zogenaamde ‘verzamelnootvrucht’. Aardbeien zijn caloriearm, rijk aan water en bevatten met 62 milligram per 100 gram zelfs meer vitamine C dan veel citrusvruchten. Ze zijn ook rijk aan foliumzuur, kalium, ijzer, magnesium, calcium en antioxidatieve polyfenolen. Dankzij deze indrukwekkende mix van voedingsstoffen staat de aardbei ook in de belangstelling van wetenschappers: er wordt vermoed dat ze een beschermende werking kunnen hebben tegen kanker en mogelijk positief bijdragen aan de gezondheid van hart en bloedvaten.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue Germany.