latifah-over-haar-muzikale-visie-ik-hoop-dat-iedere-artiest-zich-welkom-voelt-in-de-scene-300778

Ter ere van het vijftigjarig bestaan van hiphop, lanceert Johnnie Walker de campagne ‘Pass The Mic’Hiermee geeft het merk krachtige stemmen in de hiphopscene een podium om zich uit te spreken over diversiteit. Vogue spreekt Latifah. Een muzikant, singer-songwriter, mc en coach met een kenmerkende eclectische hiphopsound en liefde voor soul. Latifah vertelt, als eerste vrouwelijke rapper in Nederland, over omgaan met stereotypering, het belang van dicht bij jezelf blijven en waarom authenticiteit in muziek vandaag de dag schaars is.

Stereotyperen

“Ik ben altijd wel in een hokje geplaatst, bijvoorbeeld in urban of hiphop, maar ik ben meer dan dat. Sinds ik kan praten, ben ik bezig met muziek en verschillende genres. Als je mij zou vragen wat mijn favoriete genre is, zou dat altijd soul zijn. Ik ben altijd muziek aan het maken en dat is zeker niet alleen hiphop.

Gelukkig heb ik nooit toegegeven aan hoe men mij wilde stereotyperen. Daarom ben ik ook één van de moeilijkste artiesten om mee te werken. Ik weet wat ik wil en volg de kudde niet: ik ben geen schaap, ik ben een GOAT (Greatest Of All Time). Daarom heb ik altijd gedaan wat ik zelf wilde, ik weet hoe ik mijn zin moet doordrukken. Ook al was ik daardoor niet altijd even politiek correct of geduldig. En het zorgde ervoor dat men mij niet per se liefhad, maar ik hoef niet gemogen te worden. Kijk, ik wil niet dat mensen mij vrezen uit angst, maar wel dat ze de discussie niet aangaan en mijn visie accepteren. Uiteraard zonder hun expertise te ondermijnen.”

Dicht bij jezelf blijven

“Ik blijf dicht bij mezelf, maar daarom pas ik er niet altijd tussen. Ik word getolereerd, maar nooit echt geaccepteerd. Dat maakte mij eerst verdrietig. En ik was zo moe van de strijd die ik altijd moest voeren om mijn mening te laten horen. Ik ben namelijk niet gemeen of kattig en wil ook helemaal niet zo zijn. Ik ben heel zacht, emotioneel en lief, maar helaas kon het niet anders.

Nu sta ik echt in mijn kracht en weet ik het op een andere manier te doen. Daar ben ik blij mee, dus ik wacht ook eerlijk gezegd niet langer op acceptatie. Dat is lesgeld dat ik heb betaald. Ik ga nu nog wel één keer mijn eigen visie echt neerzetten, om het van mij af te zetten. Daarna ga ik artiesten coachen. Ik wil ze advies geven vanuit mijn expertise en ervaring om zo uiteindelijk hun eigen visie te verwezenlijken.”

Advies aan artiesten

Wat Latifah’s advies is? “Heb geduld, want jouw tijd komt. Als het voor jou is weggelegd, gaat het leven het je laten zien. En als je hard blijft werken, komt het goed. Muziek is niet alleen goed klinken. Muziek maken is aan jezelf blijven werken, jezelf ontwikkelen, een persoonlijkheid creëren, weten waar je goed in bent, weten waar je minder goed in bent en weten wie en wat je nodig hebt om dat te verbeteren. Maar hoe je het went of keert: in deze business ben je geen vrienden, je moet doen alsof je vrienden bent. Zorg dat je niet boos wordt, geen vijanden maakt en toch bij je eigen standpunt blijft. Dat wil ik gaan coachen.

En denk stapje voor stapje, verwacht niet dat je gelijk Ziggo Dome of Afas Live uitverkoopt. Realiseer je dat ook de grootste artiesten een lange weg hebben afgelegd. Vaak hebben ze daar jaren over gedaan, dat vergeet men vaak. Ik heb ook jaren alleen maar ‘nee’ te horen gekregen, voelde me vernederd of er kwam niemand opdagen bij studiosessies. O, en vergeet niet: je hoeft niet ergens akkoord mee te gaan, omdat je bang bent dat je de kans anders niet krijgt. Er is genoeg plek en je moet gewoon je eigen plek claimen en niet wachten tot iemand je die plek geeft.”

Toekomst van de scene

Hoe de ideale muziekscene er volgens Latifah uit ziet? “Ik zou wensen dat er minder vriendjespolitiek is. Dat er eerlijke kansen zijn en geen onderscheid wordt gemaakt. Noem mij bijvoorbeeld geen female mc, maar gewoon mc of muzikant. Ik zou wensen dat radiostations diverse stemmen laten horen. En dat iedere artiest zich welkom voelt in de scene. Want als jij je welkom voelt en je wordt met open armen ontvangen, komt er iets in je los waardoor je meer jezelf kunt zijn. Maar de muziekscene is veranderd, mensen doen het voor het geld in plaats van de kunst. Iedereen wil rappen en onderdeel zijn van muziek, maar of het echt goed klinkt weet ik niet. Dat mogen de luisteraars bepalen.”

Aan welke opkomende artiest Latifah een podium wil geven in het kader van Johnnie Walkers campagne ‘Pass The Mic’: “Crystal Chanay is van alle markten thuis. Binnenkort gaat zij uitpakken met liedjes die een internationale sound hebben. Ze heeft een prachtige zangstem en Engelse uitspraak.”