womens-history-month-viert-verhalen-over-vrouwen-deze-5-nederlandse-fotografes-inspireren-ons-272663
©Julia Marino, Vogue Nederland, november 2022

Ons kikkerlandje mag dan een legioen aan supermodellen hebben voortgebracht, ook achter de camera is het creatieve talent oneindig. Nederland kent een heleboel succesvolle en getalenteerde (mode)fotografen, wiens werk ver buiten de landsgrenzen bekend – of zelfs legendarisch – is. Vandaag begint Women’s History Month, waarin bijdragen van vrouwen aan zowel de geschiedenis als hedendaagse samenleving worden gevierd. Een goed moment om een aantal van de inspirerendste Nederlandse vrouwelijke fotografen op een rij te zetten.

Inspirerende Nederlandse vrouwelijke fotografen

Van gevestigde namen in de modefotografie als Inez van Lamsweerde (in duo met haar man Vinoodh Matadin) tot relatief nieuwe talenten als Julia Marino, deze Nederlandse vrouwelijke fotografen zorgen ervoor dat het niveau van de Nederlandse modefotografie torenhoog is – én blijft.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Carlijn Jacobs

Carlijn Jacobs behoort momenteel tot de absolute top van de (mode)fotografie. De Nederlandse heeft de grootste namen voor haar lens gehad – van Beyoncé tot Bella Hadid – en gewerkt voor de bekendste titels en merken – van de Amerikaanse en Italiaanse Vogue tot Gucci, Loewe en Versace. Haar beelden zijn eigenzinnig en vervreemdend. “Mijn beelden zijn in your face, je moet er twee keer naar kijken – dat is waar ik naar streef”, vertelde ze aan Vogue over haar werk, dat momenteel in het Amsterdamse fotografiemuseum Foam te bewonderen is tijdens haar eerste solotentoonstelling.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door carlijn jacobs (@carlijnjacobs)

Viviane Sassen

Een naam die al langer aan de top van de Nederlandse modefotografie prijkt, is die van Viviane Sassen. De in Amsterdam geboren fotograaf en beeldend kunstenaar staat bekend om haar gebruik van levendige kleuren en geometrische vormen. Dat ze opgroeide in Kenia, is goed terug te zien in haar werk: zwarte mensen, uitgestrekte landschappen en vrolijke prints komen regelmatig voorbij in haar foto’s. Sassen heeft campagnes geschoten voor grote modehuizen als Louis Vuitton, Miu Miu en Stella McCartney. Ook fotografeerde ze Rianne van Rompaey voor de cover van het september 2022-nummer van Vogue Nederland.

Inez van Lamsweerde

Van Lamsweerde is iemand die eigenlijk geen introductie behoeft. Fotoseries als Thank you thighmaster en Final Fantasy verwierven internationale faam en zijn opgenomen in de collecties van verschillende musea. De kunst- en modefotograaf maakt veel werk samen met haar man, Vinoodh Matadin. Denk aan campagnes voor bijna alle grote modehuizen (van Chanel en Dior tot Gucci en Balenciaga), talloze covers voor magazines als Vogue, Elle en W Magazine, maar ook muziekvideo’s voor gerenommeerde artiesten als Björk, Rihanna en Lady Gaga.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Inezandvinoodh (@inezandvinoodh)

Julia Marino

De in Nederland geboren, maar in Parijs gevestigde Julia Marino blinkt uit in portret- en documentairefotografie. In haar werk zien we vaak intieme en kwetsbare momenten terug. Het leverde haar publicaties op in magazines als Vogue en M Le Monde, en campagnes voor onder meer Jacquemus, Chanel en Tommy Hilfiger. Daarbij krijgt ze regelmatig beroemde gezichten voor haar lens. Zo fotografeerde ze onlangs Pharrell Williams nog voor de Amerikaanse Vogue en werkte ze voor Vogue Nederland met topmodel Precious Lee, die de cover van ons november 2022-november sierde.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Julia Marino (@juliamarino)

Nikki Esser

De Nederlandse Nikki Esser is niet nieuw in de fotografiewereld, toch is haar serie met Winnie Harlow – inclusief cover – in  het nieuwe novembernummer van Vogue Nederland haar eerste productie in print. Haar werk draait om het vertellen van verhalen die volgens haar getoond en gehoord moeten worden. Daarbij weet ze de persoonlijkheid vast te leggen van iedereen die voor haar lens staat. “Ik geloof dat de kracht van een foto schuilt in de emotie die hij oproept. Een connectie met het model is hierbij essentieel. Als ik een band met iemand heb opgebouwd, ben ik als fotograaf in staat ruimte te creëren waarin emotie en intimiteit tot uiting kunnen komen”, aldus Esser in gesprek met Vogue.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nikki Esser (@essernikki)