vogues-yeliz-in-gesprek-met-rochelle-peetoom-ik-ga-goed-op-crisissituaties-282042

Het is niet makkelijk om Rochelle Peetoom te pakken te krijgen. New York, Bali, Parijs, Barcelona, de vrouw reist als zakenvrouw en leading lady van kappersimperium Peetoom wat af. Beauty is haar met de paplepel ingegoten, als kind huppelde ze al rond in de kapperszaken van vader Rob. Inmiddels leidt ze het imperium; in 2019 droeg haar vader het stokje over, tijdens de viering van het vijftigjarig bestaan van Peetoom in Amsterdam. Ik spreek haar over hoe het haar de afgelopen jaren is vergaan.

In gesprek met Rochelle Peetoom

Inmiddels ben je vier jaar CEO van Rob Peetoom. Hoe gaat het met je? 

“Op dit moment goed. Het begin van mijn aanstelling was een uitdaging. Een halfjaar erna brak de pandemie uit. Onze zaken moesten tijdelijk dicht, er was veel onzekerheid over de toekomst. Ik was net aangesteld als CEO en was ineens verantwoordelijk voor meer dan vijftien zaken en vierhonderd werknemers. Maar ik sloeg me er doorheen. Gek om te zeggen, maar ik ga goed op crisissituaties. Dan accelereer ik. Er gaat dan een knop om bij mij, ben in de hoogste staat van alertheid, krijg meer energie en drive.”

Wat is je grootste les tot nu toe als CEO? 

“Dat je naar je mensen moet luisteren om een goede leider te zijn en openstaan voor feedback en ideeën van mensen die het bedrijf goed kennen. Ik heb direct bij mijn aanstelling een bulk aan boeken besteld over goed leiderschap. De belangrijkste take-out is dat je altijd eerst moet observeren, waarbij luisteren vooropstaat. Als leider heb je de neiging je visie direct in werking te willen brengen. Ook wordt ons wijsgemaakt dat een goede leider, iemand is die zijn eigen koes vaart. Maar in deze tijd is het belangrijk om eerst echt te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben.”

Wat zijn volgens jou unieke vrouwelijke leiderschapsskills waardoor wij mogelijk beter kunnen leidinggeven? 

“Vrouwen hebben die unieke cocktail van eigenschappen. Ze kunnen goed multitasken, zijn vaak georganiseerder en hebben als je het mij vraagt skills die tegenwoordig onmisbaar zijn in het bedrijfsleven: compassie, zorgzaamheid en kwetsbaar durven zijn. Dat zit in kleine dingen. Zo eindig ik mijn mail vaak met ‘Love, Rochelle’. Dat zie ik een man niet snel doen, omdat ze bang zijn daardoor niet serieus te worden genomen, of denken dat het niet past bij een goede leider. Ik noem dat een love based-managementstijl.

Ik kan me voorstellen dat mensen denken dat je zo’n imperium als ‘dochter van’ in de schoot geworpen krijgt, zonder daar de juiste ervaring en kunde voor te hebben. Hoe denk jij daarover? 

“Dat begrijp ik ook. Maar toch is dat niet zo. Ik heb de nodige werkervaring opgedaan, ben cum laude afgestudeerd, heb drie eigen bedrijven opgezet, heb gewerkt bij de marketingafdeling van L’Oréal en ben onderaan begonnen in het bedrijf. Je wordt niet zomaar CEO. Ik heb altijd al met mijn vader gespard over nieuwe plannen en strategieën. Ik ben ook pas gaan werken in het familiebedrijf toen ik zeker wist dat ik waarde zou toevoegen en mijn sporen had verdiend als ondernemer en marketingmanager.”

Vernieuwde salon in Amsterdam

Onlangs is de Rob Peetoom Salon op de Elandsgracht in Amsterdam compleet gerenoveerd en gemoderniseerd, van wacht- tot wasruimte. Wil je de vernieuwde salon bezoeken? Je maakt jouw afspraak hier.

Fotografie: Roger Neve