nu-meer-dan-ooit-waarom-je-de-geruite-blouse-in-je-kast-wil-hebben-237775
©Jonas Gustavsson/Sipa USA - ANP

Als we over wardrobe essentials spreken, komt de geruite blouse al snel aan bod. Toch leek deze klassieker de laatste jaren uit het straatbeeld verdwenen. Maar niet voor lang. Nu meer dan ooit wil je investeren in dit multi-inzetbare kledingstuk.

Grunge

De geruite blouse beleefde zijn hoogtepunt in de jaren negentig. Het overhemd, vaak gemaak van de stof flanel, was een handelsmerk van populaire grungebands als Nirvana en Pearl Jam. Maar we zagen de blouse ook regelmatig op een nonchalante manier in sitcoms als Friends, Boy Meets World en The Fresh Prince of Bel-Air. (Misschien herinner je nog wel de beroemde look van Tyra Banks. Voor haar gastrol droeg ze de blouse over een cropped, witte coltrui).

Vervolgens maakte het casual kledingstuk plaats voor een Y2K-tijdperk vol glamour, maar dook de blouse toch opnieuw op in de beginjaren van 2010 voor een nieuw hoogtepunt.  Na een decennium vol bling leek er opnieuw behoefte aan grunge, maar dan in een sophisticated jasje. Om je geheugen op te frissen: dit werd het tijdperk waarin de modewereld weg was van skinny jeans en asymmetrische bikerjacks. De it-tassen van het moment waren de Pandora Bag van Givenchy en de Céline (toen nog met streepje op de e) Luggage. En aan de voeten droegen streetstylesterren de buckle boots met open zijkant van Alexander McQueen of de Susanna studded enkellaarsjes van Chloé.

Menig modeliefhebber had deze items op het verlanglijstje staan, maar er was ook nog een populair kledingstuk dat het meest toegankelijk was. Dit item vulde dan ook al snel het straatbeeld. Je raadt het al: het was de geruite blouse.

Heropleving

Van het laatstgenoemde tijdperk lijkt social media opnieuw in de ban. Op TikTok wordt veel gesproken over de 2014-esthetiek en in het bijzonder de terugkeer van King Kylie: de rebelse fase van Kylie Jenner, waarin ze regeerde op Tumblr, haar haren blauw verfde en flannels droeg. De ene keer droeg Kylie het geruite kledingstuk nonchalant om haar middel. De andere keer werd ze gespot in een oversized versie die ze droeg als jurk.

Ook de modewereld lijkt opnieuw in de ban van de jaren 10-esthetiek. Zo zet Hedi Slimane al even in op de terugkeer van de skinny jeans en zorgde Bottega Veneta recent voor een viraal moment door Kate Moss in een geruite blouse (ook al was die compleet van leer) de runway op te sturen. Dat was zelfs de meest gegoogelde outfit van 2022. Kortom, de geruite blouse mag dan af en toe achterin je kast verdwijnen, op de lange termijn is het een blijvertje. Investeer daarom nu in de geruite blouse, waar je nog jaren plezier van zult hebben. Misschien over tien of twintig jaar zelfs wel meer plezier, wanneer de blouse volop gedragen is en vol zit met herinneringen.

Shop de geruite blouse hier

Bella Dahl blouse met ruitdessin en stretch

bella dahl blouse ruit stretch
©De Bijenkorf

€ 125,97

Ganni geruite blouse

ganni geruite blouse
©Farfetch

€ 228

Burberry Anette blouse met ruitdessin en borstzakken

burberry blouse ruit
©De Bijenkorf

€ 620

Denimist oversized geruite cotton-flannel blouse

deminist flannel shirt ruit oversized
©Net-A-Porter

€ 146,79

Dante 6 Rosy blouse van flanel met strikceintuur

Dante blouse flanel ruit strikceintuur
©De Bijenkorf

€ 199

Levi’s Silvie oversized blouse in lyocellblend met ruitdessin

levi's oversized blouse ruit
©De Bijenkorf

€ 34,97

Monki loose fit flannel shirt

monki loose fit flannel shirt ruit
©Monki

€ 30

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.