waarom-een-slechte-darmgezondheid-de-oorzaak-kan-zijn-van-je-problemen-en-wat-je-kunt-eten-om-het-op-te-lossen-205973
©Cottonbro / Pexels

Een onverklaarbaar opgeblazen gevoel, ongemak als je naar het toilet gaat, krampen die uit het niets lijken te komen; de basis van deze problemen liggen allemaal in je darmen.

Darmgezondheid is al een tijdje een ‘buzz-term‘. En wat onze darmen nou precies te maken hebben met onze gezondheid, legt Pennie Taylor, onderzoeker en diëtist bij de CSIRO’s Health and Biosecurity in Australië en co- auteur van The CSIRO Healthy Gut Diet, uit.

“Onze darmen bevatten een groot aantal bacteriën en andere micro-organismen die de darmgezondheid vormen. Deze is, in combinatie met het immuunsysteem, verantwoordelijk voor veel metabolische processen. Met name voor het reguleren van eetlust hormonen, de opname van voedingsstoffen en de spijsvertering”, vertelt Taylor. “Een slecht functionerende darm kan leiden tot de ontwikkeling van veel chronische gezondheidsproblemen en een gevoel van ongemak. Langzaam maar zeker, vermindert dit de kwaliteit van je leven”, zegt ze.

Darmklachten

Een ongezonde darm kan van invloed zijn op ieder persoon, ongeacht dieet of levensstijl. Ook vegetariërs en mensen die een glutenvrije levensstijl volgen kunnen te maken krijgen met de negatieve effecten van een ongezonde darmgezondheid. De symptomen? Die variëren enorm, van ongemak tot ernstige pijn. Onderzoek uit 2018 stelt vast dat de darm zelfs een slechte geestelijke gezondheid en een lagere weerstand tegen antibiotica kan veroorzaken. Het verbeteren van de darmgezondheid is dus echt dé sleutel tot het verbeteren van ernstige gezondheidsproblemen.

Je darmgezondheid verbeteren

Om te beginnen, stelt Taylor voor de soorten vezels te leren kennen die nodig zijn voor een goede darmgezondheid. “Een type vezel dat resistent zetmeel wordt genoemd bijvoorbeeld. De vertering hiervan heeft een positieve invloed op de darmwand. Dit helpt bij een gezonde spijsvertering en het optimaliseren van de immuunfunctie”, aldus Taylor. Onderzoek toont aan dat een hogere inname van resistent zetmeel kan helpen bij het verminderen van hart- en vaatziekten, dikkedarmkanker en diabetes type 2.

Van welke voedingsmiddelen moeten we uit de buurt blijven en waar vinden we andere boosdoeners van een slechte darmgezondheid? “Vaak bewerkte voedingsmiddelen. Ook dranken met veel zout en/of suiker en weinig voedingsvezels hebben na verloop van tijd een negatief effect op je darmen, inclusief alcohol”, zegt Taylor. “Onderzoek door The Journal of Translational Medicine uit 2017 laat zien dat een traditioneel westers dieet met veel dierlijk vet, zout, dierlijke eiwitten en weinig voedingsvezels het aantal nuttige bacteriën in de darm verminderen.”

Een ‘darmvriendelijk’ voedingsplan

Als je vandaag nog wilt beginnen met ‘darmvriendelijk’ eten, stelt Taylor voor te beginnen met een realistisch plan. “Je hele dieet gaan herzien is niet productief”, zegt ze. “Je kunt het beste beginnen met eenvoudige veranderingen. Meer vezels en resistent zetmeel aan je maaltijden toevoegen kan al wonderen doen.

Ontbijt met havermout, gekookt en gegarneerd met wat gemengde zaden en probiotische vanilleyoghurt. Dagelijkse snacks en tussendoortjes thuis of op het werk kunnen cashewnoten en vers fruit met schil – zoals bosbessen of frambozen – zijn”, stelt ze voor.

Voor de lunch raadt Taylor volkoren of gerstbrood of een wrap aan, gevuld met groene bladgroenten, artisjokharten in pekel  en een portie eiwitten zoals tofu, linzen of kikkererwten. Voor dierlijke eiwitten zegt Taylor dat mager vlees, vis of gevogelte de beste keuze zijn.

“Hoofdgerechten kunnen bestaan uit een kleine portie gekookte, gekoelde aardappelsalade met veel groene erwten of een groene bladsalade met een portie gekookte peulvruchten of artisjok voor een flinke zetmeel boost”, zegt ze.

FODMAP-dieet

Het FODMAP-dieet kun je volgens Taylor beter vermijden, tenzij dit een advies is van je huisarts of diëtist. Het dieet werd beroemd in 2018, maar sluit belangrijke voedingsgroepen uit. Ook mag het alleen worden gevolgd door mensen met het prikkelbare darm syndroom, omdat het dieet alleen werkt voor mensen met ernstige symptomen. Pas dus goed op: een FODMAP-dieet is geen vervanging voor een gezond darmdieet.

“FODMAP’s komen van nature voor in sommige soorten fruit, groenten, granen, zuivel en voedingsmiddelen op basis van tarwe. Deze voedingsmiddelen bevatten meer fermenteerbare vezels, prebiotica en veel andere nuttige voedingsstoffen. Als je deze zomaar uit je dieet verwijdert kan dit op langere termijn leiden tot slechte gezondheidsresultaten voor je darmen en algehele gezondheid,” zegt ze.

Conclusie: minder FODMAP, meer aardappelsalade.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.com.au.