yara-shahidi-over-je-goddelijk-voelen-haar-twee-barbiepoppen-en-de-ultieme-beautytrick-voor-de-rode-loper-263683
©KEVIN BUITRAGO

Actrice, model, activiste, voorvechter van sociale rechtvaardigheid én een van Time’s Most Influential Teens van 2016: er lijkt weinig te zijn wat de 23-jarige Yara Shahidi niet kan. Het gezicht zijn van het gloednieuwe parfum Gaultier Divine van Jean Paul Gaultier en eruitzien als een ware godin? Dat kan ze namelijk ook. Vogue sprak Shahidi over haar grote beautyklus, het feit dat er maar liefst twee (!) barbiepoppen van haar bestaan en hoe ze ervoor zorgt dat ze elke rode loper stralend betreedt.

Yara Shahidi voor Jean Paul Gaultier

Dertig jaar na de lancering van Jean Paul Gaultiers eerste parfum Classique komt het Franse modehuis met een nieuwe geur: Gaultier Divine. Die is wederom een viering van vrouwelijkheid in al haar vormen, maar dan naar de moderne tijd getrokken. Bloemig en zoet, met een vleugje zilte zee – zo kan het parfum het best omschreven worden.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Jean Paul Gaultier strikte Yara Shahidi voor de belichaming van ‘goddelijkheid in een flesje’. Een keuze die we maar al te goed begrijpen: Shahidi is door haar rollen in producties als Black-ish en Peter Pan & Wendy, politieke inspanningen (ze is de oprichter van activistisch platform Eighteen x 18, waarmee ze jongeren stimuleert te stemmen) en het behalen van een Harvard-diploma in Interdisciplinary Sociology and Black American Studies een rolmodel voor velen.

Je was al op jonge leeftijd een rolmodel. Hoe voelt dat voor jou?

“Nou, eigenlijk ben ik gewoon vereerd dat mensen op die manier naar mij kijken, dat ze het leuk vinden wat ik doe. Dat is altijd een eer en een voorrecht. Wat het denk ik minder eng voor me maakt, is dat ik altijd gesteund ben tijdens elke stap in mijn leven. Het is fijn om te weten dat ik authentiek mezelf kan zijn en dat ik me niet hoef voor te doen als iemand anders om dat soort steun en liefde te krijgen. Maar uiteindelijk voel ik me gewoon een 23-jarige.” Lachend: “Misschien ben ik wel een beetje een rolmodel voor mijn twee broertjes, gewoon omdat ik de oudere zus ben.”

Twee barbiepoppen

Op welk carrièremoment of welke prestatie ben je tot nu toe het meest trots?

“Dat is een moeilijke vraag. Er zijn veel kleine momenten. Een van de eerste momenten die veel indruk op me maakte, was toen iemand uit zijn auto sprong en zei: ‘Ik heb AP World History gedaan dankzij jou!’ – dat is hier in de VS een cursus en examen op universitair niveau. Ik weet niet waarom dat zo veel voor me betekende. Het is één ding om in de entertainment te zitten, en dat mensen het leuk vinden wat je doet op televisie, maar het is iets anders dat wat ik deel met betrekking tot mijn opleiding en hoe impactvol geschiedenis is geweest in mijn leven, iets is waar mensen ook aandacht aan besteden.”

“Een tweede moment – weet dat ik een heleboel dingen oversla – is iets heel cools dat me onlangs is overkomen. Ik heb net mijn tweede barbiepop gekregen voor mijn rol als Tinkerbell in Peter Pan & Wendy. Er werd me verteld dat ze alleen de afbeelding van mijn vorige barbie hadden gebruikt om deze te maken – een zin waarvan ik dacht dat ik hem nooit zou horen. Mijn eerste barbiepop was een Voting Barbie die zelfs een QR-code had waarmee je kon stemmen. Het is zo cool om een zwarte Barbie te hebben met krullen en babyhaartjes. Ik speelde zelf met Barbies toen ik jonger was, en dat heeft zo veel invloed op me gehad. Het is heel surrealistisch om te bedenken dat er mensen zijn die met een kleine Yara spelen.”

Wat doe je het liefst als je niet aan het werk bent?

“Ik luister graag naar livemuziek, dat is een van mijn favoriete dingen. Concerten, dj-sets, festivals: er is iets met de energie van livemuziek. Ik vind altijd wel een manier om te gaan, waar ik ook ben. Ik heb bijvoorbeeld Rosalía gezien op Coachella, dat was ongelooflijk. Er zijn veel mensen waar ik graag naar luister.”

Goddelijk

Je bent nu het gezicht van het nieuwe Jean Paul Gaultier-parfum ‘Gaultier Divine’. Wat betekent dat voor jou?

“Het is moeilijk uit te leggen wat dat voor mij betekent. Het heeft zo’n impact op mij. Ik hou ervan om creatief te zijn en om dat te delen met partners. Dus om te kunnen samenwerken met zo’n creatief merk, een merk dat van artiesten houdt en een goede boodschap wil delen, is zo cool. Ik denk dat het filmen van deze campagne een van de beste werkervaringen was die ik ooit heb gehad. In plaats van visuele effecten te gebruiken, hadden ze enorme decorstukken op de set geplaatst, zoals een echt schip. Een magische plek om binnen te lopen. Ik heb het merk Gaultier en de ontwerpen altijd bewonderd – ik heb veel vintage stukken die ik constant wil dragen. Dus om met zo’n naam samen te werken, is geweldig.”

Op welke manier past deze nieuwe geur bij jouw persoonlijkheid?

“In de campagne ben ik verkleed als een godin, maar uiteindelijk gaat het om het zijn van je authentieke zelf. Wat ik fijn vind aan de geur, is dat hij heel fris is. Hij doet me denken aan het strand, aan mijn favoriete dagen. Maar ik voel me nog steeds mezelf. De geur is namelijk niet overheersend, maar heeft wel dat beetje pit met bloemige noten en zeegeuren. Ik heb heel fijne herinneringen aan al die geuren.”

Wat beschouw jij als ‘divine’?

“Ik denk altijd aan mensen die volledig zichzelf zijn. Zij weten vaak goed wie ze zijn en verontschuldigen zich daar niet voor. Ik weet het niet, er hangt gewoon een soort aura om hen heen. Daarbij denk ik aan mensen als Solange en Cate Blanchett. Dat zijn twee mensen in mijn wereld die zo ongegeneerd zichzelf zijn. Het maakt niet uit wat ze dragen, het past gewoon. Ze nemen je mee in hun wereld.”

“Voor mij persoonlijk heeft je goddelijk voelen altijd te maken met je op je gemak voelen. Ik vind dat iets heel krachtigs. Velen van ons hebben dagelijks het gevoel dat ze zich kleiner moeten maken of zich op een bepaalde manier moeten gedragen om door bepaalde ruimtes te kunnen bewegen. Wanneer ik mij het meest verbonden voel met de persoon die ik ben, dan voel ik mij het goddelijkst. Ja, ik moet een godin voorstellen, en ja, ik bevind me in een magische wereld, maar het is heel belangrijk dat ik er nog steeds uitzie en me voel als mezelf. De boodschap is niet: ga je verkleden en wees iemand die je niet bent, maar meer: kijk eens hoe krachtig je bent.”

Op welke manieren kan een parfum volgens jou het verschil maken?

“Sommige van mijn favoriete herinneringen zijn geassocieerd met geur. Dus als ik iets ruik, komt die herinnering terug. Het kan mijn lievelingseten zijn, of mijn favoriete bloem, of de manier waarop het ruikt nadat het heeft geregend. Ook als ik in een bepaalde stemming wil komen, kan geur mij daar brengen. Ik denk dat ik daarom zo van geuren hou die opbeurend en naar zonneschijn ruiken. Bloemige noten doen me altijd denken aan de lente, wat een tijd van vitaliteit is, met bloemen die bloeien en mensen die zich goed voelen. Het kan heel subtiel zijn; een klein vleugje van een bloem brengt automatisch dat soort geluk naar boven.”

Dikke laag

Wat is jouw favoriete product dat je elke dag gebruikt en waar je niet zonder kunt?

“Dit klinkt misschien een beetje stom, maar ik kan niet zonder mijn lotion. Ik reis altijd met een lotion in mijn tas. Ik heb een dikke gezichtslotion die ik bijna als een gezichtsmasker opsmeer. Een heel dikke laag, zodat het langzaam in mijn huid trekt. Ik voel me een ander mens als ik gehydrateerd ben – ik voel me divine, haha.”

Wat is jouw go-to beautytrick?

“Vroeger was ik een soort gekke wetenschapper met mijn huid. Ik smeerde wel tien of twaalf producten op, combineerde van alles met elkaar – vooral voor de rode loper – maar mijn huid reageerde daar niet altijd goed op. Voor het Met Gala van vorig jaar gebruikte ik bijvoorbeeld ook meerdere producten, en de volgende ochtend werd ik wakker met een soort donkere kring rond de acne die ik probeerde weg te werken.”

“Nu is mijn routine veel simpeler. De truc die ik heb geleerd, is dat een gehydrateerde huid sneller herstelt, met welke huidirritatie je ook te maken hebt. Wat ik meestal doe, is hyaluronzuur en een heleboel moisturizer met elkaar combineren. Ik smeer dus een dikke laag op, zodat het lijkt alsof het bovenop mijn huid ligt. Wat andere mensen doen met een gezichtsmasker, doe ik ’s avonds met mijn moisturizer. Ik heb gewoon het gevoel dat mijn huid daardoor beter herstelt. Als ik ’s ochtends wakker word, heb al een stralende basis. Dus ja, dat is mijn favoriete truc – vooral voor grote evenementen.”

Divine van Jean Paul Gaultier
©KEVIN BUITRAGO

Gaultier Divine van Jean Paul Gaultier met Yara Shahidi is vanaf 4 september 2023 verkrijgbaar in alle verkooppunten van Jean Paul Gaultier.