een-exclusief-interview-met-timothee-chalamet-het-nieuwe-gezicht-van-bleu-de-chanel-253959

Timonthée Chalamet wordt zelden gevraagd naar zijn beautyroutine. Toch is er geen ontkomen aan de vraag over zijn prachtige, warrige haar. Als we elkaar ontmoeten op een druilerige lentemorgen in New York, zit hij in een knusse zwartleren fauteuil. Hij is helemaal in het zwart gekleed – hij draagt een T-shirt van Nike, workwear pants en Craig Green-sneakers – en zijn zorgvuldig in de war gebrachte krullen, gedragen in een zijscheiding, zijn onmiskenbaar de ‘hoofdact’. “Je bent eigenlijk de eerste die me naar mijn haar vraagt. Wat het geheim is?”, herhaalt hij, verbaasd over mijn openingsvraag. “Dat is er niet echt. Als ik wakker word, is het een verrassing hoe het zit”, zegt Chalamet, waarna hij antwoord geeft op mijn volgende vraag, nog voordat ik ‘m gesteld heb. “En ik heb mijn haar van mijn vader.”

Timothée Chalamet en Bleu de Chanel

Als Chalamet zijn Franse vader moet bedanken voor zijn laissez-faire krullen, dan heeft hij zijn neus voor parfum te danken aan zijn Amerikaanse grootmoeder. “Ik herinner me dat ze mijn zus Chanel N°5 gaf – ik denk dat het voor haar verjaardag was – en ze had ook een klein Chanel-tasje”, vertelt hij over zijn grootmoeder, die 95 jaar heeft doorgebracht in hetzelfde appartementencomplex in Hell’s Kitchen, New York, als waar Chalamet opgroeide. “Ze was een zeer, zeer elegante dame in de beste zin van het woord – subtiel elegant, en niet voor de show.”

Ze zou ongetwijfeld de geur die hij vandaag draagt gewaardeerd hebben: Bleu de Chanel. “Ik hou ervan dat het een beetje ingetogen aanvoelt. Het is subtiel maar toch wilskrachtig”, zegt hij, terwijl hij zijn pols naar zijn gezicht brengt om de aromatische noten van sandelhout in zich op te nemen. “Ik ben niet iemand die altijd een geur draagt. Voor mij gaat het om een moment benadrukken.”

Vanmiddag zal de 27-jarige acteur zijn eerste grote moment als het nieuwe gezicht van de mannengeur van Chanel beleven. Hoewel de sfeer in deze fotostudio in midtown relatief ingetogen is, brengt de campagne de nodige hectiek met zich mee. De dag na onze ontmoeting zullen in alle roddelbladen paparazzifoto’s van Chalamet staan, genomen tijdens de opnames van de door Martin Scorsese geregisseerde parfumreclame. Sinds Baz Luhrmann in 2004 de Chanel N°5-reclame met Nicole Kidman regisseerde, is er niet meer zo uitgekeken naar een campagne. Net als Kidman is Chalamet dat zeldzame talent dat zowel Hollywood als de modewereld in vuur en vlam kan zetten. Plus: hij is een van de weinige mannen die door Chanel is uitverkoren.

©Mario Sorrenti / Chanel

Filmprojecten

“Ik heb vrienden die niet zo geïnteresseerd zijn in de modewereld, maar als ik ze vertel dat ik een short film maak in New York met Martin Scorsese, zijn ze direct één en al oor”, zegt Chalamet, die Scorsese voor het eerst ontmoette dankzij Robbie Robertson, de bekende gitarist die met Bob Dylan op tournee ging. “Hij leeft en ademt het maken van films”, zegt Chalamet over de legendarische regisseur. “De gesprekken die we hadden via Zoom waren superleuk.”

Chalamet heeft net een paar grootse filmprojecten achter de rug. Zo komt het tweede deel van de Dune-trilogie in november uit. En in december verschijnt Wonka op het witte doek, geregisseerd door Paul King (ook wel bekend van de film Paddington) waarin Chalamet de gekke en geliefde chocolatier speelt. “Werken aan iets wat een jong publiek zal hebben, is gewoon een groot feest. Daarom voelde ik me tot het project aangetrokken”, zegt hij. “In het huidige, heftige politieke klimaat, waarin er voortdurend zoveel slecht nieuws is, wordt dit hopelijk ontvangen als een stukje zoete chocolade.”

Meer verheugend nieuws: de makers van de langverwachte Bob Dylan-biopic starten deze zomer met filmen in New York. Chalamet, die de hoofdrol speelt, zal alles zelf zingen. “Ik ben me al een eeuwigheid aan het voorbereiden”, zegt hij met een zucht. Op dit moment betekent dat dagelijkse sessies met een zangcoach, maar hij is er eigenlijk al sinds zijn theaterschooltijd op voorbereid. “Ik verwacht niet dat iemand buiten het openbare schoolsysteem van New York dit weet, maar er is een productie van Cabaret van Laguardia’s eindexamenklas van 2013 die je kunt bekijken op YouTube”, zegt hij trots. Een uitgebreidere zoektocht op YouTube onthult dat hij ook een behoorlijk goede danser is. “Ik herinner me dat New York Times-recensent Ben Brantley er heel positieve dingen over zei. Dus dat benadruk ik even.”

Rode loper-looks

Als tiener winkelde Chalamet ook het meest op Broadway, zij het verder downtown. “Eerlijk gezegd was de dameskleding van Top Shop het helemaal voor mij”, zegt Chalamet over de Britse modeketen die inmiddels niet meer bestaat. “Dat waren stukken die mij gewoon goed paste toen ik opgroeide.” Zijn stijl is met de jaren alleen maar grensverleggender geworden. Zo omvat Timothées repertoire van rode loper-looks onder meer parelchokers, de vuurrode Haider Ackerman-haltertop met open rug die hij vorig jaar droeg op het Venice Film Festival en zijn favoriete look aller tijden: de spierwitte joggingbroek en Chucks die hij met een bijpassend smokingjasje droeg naar het Met Gala in 2021.

Dus wat is hij dan van plan te dragen tijden zijn grote perstour deze herfst? Behalve, wellicht, Chanel. “Ik had zo’n anderhalf jaar geleden een te gekke fitting met Craig Green. Hij is een soort genie. Nu is het slechts een kwestie van bepalen wanneer het te dragen”, zegt hij. En hoewel er weinig tijd zal zijn om te winkelen voor nieuwe looks terwijl hij in New York filmt, zal hij wél door de Vogue Runway-app kunnen blijven scrollen om zijn favoriete looks te screenshotten. Chalamet heeft immers geen stylist – of mocht hij die hebben, dan is dat een geheim. Ook wanneer ik het aan hem vraag, blijft hij stil.

Haargeheimen

Pas wanneer we ons gesprek afronden omdat Chalamet naar de set moet komen, begint hij te vertellen. “Jaime heeft eigenlijk alle geheimen… over mijn haar”, zegt hij. Jaime wie?, vraag ik. “Mensen weten wel wie…”, zegt hij, met een grote, scheve glimlach. Ik ben praktisch de laatste persoon op aarde die afweet van Jaime Taylor, die schijnbaar al zes jaar werkt als Chalamets groomer, een woord waarover we het beiden eens zijn dat het zijn vak niet goed omschrijft. “Ik bedoel dat woord doet denken aan een… paard!”, zegt hij lachend.

Daarna verlaagt hij zijn volume tot fluisteren. “Ik zag Channing Tatum op een feest van Jay-Z. Hij werkt al veel langer met Jaime dan ik, dus ik heb hem bedankt. En hij zei: ‘Oh joh, dat is helemaal goed, je hebt haar niet gestolen, dus maak je geen zorgen’. Toen zei een persoon, en ik zal niet zeggen wie: ‘Hebben jullie het nu echt over jullie groomer?’. Ik had zoiets van: oh shit, here we are.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.