soon-to-be-revealed-vogues-beautytutorials-met-lily-cole-en-valentina-sampaio-205788
©Philippe Vogelenzang, Henrique Gendre

Vogue ontfutselde de beautygeheimen van topmodellen Lily Cole en Valentina Sampaio.

Lily Cole

Als je de hele wereld over reist voor goede doelen, een boek schrijft over klimaatverandering en ook nog met oplossingen komt, word je al snel heilig verklaard. Doodeng, vindt model en actrice Lily Cole (34). Haar liefdadigheids- en klimaatwerk brengt haar naar landen als Botswana en Ghana, waar ze diversiteit in schoonheid ontdekte. ‘Er zijn zo veel verschillende culturen in de wereld en die hebben ieder een compleet eigen kijk op wat mooi is. Voor de mensen daar ben ik te dun, ook wanneer ik mezelf te zwaar voel. Dit zet schoonheid wel in perspectief.’

Haar klimaatwerk levert haar de bijnaam ‘fashion’s green goddess’ op. Klinkt eervol, maar lastig vindt ze dit soort labels wel. ‘Milieuactivist’ is er ook zo een. Ze weet niet zo goed wat het allemaal betekent en bovendien schept het verwachtingen die ze niet kan waarmaken, zegt ze. ‘Niet dat ik er iets op tegen heb milieuactivist genoemd te worden, ik hou alleen niet van labels. Ik word er ongemakkelijk van omdat het ook een bepaalde mate van perfectie impliceert die ik graag wil ontmoedigen’. Of ze zichzelf mooi vindt? ‘Hangt van mijn dag af. Soms, als ik in de spiegel kijk denk ik: oh, okay, okay. En op andere dagen vind ik mezelf verschrikkelijk.’ De dag dat we haar treffen lijkt het een van die ‘okay, okay’-dagen te zijn.

Lily Cole in de nieuwe Vogue Nederland
©Philippe Vogelenzang, Vogue Nederland, maart 2022

Valentina Sampaio

Valentina Sampaio (25) is een baanbreker. Een trans vrouw met een hele rits ‘eerste’ op haar modellen-cv. Het eerste transgender model dat de cover van Sports Illustrated sierde, de eerste trans vrouw die Victoria’s Secret inhuurde (al was dit misschien ook om schade die de woorden van CMO Ed Razek over plussize en trans vrouwen hadden achtergelaten te beperken), de eerste trans vrouw die een cover van Vogue Paris (nu Vogue France) sierde (Brazilië en Duitsland volgden rap), de eerste transgender persoon die gefotografeerd werd voor de eerste nieuwe Nederlandse Vogue (‘I love Amsterdam!’) en de eerste trans vrouw die zichzelf het gezicht van Armani Beauty mag noemen. Maar er is more than meets the eye. De schoonheid van de Braziliaanse is lágen diep.

Valentina Sampaio in de nieuwe Vogue Nederland
©Henrique Gendre, Vogue Nederland, maart 2022

Lees de volledige interviews met Lily Cole en Valentina Sampaio in het eerste issue van de nieuwe Vogue Nederland. Het nummer ligt vanaf 17 februari in de winkels en is hier online te bestellen.