Online grootheid Mona Kattan bracht onlangs met haar eigen parfummerk Kayali een nieuw parfum uit. De toepasselijke – al is dat natuurlijk subjectief – naam ervan? Yum. De nieuwste lancering is namelijk, volgens Kattan zelf, nogal jammie – de geur is gebaseerd op haar favoriete eten, te weten: pistache-ijs. Kom er maar eens op. We spraken Kattan over haar merk, zelfliefde en bovenal passie voor geuren. “Ik ben heel gevoelig en emotioneel. Het reukzintuig is daarom heel belangrijk voor mij, omdat het zo verbonden is met je herinneringen en emoties.”
Mona Kattan en Kayali
Mona Kattan omschrijven kan op vele manieren. Ze is ondernemer, oprichter van Kayali, online personality, zus van die andere grote beauty-influencer Huda Kattan, naar eigen zeggen ‘advocate for self love’ en bovenal: geurenexpert. Zo vertelt ze ons wel vierduizend parfums thuis te hebben. “Ze zijn mijn babies, mijn bibliotheek. Ik zie ze allemaal als kunstwerken. Ze kosten zo veel tijd om te maken en moeten helemaal kloppen, van de geur tot de fles en de naam.” Inmiddels bracht ze met haar eigen merk Kayali al twaalf parfums uit – Yum maakt haar eerste dozijn compleet.
De sympathieke Mona heeft een druk bestaan in Dubai, waar ze al twintig jaar woont, al maakt ze voor Vogue graag even tijd. Als we haar spreken, heeft ze zojuist het eerste event gehad voor Kayali’s Yum Pistachio Gelato. Iets waarvan ze aangeeft dat ze dat, ook na twaalf parfums, nog steeds spannend vindt. “Het was heel leuk! We hebben heel goede feedback gehad. Gelukkig, want of iemand het lekker vindt, is zo subjectief.”
Dubai als thuisbasis
Hoe is het eigenlijk om als parfum-ondernemer in Dubai te wonen?
“Ik woon hier al sinds mijn zeventiende en was echt meteen verliefd. Het is een speeltuin voor parfumliefhebbers. Er is zo veel diversiteit aan mensen, die allemaal hun eigen, authentieke cultuur meenemen naar deze stad die tegelijkertijd draait om de toekomst en vooruitgang. Dubai is ook een belangrijke inspiratiebron voor mijn merk, want geur speelt hier een grote rol. Sowieso zijn parfums – zowel voor je lichaam als voor je huis – heel belangrijk in het Midden-Oosten. Het wordt hier niet gezien als een extraatje dat je als laatste ‘aan jezelf’ toevoegt als je ergens heengaat; geuren zijn een vast onderdeel van tradities en je identiteit. Mensen branden hier bijvoorbeeld veel ‘bakhoor’ – oftewel: ‘oud’ – een houtsoort. En sommige mensen hebben een speciaal voor hen gemaakte huisparfum. Er is een rijke geurentraditie en daar ben ik echt verliefd op geworden.”
En toen werd Kayali geboren.
“Ja! Ik probeer de liefde voor die Midden-Oosterse geurentraditie te verspreiden over de rest van de wereld. Zo vier ik mijn eigen roots (de familie Kattan komt oorspronkelijk uit Irak, red.) én laat ik mensen overal kennismaken met deze gewoontes. Kayali betekent ‘mijn fantasie’ in het Arabisch. De flessen zijn diamantvormig – dat zie je hier veel bij parfums op de lokale souks, de markten. Mede door die vorm voel je je bijzonder, alleen al als je het parfum opdoet. Die cultuur wil ik integreren in mijn merk.”
Wat betekenen geuren voor jou?
“Al mijn hele leven ben ik verliefd op geuren. Niet alleen op parfums; ook op de geur van een versgebakken taart of een kaars, bijvoorbeeld. Of op de geur van mensen. Ik ben heel gevoelig en emotioneel. Het reukzintuig is daarom heel belangrijk voor mij, omdat het zo verbonden is met je herinneringen en emoties. Geuren gaan niet om anderen, maar om hoe jíj je voelt. En dus zijn ze een krachtige tool om je gevoelens te beïnvloeden.”
De kracht van geur
Hoe bedoel je dat?
“Je voelt je meteen anders als je parfum opdoet, een geurkaars brandt, brood bakt of alleen al ruikt aan een kopje koffie. Dat boost je humeur meteen. Maar je kan ook ontspannen door lavendel te ruiken, en door vanille op te doen voel je je sexy. Ik vind dat geweldig. Geuren zijn mijn superpower. Ik denk dat steeds meer mensen zich ook realiseren hoe krachtig geuren zijn, sinds we door de lockdowns vastzaten thuis. Toen merkte je hoe snel je de sfeer thuis kon veranderen met geuren.”