sta-op-tegen-straatintimidatie-dankzij-deze-online-training-kun-jij-het-verschil-maken-274032

De meeste vrouwen herkennen het; angstvallig om je heen kijken als je door het donker loopt, je sleutelbos tussen je vingers klemmen en vooral geen oogcontact maken. Word je ondanks deze maatregelen toch aangesproken, nagefloten of geïntimideerd door een onbekend persoon, dan hoop je dat je kunt rekenen op anderen in de omgeving.

En dat blijkt vaak tevergeefs. Waar maar liefst 80 procent van de vrouwen te maken krijgt met straatintimidatie, kan slechts 25 procent daarvan rekenen op hulp van omstanders. En daar kun jij – vandaag nog – verandering in brengen.

Niet alleen vrouwen

Straatintimidatie komt overigens niet alleen voor bij vrouwen. Ook mensen met een migratieachtergrond en de LGBTQIA+ community voelen zich regelmatig onveilig op straat. Dat komt voor in verschillende gradaties. Zo kun je bijvoorbeeld nageroepen worden of – en dat is een stuk serieuzer – iemand kan zijn handen niet thuishouden. De kans is groot dat je het wel eens hebt zien gebeuren, maar dat je niet wist hoe je kon ingrijpen. Je wil de situatie immers niet laten escaleren, of jezelf in gevaar brengen.

Hard facts

L’Oréal Paris deed samen met onderzoekspartner Ipsos internationaal onderzoek naar straatintimidatie. Daaruit bleek dat seksuele intimidatie op straat het grootste probleem is waar vrouwen wereldwijd mee te maken krijgen. Hard facts. Dit zorgt ervoor dat vrouwen zich niet vrij door de wereld kunnen bewegen en dat staat haaks op de kernwaarden van vrouwenemancipatie. Een begrip waar L’Oréal Paris zich graag sterk voor maakt.

Training tegen straatintimidatie

In samenwerking met Stichting Fairspace, een lokale NGO, lanceerde het beautyconcern daarom op 8 maart 2020 het Stand Up Against Street Harassment-programma. Onderdeel hiervan is de online training Stand Up, die zich richt op straatintimidatie en seksuele intimidatie in openbare ruimtes. In slechts tien minuten leer je wat jij als getuige kunt doen. Belangrijk, aangezien uit datzelfde onderzoek bleek dat maar liefst 79 procent van de mensen profijt had van interventie van omstanders. Spread the word door de training te delen met je partner, vrienden, familieleden en collega’s. Samen staan we sterk tegen straatintimidatie.

Sta ook op

Op dit moment hebben al 2.069.499 mensen de training gevolgd en dat aantal groeit gestaag door. Iedereen, ongeacht of jij zelf wel eens te maken hebt met straatintimidatie, heeft baat bij deze waardevolle kennis. Met een klein gebaar kun jij namelijk een gigantisch verschil maken voor het slachtoffer.

Volg de Stand Up training tegen straatintimidatie online. Wil je er live bij zijn? Tijdens het Vogue Café op 25 november 2023 kun je de training ook volgen. Klik op deze link, en reserveer jouw plek via de knop rechtsonder in het scherm. Daarnaast geniet je van een hapje en een drankje en krijg je een goodiebag van L’Oréal Paris.